Αν ψάχνετε μια πολύ εύκολη συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη, ήρθατε στο σωστό μέρος. Το socca είναι ένα είδος ψωμιού, λεπτού σαν κρέπα, που είναι πολύ δημοφιλές ως street food στην Νίκαια της Γαλλίας. Δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, μια και παράγεται αποκλειστικά από τριμμένα ρεβίθια, νερό ελαιόλαδο, και λίγο αλάτι. Οι Γάλλοι, που ξέρουν από καλό φαγητό, αλλά και οι Ιταλοί στην περιοχή της Γένοβας (όπου το λένε farinata) το τρώνε και ως ορεκτικό μαζί με ένα ποτήρι κρασί ροζέ. Μάθετε πώς να φτιάχνετε και εσείς αυτό το καταπληκτικό ψωμάκι με την παρακάτω συνταγή.

Υλικά για 4-6 μερίδες:

1 φλυτζάνι ρεβίθια, που θα τα βάλουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι!
1 φλυτζάνι νεράκι,
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε και μία)
λίγο αλάτι

Αν θέλετε να φτιάξετε παραπάνω ποσότητα, να θυμάστε ότι το socca φτιάχνεται πάντοτε από ίση ποσότητα ρεβυθάλευρου και νερού. Τόσο απλό.

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα φλυτζάνι με ρεβίθια, και τα ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ. Τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά μέχρι να γίνουν σκόνη, σαν αλεύρι!

Μετά, σε ένα βαθύ μπολ ή τάπερ, ανακατεύουμε καλά το ρεβυθάλευρο με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι ώστε να δημιουργηθεί μια κάπως παχύρευστη ζύμη (θα είναι αρκετά υγρή, μην περιμένετε να γίνει τόσο παχύρευστη όσο έχετε συνηθίσει σε άλλες συνταγές για εύκολο ψωμί με αλεύρι).

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αυτό θα κάνει το εσωτερικό του ψωμιού μας πιο κρεμώδες όταν ψηθεί!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.

Όταν έχουν περάσει 20-25 λεπτά, βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέσα στο φούρνο να θερμανθεί. Το αφήνουμε για 5 λεπτά εκεί.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο. Αν θέλουμε, το λαδώνουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο, το πολύ ένα κουταλάκι.

Τώρα, απλώνουμε τη ζύμη στο τηγάνι μας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

Βάζουμε το τηγάνι ξανά στο φούρνο και αφήνουμε το ψωμί socca μας να ψηθεί για περίπου 7 λεπτά.

Στα 7-8 λεπτά το πολύ, το ψωμί μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!

Συμβουλές

Το πετυχημένο ψωμί socca έχει τραγανές άκρες αλλά είναι μαλακό εσωτερικά!

Οσο πιο πολύ ζύμη φτιάξουμε και όσο πιο πολύ βάλουμε στο τηγάνι, τόσο πιο “παχύ” θα βγει το ζεστό ψωμάκι μας. Διαφορετικά, αν βάλουμε λιγότερη ζύμη θα θυμίζει περισσότερο κρέπα ή τηγανίτα.

Αν θέλετε να του δώσετε περισσότερη γεύση και άρωμα, βάλτε μέσα στη ζύμη λίγο δενδρολίβανο!

Συνήθως, το socca τρώγεται ζεστό αλλά μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα!

Πως το σερβίρουμε

Βγάζουμε το ψωμί μας από το τηγάνι με μια σπάτουλα και το κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρουμε.

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να το συνοδεύσουμε με λίγο τυρί και ελιές. Έτσι θα έχουμε ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό!

Στην Γαλλία, το socca το ψήνουν σε μεγάλα ταψιά σαν τεράστια τηγανίτα ή κρέπα και το κόβουν σε παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα κομμάτια τα οποία πασπαλίζουν με μπόλικο πιπέρι. Δείτε φωτογραφίες του αυθεντικού socca

Από που προέρχεται αυτή η συνταγή

Οπως είπαμε, το socca το φτιάχνουν πολύ στη Νίκαια της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα όμως, το ψωμί αυτό προέρχεται από την περιοχή της Γένοβας στην Ιταλία όπου το λένε farinata και το φτιάχνουν πιο λεπτό σαν τις δικές μας κρέπες ή τηγανίτες. Στη γενοβέζικη διάλεκτο, μάλιστα, λέγεται “fainâ” ενώ στην Τοσκάνη “cecina” που σημαίνει “φτιαγμένο από ρεβύθια” ή “torta di ceci”, που σημαίνει “πίτα από ρεβύθια”. Την πίτα αυτή, σαν κρέπα, την φτιάχνουν και στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή όπου την λένε “fainá”. Πάντα, όμως η συνταγή είναι ίδια: ίση ποσότητα ρεβυθάλευρου με ίση ποσότητα νερού μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Και τις περισσότερες φορές το συνοδεύουν με φρέσκο δεντρολίβανο, πιπέρι ή θαλασσινό αλάτι. Πάντως, το παραδοσιακή ιταλικό farinata ή το γαλλικό socca κόβεται συνήθως σε τριγωνικά κομμάτια και τρώγεται όπως είναι χωρίς έξτρα υλικά από πάνω, μόνο με μαύρο πιπέρι. Στην Τοσκάνη, όμως, το “cecina” τους το σερβίρουν γεμιστό σε μικρά κομμάτια “focaccia”, που θυμίζει τη δική μας λαγάνα.

 

Πηγή: supersyntages.gr