Υλικά
6 φύλλα κρούστας για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1.500γρ. μοσχαράκι ελιά, σε μπουκιές
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε φέτες
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους
1 φινόκιο, σε φέτες
1 σελινόριζα μικρή, σε κύβους
2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
150γρ. χαλούμι ή μαστέλο ή ταλαγάνι, σε κυβάκια
ρίγανη, μαντζουράνα
αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία
Ζεσταίνετε πολύ καλά πάνω σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν, προσθέτετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγο ακόμη.

Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Θέλει 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα προσθέτετε νερό αν χρειαστεί και μαγειρεύετε μέχρι να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρετε τα υπόλοιπα λαχανικά: το φινόκιο, το καρότο και τη σελινόριζα για 5 λεπτά περίπου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε το κάθε φύλλο κρούστας κατά πλάτος στη μέση, αλείφετε το κάθε κομμάτι με ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο. Μοιράζετε πάνω του κομμάτια από κρέας, λαχανικά και κυβάκια τυριού. Πασπαλίζετε με τη μαντζουράνα και μαζεύετε τα φύλλα που εξέχουν στο κέντρο σαν πουγκί. Τα στρίβετε και τα στερεώνετε ανοίγοντάς τα προς τα έξω. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.

Τοποθετείτε τα πουγκιά σε ταψί, τα λαδώνετε πάλι στις άκρες κυρίως και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε το κάθε πουγκί ξεχωριστά σε πιάτο, συνοδεύοντας με λίγη ρόκα ή άλλη πράσινη σαλάτα της επιλογής σας.

 

Πηγή: olivemagazine.gr