Σπίτι πάντα τακτοποιημένο; 5 συνήθειες είναι το κλειδί της επιτυχίας
Ένα σπίτι χωρίς ακαταστασία είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου, αλλά δεν υπάρχει πάντα χρόνος και η όρεξη για να συμβεί αυτό, με κάποιες καθημερινές και εύκολες συνήθειες μπορείς να έχεις ένα απόλυτα τακτοποιημένο χώρο πάντα.
Ο βασικός στόχος για την ευτυχία ολόκληρου του σπιτιού, είναι να το διατηρείς έτσι ώστε να σου προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση. Έχοντας στη διάθεση σου τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το πιο τακτοποιημένο, πιο άνετο, το πιο όμορφο σπίτι μέχρι σήμερα, έχεις φτάσει στον στόχο σου. Είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι λίγοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι τους αρέσει πραγματικά η ακαταστασία. Φαίνεται ότι όσο κι αν βρίσκουμε μια θέση για τα πάντα στο σπίτι μας, πριν το καταλάβουμε, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται ξανά ακατάστατα.
Μην φοβάσαι ποτέ, είναι απολύτως εφικτό να ζεις σε ένα σπίτι που είναι φυσικά απαλλαγμένο από ακαταστασία. Προτού συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει πιθανώς να κάνεις λίγη αναζήτηση «ψυχής». Όπως λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Laura Cattano, «Δεν είναι το θέμα το σπίτι. Είσαι εσύ.»
«Μου αρέσει αυτή η εποχή του χρόνου, κοιτάζοντας τη νέα σχολική χρονιά, την καινούργια εποχή και τους στόχους», λέει η Cattano. «Ρωτώ τους πελάτες μου «Πώς θέλετε να ζήσετε; Σκεφτείτε πώς θέλετε να ζήσετε στον χώρο σας. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πώς θέλετε να νιώθετε ο χώρος σας. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε αυτά τα δύο πράγματα, τότε δείτε τα πάντα στη ζωή σας μέσα από το φακό του «Θα πάρω αυτό που θέλω;»».
Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για να διατηρήσετε το σπίτι σας χωρίς ακαταστασία.
1.Να απαλλαγούμε από αυτό:
«Ο ορισμός μου για την ακαταστασία είναι τα πράγματα που έχουν οι άνθρωποι και πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλά δεν τα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα. Δεν προσθέτει τίποτα στη ζωή τους», λέει η Cattano. «Βρίσκεται σε ένα ράφι ή σε ένα συρτάρι και δεν κάνει τη ζωή σου καλύτερη». Και συνεχίζει: «Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από οτιδήποτε δεν σας βοηθά. Αγοράζεις πράγματα που σε βοηθούν να κάνεις κάτι».
Έτσι, αντί να κρατάτε τα πράγματα για «για κάθε περίπτωση» ή επειδή έχετε πολλά, απλώς άφησε τα να φύγουν. «Το αν χρησιμοποιείτε ή όχι κάτι δεν είναι λόγος να το κρατήσετε ή να το ξεφορτωθείτε», λέει η Cattano. «Έτσι ζεις τη ζωή σου. Βάλτε τον εαυτό σας πριν από τα πράγματα. Το «πώς θέλω να ζήσω» είναι πιο σημαντικό από το «θέλω να έχω 17 ανοιχτήρια κονσερβών».
2.Προσοχή στις αγορές
«Το να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να κρατάμε τα πράγματα τακτοποιημένα ξεκινά με το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και την προθυμία να νιώσουμε άβολα», λέει μια επαγγελματίας διοργανώτρια Joanna Wirick. «Πολλοί από εμάς θέλουμε ένα πιο τακτοποιημένο, λιγότερο ακατάστατο σπίτι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε μια ειλικρινή και προσεκτική ματιά στις συνήθειές μας στα έξοδα».
Τα δώρα αποτελούν συχνά σημαντικό μέρος των διακοπών, αλλά η Cattano λέει ότι η μείωση αυτών των δαπανών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακαταστασίας. «Χρειάστηκαν χρόνια για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι προτιμώ να μην παίρνω δώρο. Γιατί αγοράζω χριστουγεννιάτικο δώρο στον ενήλικα αδερφό μου; Δεν χρειάζεται τίποτα. Θα το αγοράσω για τα ανίψια αλλά όχι για ενήλικες γιατί τότε είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσω». Με τα παιδιά, η Cattano προτείνει στους γονείς να τα προετοιμάσουν για να λάβουν δώρα. «Πες τους ότι θα πάρουμε κάποια δώρα, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στα πράγματά μας και ας δούμε τι μπορούμε να αφαιρέσουμε και να κάνουμε χώρο για τα νέα πράγματα».
3.Άλλαξε τις συνήθειες σου
Όταν εξετάζει αντικείμενα, η Cattano έχει ένα μήνυμα για τους πελάτες της. «Αν είστε ήδη καταβεβλημένοι στο χώρο σας, τότε κάτι πρέπει να φύγει», λέει. «Υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να μάθετε: Κανείς δεν θέλει τα παλιά σας παιχνίδια. Αν το να το πετάξεις σε κάνει να νιώθεις άσχημα, θα έπρεπε. Να είστε πιο προσεκτικοί προτού φέρετε κάτι μέσα ή λάβετε κάτι που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να μεταδοθεί».
4.Δες τις επιλογές αποθήκευσης που έχεις
Το να είσαι σκόπιμη για το τι αποθηκεύεις σε σημείο ορατότητας και τι είναι κρυμμένο, κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς νιώθεις τον χώρο σου. «Βρίσκω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ ανοιχτής και κλειστής αποθήκευσης», λέει η Cattano. «Σκεφτείτε τι θα συμβεί σε αυτό το δωμάτιο. Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα πράγματα εκεί και αποφασίστε τι θέλετε να βλέπετε. Ίσως προσθέσετε ένα επιπλέον ντουλάπι ή μια μικρή βιβλιοθήκη», λέει. «Ξέρω ότι είναι ακριβό να βγεις έξω και να αγοράσεις καινούργια έπιπλα, οπότε αν έχεις ανοιχτό χώρο αποθήκευσης, μου αρέσει να χρησιμοποιώ διακοσμητικά κουτιά για να τα κρύψω».
5.Δημιούργησε τελετουργικά καθαρισμού
«Είναι εύκολο να πέσεις σε παλιές συνήθειες μετά από μία περίοδο ενθουσιασμού, αλλά η εφαρμογή δύο απλών καθημερινών τελετουργιών θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακαταστασίας», λέει η Joanna Wirick, επαγγελματίας διοργανώτρια και ιδιοκτήτρια του Joanna Organize. Χωρίζει αυτή τη συμβουλή σε δύο μέρη: πρωί και βράδυ.
«Κάθε βράδυ, τακτοποιήστε τους κοινόχρηστους χώρους ακολουθώντας τη μέθοδο τακτοποίησης πέντε πραγμάτων», λέει. «Αυτό δίνει δομή στο τελετουργικό. Διπλώνω επίσης κουβέρτες και χνουδωτά μαξιλάρια. Μπορεί να φαίνεται ανόητο να επαναφέρετε χώρους που θα έχουν την ίδια τύχη την επόμενη μέρα, αλλά αυτή η τακτική είναι ένας σίγουρος τρόπος για να παραμείνετε στην κορυφή της ακαταστασίας. Το πρωί, ολοκληρώστε οποιαδήποτε περιοχή που δεν ολοκληρώσατε το προηγούμενο βράδυ. Συνήθως ξεφορτώνω το πλυντήριο πιάτων και ετοιμάζω πρωινό.»
Η Wirick λέει ότι όλα επιστρέφουν στις συνήθειες. «Αν αγοράζετε χύμα αλλά δεν έχετε τον αποθηκευτικό χώρο για υπερβολικό όγκο πραγμάτων, αλλάξτε αυτή τη συνήθεια», λέει. «Αν αποκτήσετε πράγματα που δεν σας αρέσουν, βάλτε ένα όριο. Η αλλαγή συνηθειών είναι δύσκολη, αλλά εφόσον έχετε μια ενήλικη νοοτροπία και είστε πρόθυμοι να νιώσετε άνετα με την ταλαιπωρία που φέρνει η αλλαγή, μπορείτε να το κάνετε!».
Πηγή:theissue.gr