Υλικά
25γρ. βούτυρο αγελαδινό για την μπεσαμέλ + 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα
1 κουτ. σούπας αλεύρι
250ml γάλα φρέσκο, ζεστό
6 αβγά, χωριστά κρόκους από ασπράδια
125γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή οποιοδήποτε γλυκό τυρί, έμενταλ ή γκούντα)
3 καρότα μέτρια
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
φρυγανιά ή παρμεζάνα για το σκεύος
Διαδικασία
Κόβετε τα καρότα σε ροδέλες και τα βράζετε σε νερό με αλάτι, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε στον πολυκόφτη.
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον πουρέ για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το κόλιανδρο.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε συνεχώς για 2 λεπτά, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Την κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το τυρί, τον πουρέ και έναν έναν τους κρόκους. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνετε με πολύ απαλές κινήσεις στο μίγμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC-200oC. Βουτυρώνετε το σκεύος και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ή την παρμεζάνα. Ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Πηγή: olivemagazine.gr