Πίτσα με εποχικά λαχανικά και βάση από βρώμη, κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο
Υλικά
Για τη βάση
1 φλιτζάνι κολοκυθόσπορους, μουλιασμένους για 1 νύχτα σε νερό
½ φλιτζάνι βρώμη, μουλιασμένη για 1 νύχτα σε νερό
1 μέτριο καρότο
1 στικ σέλερι
1 σκελίδα σκόρδο
½ κρεμμύδι
¼ φλιτζάνι σουσάμι
1/3 φλιτζανιού λιναρόσπορους, ολόκληρους
¾ φλιτζανιού λιναρόσπορους, τριμμένους σε σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πίτσα
2 φλιτζάνια κάσιους ωμά
1 φλιτζάνι νερό
200γρ. κολοκύθα, ψιλοτριμμένη
2 παντζάρια καθαρισμένα, ψιλοτριμμένα
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα
Διαδικασία
Βάσεις: Στραγγίζουμε καλά τους κολοκυθόσπορους και τη βρώμη. Πολτοποιούμε στο μούλτι τη βρώμη. Προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους και χτυπάμε ξανά μέχρι να πάρουμε μια πάστα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπάμε στο μούλτι το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα, αλλά όχι πολτός.
Αδειάζουμε τα τριμμένα λαχανικά στο μπολ με τη βρώμη. Προσθέτουμε τους ολόκληρους λιναρόσπορους και το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ τη σκόνη λιναρόσπορου και το νερό λίγο-λίγο μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C στον αέρα. Δημιουργούμε δύο δίσκους σε μέγεθος πίτσας επάνω σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και τα μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα. Σκεπάζουμε τους δίσκους με ένα δεύτερο αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να γίνουν συμπαγείς.
Πίτσα: Πολτοποιούμε τα κάσιους και το νερό σε ένα μούλτι μέχρι να πάρουμε μια ωραία κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα κάσιους επάνω στους δίσκους πίτσας. Μοιράζουμε τα τριμμένα λαχανικά στις δύο βάσεις και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: olivemagazine.gr