Διίστανται οι απόψεις για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου
Τι σχεδιάζουν οι διοικήσεις Γενικού Νοσοκομείου και ΨΝΠΟ
– Τι προτείνουν Δήμος Κατερίνης & φορείς της Πιερίας
Πολλές οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την αξιοποίηση των παλιών εγκαταστάσεων του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο νέο νοσοκομείο, παρουσία όλων των φορέων.Το δίλλημα που τέθηκε ήταν αν η επόμενη χρήση του χώρου θα είναι μόνο για τον τομέα της Υγείας ή όχι. Στη σύσκεψη έγινε μια προσπάθεια να ιεραρχηθούν ή να συνδυαστούν οι ανάγκες της κοινωνίας, της περιοχής του πάρκου και του νοσοκομείου, καθώς και γενικά του αστικού ιστού της πόλης. Οι δυο διοικητές παρουσίασαν τις ενέργειές τους από τη μέρα της μετακόμισης και την πρότασή τους για το χώρο, ενώ προτάσεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Εκφράστηκε λοιπόν και το ρεύμα που θέλει το χώρο να επιστρέφει στο δήμο Κατερίνης και να καλυφθούν ανάγκες παιδείας, πολιτισμού κ.α. που θα προωθήσει η τοπική κοινωνία. Αυτό που καταρχήν φάνηκε να βρίσκει σύμφωνους όλους είναι να δημιουργηθεί μέσα στο χώρο Κέντρο Αστικού Τύπου Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς το ορίζουν οι ανάγκες της πόλης και η απόσταση του νέου νοσοκομείου.
Ο κ. Κοσμαδάκης
Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Μανόλης Κοσμαδάκης τόνισε πως αρχικώς στόχος είναι να μην ερημώσουν οι χώροι και αμέσως μετά να μελετηθούν οι ανάγκες παροχής υγείας, μην ξεχνώντας ότι πρόκειται για χώρο που περιλαμβάνεται στο κέντρο της πόλης. Σημειώνεται πως το ΨΝΠΟ ανέλαβε τη φύλαξη του χώρου και στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα στην 3η ΥΠΕ για παραχώρηση των εγκαταστάσεων το καλοκαίρι. Επιπλέον, τον Οκτώβριο υποβλήθηκε τεχνική έκθεση αξιοποίησης.
Στο σενάριο αυτό προβλέπεται να αναπτυχθούν στα κοινά εξωτερικά ιατρεία τομείς ψυχιατρικού, νευρολογικού, οδοντιατρικού, παθολογικού, φαρμακείο, συνολικά 12 ειδικότητες και ακτινολογικό τμήμα. Ακόμα, δύο Κέντρα Ημέρας υποστήριξης και ψυχοκοινωνικής ένταξης και Κέντρο Ημέρας φροντίδας ανοϊκών ασθενών. Τα παραπάνω «δεν αποτελούν ψυχιατρικές με την παλιά μορφή και δεν θα έχουμε μόνιμη διαμονή. Στην πρόταση υπάρχει και η δημιουργία μουσείου της ιστορίας των δυο νοσοκομείων.
Ο κ. Φαρμάκης
Η διοίκηση του νοσοκομείου Κατερίνης έχει ορίσει μαζί με το ΨΝΠΟ επιτροπή για να κάνει την τεχνική μελέτη αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου. Όσο για το κυρίως κτίριο, που η πρότασή τους είναι να γίνουν κοινά εξωτερικά ιατρεία και των δύο, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται πολλές εργασίες. Συνολικά, πρόκειται για ένα χώρο 14 στρεμμάτων με 4.500 τ.μ. εγκαταστάσεις, για τα οποία σημείωσε πως δεν υπάρχει οικοδομική άδεια! Ήδη στο χώρο εγκαταστάθηκαν η ΕΠΑΣ Νοσηλευτριών και διοικητικές υπηρεσίες του ΨΝΠΟ και το βασικό ερώτημα είναι αν θα αλλάξει η χρήση του χώρου ή όχι.
«Πρόταση μας είναι να παραμείνει στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Εκτιμούμε ότι θα ανακαινίζεται τμηματικά και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η πόλη έχει ανάγκη από δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας πρωτοβάθμιας υγείας. Αυτό που λέμε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου», ανέφερε ο κ. Στέργιος Φαρμάκης.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη στα σχέδια των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων, λέγοντας πως ο χώρος αυτός ανήκει στην Κατερίνη. Το 1946 έγινε απαλλοτρίωση, υπέρ του δημοσίου, όλης αυτής της εκτάσεως περιλαμβανομένου του οικισμού των Καταφυγιωτών και των Μοναστηριωτών. Τότε ο δήμος έκανε παρεμβάσεις στο υπουργείο και συνεννοήθηκε με όσους ήταν να πάρουν οικόπεδα, για να δοθεί για χρήση νοσοκομείου. Αυτό δεν αίρει το δικαίωμα του δήμου, μετά από τόσα χρόνια όταν εγκαταληφθεί ο χώρος του νοσοκομείου που θα μπορούσε να είναι συνέχεια του πάρκου. Υπάρχει νομικό και ουσιαστικό έρεισμα».
Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Κατερίνης να παραχωρηθεί το οικόπεδο που βρίσκεται το νέο νοσοκομείο και ότι αίτημα του δήμου είναι παραχωρηθεί ο χώρος του παλιού για τη δημιουργία χώρων παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, πρόληψης, παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής προστασίας. Τόνισε τις ανάγκες της Κατερίνης για νηπιαγωγείο και τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του 15ου δημοτικού.
Αναφορά έγινε και για την αλληλογραφία σχετικά με το παραπάνω αίτημα που έγινε πριν δυο χρόνια και η οποία όπως επεσήμανε δεν αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης νωρίτερα. Κλείνοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος είναι αυτός
που αποφασίζει, βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για τη χρήση του χώρου και μπορεί να αντιδράσει, σύμφωνα με τη γνώμη και των κατοίκων, σε όποια απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της πόλης. «Θα γίνουμε πανελλήνιο θέαμα. Αν εξαγριωθεί ο κόσμος, δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τα επόμενα χρόνια», είπε κλείνοντας. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι Βουλευτές του νομού, η Αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν στη σύσκεψη του Σαββάτου, που έγινε στο Νοσοκομείο.