Συστατικά
4 ντομάτες
2 κ.σ. αλάτι
400 γρ. έτοιμη ζύμη τάρτας εμπορίου
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
100 γρ. πάστα ελιάς
50 γρ. ελαιόλαδο
φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 2 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με την έτοιμη ζύμη.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης.
Καλύπτουμε τον πάτο της τάρτας σταυρωτά με μια μεμβράνη ή με μια λαδόκολλα.
Ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα. Προσοχή, αν δεν διπλώσουμε τη μεμβράνη θα λιώσουν οι άκρες από τη θερμοκρασία του φούρνου και θα κολλήσει στο ζυμάρι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά με το βάρος.
Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, βγάζουμε τη μεμβράνη με το βάρος και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για τις τάρτες.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνειά της με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να χρυσαφίσει.
Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με την πάστα ελιάς.
Τοποθετούμε τις φέτες από τις ντομάτες μέσα στην ταρτιέρα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο 30 λεπτά.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Πηγή: akispetretzikis.com