Οι κλασικές πατάτες φούρνου γίνονται λαχταριστές όταν τις γεμίσουμε με γραβιέρα και τις αρωματίσουμε με σκόρδο και θυμάρι. Ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα ψητά κρέατα.

Υλικά

1½ κιλό πατάτες (για μαγείρεμα με τη φλούδα)
4 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. γραβιέρα, σε φέτες των 2 χιλ.
μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι ή μέλι ευκαλύπτου
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κρατάμε τις πατάτες οριζόντια μπροστά μας και με ένα μικρό μαχαιράκι τις κόβουμε σε φέτες προς τα κάτω αφήνοντας μεταξύ τους διαστήματα του 0,5 εκ., σταματώντας προτού το μαχαίρι φτάσει μέχρι τον πάγκο και κοπούν τελείως.

Τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί μαζί με το θυμάρι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε για 30΄-35΄ μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν.

Έπειτα προσθέτουμε τη γραβιέρα ανάμεσα στις σχισμές που έχουμε κάνει με το μαχαίρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5΄-10΄ μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζοντας με το φρέσκο θυμάρι και περιχύνοντας με 1 κουτ. σούπας μέλι.

 

Πηγή: olivemagazine.gr