Ορισμένες δίαιτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της κόπωσης. Δες πώς θα τις εφαρμόσεις για να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ηδίαιτα δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους ή η αύξηση της μυϊκής μάζας. Ορισμένες δίαιτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της κόπωσης. Όπως αναφέρει το GQ, ο τρόπος που τρώμε μπορεί πράγματι να έχει αντίκτυπο στα ενεργειακά μας επίπεδα. Το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία είναι να εστιάσουμε σε τροφές που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που θα τροφοδοτήσουν το σώμα μας, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία και αποφεύγοντας τις ενεργειακές κρίσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το κλειδί για να νικήσουμε την κούραση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα γεύματά μας είναι καλά ισορροπημένα με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Πώς να εφαρμόσεις μια δίαιτα κατά της κούρασης
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα «κατά της κούρασης», σίγουρα μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής για να εφοδιαστούμε με υγιεινά τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν επίσης να νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργητικοί. Αυτή η δίαιτα εστιάζει κυρίως σε φυτικά συστατικά, επομένως είναι χαμηλή σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπη. Προωθεί την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής, δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως), όσπρια (όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια), ψάρια (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, σολομός), υγιεινά λίπη που προέρχονται κυρίως από φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς (όπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης). Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι όλα ενισχυτικά ενέργειας.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ζάχαρη μπορεί να φαίνεται σαν να προσφέρει μια γρήγορη ενεργειακή ώθηση, αλλά αυτό το κύμα πέφτει γρήγορα, οδηγώντας σε ενεργειακή κατάρρευση.

Το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη. Ενώ η καφεΐνη μπορεί σίγουρα να σε ανεβάσει όταν αισθάνεσαι νωθρή όμως η κατανάλωση καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει τους κύκλους του ύπνου και να αποτρέψει την ξεκούραστη ανάκαμψη. Στην ιδανική περίπτωση, προσπάθησε να αποφύγεις την καφεΐνη μετά τις 2 μ.μ.

Το αλκοόλ, ευρέως αναγνωρισμένο ότι αυξάνει τον κίνδυνο υπνηλίας και κόπωσης, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο.

Τέλος, για να διατηρήσεις ένα σταθερό επίπεδο ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να τρως μικρότερα, πιο συχνά γεύματα αντί να μένεις για ώρες χωρίς φαγητό. Η διαίρεση του φαγητού σε μικρότερες μερίδες μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου σε υψηλά επίπεδα χωρίς να αυξήσεις απαραίτητα την πρόσληψη θερμίδων.

 

Πηγή:theissue.gr