Η ζεστή πατατοσαλάτα με χταπόδι είναι ένα μεσογειακό πιάτο που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Είναι πλούσια, χορταστική και θρεπτική, νηστίσιμη και μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Υλικά

1 κιλό χταπόδι

1 κιλό πατάτες

2 φύλλα δάφνης

Για το ντρέσινγκ

60 γραμμάρια ελαιόλαδο

60 γραμμάρια χυμό λεμόνι

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 ματσάκι μαϊντανό για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Τοποθετήστε μια κατσαρόλα στη φωτιά γεμάτη με κρύο νερό και βουτήξτε τις πατάτες, αφού τις έχετε ξεφλουδίσει και καθαρίσει καλά.

Από την ώρα του βρασμού θα πρέπει να μαγειρευτούν περίπου για 30 – 40 λεπτά. Μπορείτε να τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι και αν δεν βρίσκει αντίσταση, είναι έτοιμες. Εντωμεταξύ καθαρίστε το χταπόδι, αφαιρέστε τα μάτια, το δόντι και πλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε άφθονο νερό, ρίξτε τα φύλλα δάφνης και μόλις έρθει σε βρασμό, βυθίστε τα πλοκάμια του χταποδιού μόνο για λίγα λεπτά και σηκώστε το. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για 2-3 φορές μέχρι τα πλοκάμια να στρίψουν καλά.

Στη συνέχεια βυθίστε ολόκληρο το χταπόδι στο νερό, καλύψτε με το καπάκι και βράστε το σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. (Κάθε 500 γραμμάρια χταποδιού, χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά).

Στο μεταξύ στραγγίξτε τις πατάτες, κόψτε τις σε κύβους 2-3 εκατοστών και κρατήστε τις στην άκρη ζεστές. Προετοιμάστε το ντρέσινγκ, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι ανάμειξης (μπιμπερό) και ανακινώντας τα καλά.

Πλύντε και ψιλοκόψτε το μαϊντανό.

Στραγγίστε το χταπόδι και κόψτε το κι αυτό σε κομμάτια 2-3 εκατοστών. Βάλτε όλα τα υλικά πατάτες, χταπόδι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το ντρέσινγκ, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε απαλά. Σερβίρετε ζεστή!

 

Πηγή: topontiki.gr