Βάρος, διατροφή και σωματική άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ο σύγχρονος, έντονος και κατά κανόνα καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσουν εύκολα στην αύξηση του βάρους μας, γεγονός που μας κάνει (ειδικά λίγο πριν το καλοκαίρι), να «παλεύουμε» να το αποβάλλουμε.

Αν τελικά πειθαρχήσουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και τα κιλά μας αρχίσουν να πέφτουν, πιθανόν θα αισθανόμαστε αναζωογονημένοι. Απ’ τη χαρά μας όμως μπορεί να φτάσουμε και στα… άκρα. Τι θα συμβεί τότε;

Απώλεια βάρους- Καλύτερη υγεία
Η απώλεια περιττών κιλών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο δραστήριοι και να σας προφυλάξει από χρόνιες παθήσεις.

Πιο αναλυτικά:

Το σώμα έχει περισσότερη ενέργεια.
Μείωση των κινδύνων επιπλοκών στην υγεία όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η υπνική άπνοια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη, τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Μεγάλη ή και απότομη απώλεια βάρους- Επιβλαβής για την υγεία
Η πτώση του βάρους σε περίπου 30 με 40% του υγιούς σωματικού σας βάρους μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική σας υγεία. Αυτές μπορεί να είναι:

Πεσμένη διάθεση και κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.
Απώλεια όρεξης.
Δυσλειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.
Πιθανές αλλαγές στις σχέσεις (προσωπικές ή επαγγελματικές).
Επιπλέον:

Το δέρμα χαλαρώνει
Μια από τις πιο απροσδόκητες αλλαγές για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι ύστερα από την απώλεια πολλών κιλών είναι η χαλάρωση του δέρματος.

Το δέρμα «τεντώνεται» με την πάροδο του χρόνου για να χωρέσει την επιπλέον μάζα σώματος. Όταν χάνετε υπερβολικό βάρος, το δέρμα μπορεί να μην έχει την ελαστικότητα να συρρικνωθεί ξανά στο υπάρχον σχήμα του σώματός σας.

Εάν έχετε χαλαρό δέρμα, θα πρέπει να χτίσετε μυς για να το κάνετε πιο σφιχτό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη γυμναστική και μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

Πόνοι στο στομάχι
Συχνά παρατηρείται τα άτομα που μειώνουν πολύ το βάρος τους να αναπτύσσουν πέτρες στη χολή. Ενσωματώστε τα «καλά» λίπη στη διατροφή σας, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, τα αράπικα φιστίκια και τα καρύδια για να επιτρέψετε στη χοληδόχο κύστη να λειτουργεί σωστά.

Κυκλοθυμία
Ενώ «τρέχουμε» να πάρουμε μικρότερο νούμερο τζιν, μπορεί τα νεύρα μας να έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης να έχουν επηρεάσει την απόδοσή μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Δεν είστε εσείς. Είναι η εκτός ορίων απώλεια βάρους που σας έχει κυριεύσει.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις προσπάθειές σας και το πότε είναι η σωστή στιγμή να… πατήσετε φρένο.

Εντέλει…
Η γρήγορη απώλεια πολλών κιλών δεν ωφελεί σώμα και νου.

Πρέπει λοιπόν πάντα να συμβουλευόμαστε έναν διατροφολόγο που θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα σε αυτό το «ταξίδι» και θα μας συμβουλεύσει σχετικά με το σωστό εύρος σωματικού βάρους μας.

Αν και στη δίαιτα θα υπάρξει ένα έλλειμμα θερμίδων, αυτό θα πρέπει να είναι υγιές ώστε και μετά τη δίαιτα να καταφέρετε να διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα.

 

Πηγή:vita.gr