vouleftes_pierias_koukodimos_papageorgiou_amoiridis_mixou_aftodioikisiΑνατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες

 

Ανατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκάλεσαν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων. Ανατροπές που δεν αφήνουν εκτός και την Πιερία, καθώς ο πρώτος Βουλευτής του Νομού Γιάννης Αμοιρίδης ψήφισε «ΟΧΙ» και έμεινε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ, ενώ η κα Μαρία Μίχου ψήφισε ΝΑΙ επί της Αρχής και ΟΧΙ στο άρθρο που αφορά στα εργασιακά και τέθηκε εκτός λίστας υποψηφίων Βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, μετά από απόφαση του Προέδρου του κόμματος Γ. Παπανδρέου, όπως και για άλλους Βουλευτές που καταψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα. Οι Βουλευτές Θανάσης Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ) ψήφισαν ΝΑΙ.
Σε συνολικά 278 ψηφίσαντες, ψήφισαν 199 βουλευτές «ναι επί της αρχής», «όχι» 74 και πέντε «παρών». Για το άρθρο 1 ψήφισαν «ναι» 190 βουλευτές, «όχι» 83 και πέντε «παρών». Για το άρθρο 2, ψήφισαν «ναι» 201 βουλευτές, «όχι» 74 και τρεις «παρών». Για το άρθρο 3, «ναι» ψήφισαν 199 βουλευτές, «όχι» 74 και πέντε «παρών». Τέλος, για το άρθρο 4, «ναι» ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 74 και δύο «παρών».
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του προέδρου Γ. Παπανδρέου που δεν ψήφισαν «ναι» (22 στο σύνολο), αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν «ναι» (21 στο σύνολο), με απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά διαγράφησαν από την ΚΟ, από την ΚΟ του ΛΑΟΣ διαγράφησαν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγος και για οριστική διαγραφή από μέλος του κόμματος του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Καμμένου που ψήφισε «όχι». Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συμπεριληφθούν στις λίστες του κόμματος όσοι δεν ψήφισαν το άρθρο 1 και θα παραπεμφθούν στα όργανα δεοντολογίας του Κινήματος.

Οι 22 διαγραφθέντες βουλευτές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι: οι κ.κ. Κουβέλης, Βαγενά, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Β. Παπανδρέου, Μίχος,  Κυριακοπούλου, Τριανταφυλλόπουλος, Τόγιας, Κασσάρας, Καστανίδης, Τεκτονίδου, Κατσούρας, Μιχελογιαννάκης, Παραστατίδης, Αθανασιάδης, Παπαμανώλης, Βουδούρης, Μάταντζη, Θεοδωρίδης, Αμοιρίδης, Μαγκούφης. Σημειώνεται πως ο Αργύρης Λαφαζάνης είχε ήδη παραιτηθεί με επιστολή του στον Γιώργο Παπανδρέου.
Παρατίθεται η επιστολή Σαμαρά:
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, Α’ Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, A’ Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας.
Αντίδραση από Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «ικανοποιητικό το αποτέλεσμα», δηλαδή τα 199 «ναι», για να πείσει τους δανειστές. Τώρα, μετά την ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, η δύναμη των κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, με δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Δήλωση του βουλευτή Πιερίας, αν. Γραμματέα Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστα Κουκοδήμου
«Σε μια περίοδο κρίσης, ο πολιτικός οφείλει με ψυχραιμία, με υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του, να πράξει το καθήκον του. Αισθάνθηκα στην διάρκεια των ημερών αυτών και μέχρι την στιγμή της ψηφοφορίας ότι το δίλημμα δεν ήταν προσωπικό.
Ήταν εθνικό. Δεν αποφάσιζα για το μέλλον μου αλλά για το μέλλον των παιδιών μου.
Και υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην απόφασή μου να υπερψηφίσω τη δανειακή σύμβαση, σηκώνοντας ταυτόχρονα το βάρος μιας
απόφασης που ενδεχομένως ορισμένοι συμπολίτες μου θεωρούν λανθασμένη.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλους εκείνους που με τίμησαν με την ψήφο τους και κάτω από τη σημαία της παράταξής μας, με όρισαν εκπρόσωπό τους στη Βουλή των Ελλήνων, πως έλαβα υπόψη μου όλους τους προβληματισμούς, την αγωνία και τις θυσίες τους.
Δεν στάθηκε εμπόδιο σ’αυτή μου την επιλογή το όποιο πολιτικό κόστος.  Η προοπτική να ζήσει η χώρα μου και οι συμπατριώτες μου στην οικονομική και όχι μόνο απομόνωση, να ζήσουν τα παιδιά μας την φτώχεια και την εξαθλίωση ήταν κάτι παραπάνω από ορατή.
Πίστευα και πιστεύω ότι τους αγώνες πρέπει να τους δίνεις μέσα στο στίβο. Να αγωνίζεσαι και όχι να δραπετεύεις.
Η Ν.Δ. και ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς,  αντιμετωπίζουν με πολιτική γενναιότητα την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα και το απέδειξαν. Ο εύκολος –αντιπολιτευτικά-δρόμος του «όχι» και ο καταλογισμός ευθυνών στο κόμμα που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού θα ήταν μια επιλογή ίσως ορθή επικοινωνιακά και στενά κομματικά αλλά καταστροφική για τη χώρα.  Δεν τον επιλέξαμε. Γιατί θέλουμε να δούμε τη χώρα να στέκεται όρθια, να μην υποκύπτει, να μην λοιδορείται, να μην λεηλατείται.
Θέλουμε και ξέρουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την ανάταξη της χώρας και αυτό θα επιδιώξουμε στις προσεχείς εθνικές εκλογές που επιτακτικά ζητούμε και όλοι γνωρίζουν πως αποτελούν πια μονόδρομο».