Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου και την πεπτική διαδικασία. Οι ειδικοί μας εξηγούν πώς σχετίζονται…

Τα συστήματα του οργανισμού λειτουργούν σε συνδυασμό και σε αρμονία για να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του. Όταν στερήστε ποιοτικού ύπνου επηρεάζεται, μεταξύ άλλων και το μικροβίωμα του εντέρου. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του τρόπου που λειτουργεί το έντερο και της πέψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στα τρόφιμα.

Πώς επηρεάζει ο κακός ύπνος το έντερο
Ο πολύ λίγος ύπνος ή ο κατακερματισμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση και υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, που μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικής ανισορροπίας, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να συμβούν εντός 48 ωρών από τον ανεπαρκή ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οπότε αν περιστασιακά κοιμάστε λιγότερες ώρες κάποιες ημέρες, μπορείτε να υποστηρίξετε το έντερο σας με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η δυσβίωση είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για την ανισορροπία που προκαλείται από μια μυριάδα παραγόντων όπως η γήρανση, η έλλειψη άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και, ναι, η στέρηση ύπνου. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται «διαρρέον έντερο», όπου η επένδυση του εντέρου γίνεται διαπερατή από θραύσματα βακτηρίων και μεταβολίτες.

Αμφίδρομη η σχέση ανάμεσα στα δύο
Η σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ύπνου είναι ακόμη βαθύτερη, καθώς φαίνεται ότι ο κακός ύπνος μπορεί να είναι συνέπεια πεπτικών καταστάσεων, όπως αλλοιώσεις στο μικροβίωμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παχυσαρκία και ασθένειες του ήπατος ή του παγκρέατος.

Για να καταφέρετε να επαναφέρετε την σωστή ισορροπία στο μικροβίωμά σας, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Οι ειδικοί προτείνουν να βλέπετε τον ύπνο ως μία από τις σπουδαιότερες επενδύσεις που θα ωφελήσουν την υγεία σας μακροπρόθεσμα και ποικιλοτρόπως. Ανεξάρτητα από το ιστορικό ύπνου σας, ξεκινήστε να κάνετε αλλαγές σήμερα, όσο μικρές κι αν είναι για να βελτιώσετε την ποιότητά του.

Μερικοί από τους παράγοντες που θέλετε να αποφεύγετε είναι το βαρύ βραδινό, την καφεΐνη αργά το απόγευμα, το αλκοόλ, το μπλε φως από τις οθόνες και τις δραστηριότητες που αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (έντονη σωματική άσκηση) αργά μέσα στην ημέρα.

Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας δοκιμάστε να διατηρήσετε το δωμάτιό σας δροσερό, να εκτίθεστε σε φυσικό φως μόλις ξυπνάτε, να πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι από βότανα μετά το δείπνο (μέντα, χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού).

 

 

Πηγή: vita.gr