Τρεις ειδικοί από τις ΗΠΑ εξηγούν ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

Ανεβαίνετε στην ζυγαριά και εκπλήσσεστε δυσάρεστα, διότι το βάρος σας έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς να το αντιληφθείτε. Σίγουρα θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά το ταχύτερο δυνατόν, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό.

Όπως πολλοί έχουν διαπιστώσει, είναι εύκολο να πάρει κάποιος βάρος, άλλο πολύ πιο δύσκολο να το χάσει. Γιατί; Πιθανώς διότι κάνει ορισμένα λάθη που σαμποτάρουν από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά του.

Η ψυχολόγος Dr. Susan Albers, η διαιτολόγος Beth Czerwony και η αθλητική φυσιολόγος Katie Lawton, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγούν ποιοι είναι οι χειρότεροι τρόποι για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος.

Θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Το να αποφασίσετε να χάσετε 5 κιλά σε δύο εβδομάδες δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Ούτε καν το να θέσετε ως στόχο τα 5 κιλά τον μήνα.

Μελέτες έχουν κατ’ επανάληψιν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να χάνει 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα, αναλόγως με τον τύπο του σώματος. Επιπλέον, αυτή η βαθμιαία απώλεια είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις συνήθειές σας, ώστε να μην ξανά παχύνετε.

Βασίζεστε σε λάθος δίαιτες

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με κάθε δίαιτα που κάνει εξωφρενικούς ισχυρισμούς (π.χ. λιώνει το λίπος) ή βασίζεται σε ένα τρόφιμο (π.χ. η δίαιτα του γκρέιπ φρουτ). Το ίδιο και με κάθε δίαιτα που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες) και εστιάζει μόνο σε πρωτεΐνες ή λιπαρά.

Αυτού του είδους οι δίαιτες ίσως παράσχουν κάποια αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι αναποτελεσματικές, αναφέρει η Dr. Czerwony. Επιπλέον, μπορεί να στερήσουν πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό σας ή να σας οδηγήσουν σε μια δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό που δύσκολα θα διορθώσετε.

Εξίσου επιφυλακτικοί να είστε και με οποιαδήποτε δίαιτα συνιστούν διάσημοι οι οποίοι δεν έχουν καμία πιστοποιημένη σχέση με τη διατροφή, το αδυνάτισμα, τη γυμναστική.

Χρησιμοποιείτε τις ενοχές ως κίνητρο

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, σταματήστε να σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας επειδή πάχυνε. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι νιώθουν ενοχές για το σωματικό βάρος τους, είναι πιθανότερο να αποκτήσουν ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και να παχύνουν κι άλλο.

Παραλείπετε γεύματα

Πολλοί νομίζουν ότι θα τρώνε λιγότερο, εάν τρώνε σπανιότερα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο η τροφή είναι η καύσιμη ύλη για τον οργανισμό και εκείνος θα βρει τρόπο να εφοδιαστεί με όση χρειάζεται. Ακόμα λοιπόν κι αν κάνετε διαλειμματική διατροφή, είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα μέσα στο οκτάωρο που συνήθως μπορείτε να τρώτε.

Παθαίνετε εμμονή με τη ζυγαριά

Η ζυγαριά είναι απλώς ένα εργαλείο στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, όχι όπλο, επισημαίνει η Dr. Albers. Δεν θα χάσετε πιο γρήγορα τα κιλά που θέλετε επειδή ζυγίζεστε πρωί και βράδυ. Ούτε πρέπει να μειώνετε ολοένα περισσότερο το φαγητό που τρώτε επειδή θέλετε οπωσδήποτε να χάνετε κάθε μέρα λίγο βάρος. Να θυμάστε πως όποιος χάνει γρήγορα βάρος, δεν χάνει λίπος. Χάνει κυρίως άπαχη μυϊκή μάζα και νερό. Επομένως, μόλις σταματήσει την δίαιτα, θα ξανά παχύνει γρήγορα.

Κάνετε υπερβολική γυμναστική

Η άσκηση σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος. Το να «λιώνετε» όμως στον κυλιόμενο διάδρομο ή κάνοντας βάρη για να χάσετε γρήγορα κιλά, δεν συνιστάται.

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, τονίζει η Dr. Lawton.

Γυμνάζεστε σκληρά, αλλά τρώτε λίγο

Όταν η άσκηση συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, που δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, είναι πιθανό να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Το σώμα θα αποθηκεύει λίπος και θα καίει μυϊκή μάζα», εξηγεί η Dr. Lawton. «Αυτό όμως οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί αντί να μειωθεί».

Δεν πίνετε αρκετά υγρά

Αν θέλετε να πεινάτε λιγότερο, φροντίστε να πίνετε περισσότερα υγρά. Η Dr. Czerwony συνιστά να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα ή πριν τσιμπολογήσετε κάτι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι άδειο το στομάχι σας και θα νιώσετε πιο γρήγορα χορτάτοι. Μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού:

Αυξάνει τις καύσεις
Βελτιώνει την πέψη και την αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνοντας την παροχή ενέργειας στον οργανισμό
Μειώνει την ανάγκη μας για άλλα ροφήματα με ζάχαρη και θερμίδες (π.χ. αναψυκτικά με ζάχαρη, φρουτοποτά κ.λπ.). Για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά, ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι υποκίτρινο προς διαυγές, πίνετε αρκετά. Αν είναι σκούρο, χρειάζεστε περισσότερα. Αν είναι διαφανή, το παρακάνετε.

Εστιάζετε μόνο στη δίαιτα και τη γυμναστική

Η διατροφή και η άσκηση δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ρόλο παίζουν και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να χρειασθούν βελτίωση για να χάσετε οριστικά τα περιττά κιλά σας.

«Σε τι επίπεδο βρίσκεται το στρες σας; Κοιμάστε αρκετά και καλά; Οι απαντήσεις και στα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικές», τονίζει η Dr. Albers. «Το έντονο στρες και ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και μπορεί να οδηγήσουν στην υπερφαγία».

 

Πηγή:typosthes.gr