2205Καταγγελία Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

 

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης καταγγέλλει την ωμή αντεργατική συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών οι οποίοι με τον πιο απροκάλυπτο εκβιαστικό τρόπο, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας την απειλή της απόλυσης, ώστε να υποχρεωθούν να υπογράψουν Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες οδηγούν σε μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.  Με άλλοθι την κρίση προσπαθούν να βγάλουν από τη «μύγα ξύγκι».
Ζητούμε από την υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας στην οποία κοινοποιείται η παρούσα να περιφρουρήσει τα ελάχιστα ίχνη νομιμότητας που έχουν απομείνει και να προβεί σε αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε εργοδότες που παραβιάζουν τους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που είναι σε ισχύ.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας να μην υποκύψουν, και σε συνεργασία με τα Σωματεία τους και το Εργατικό μας Κέντρο να παλέψουμε για την ακύρωση στην πράξη αυτών των εκβιασμών οι οποίοι προσβάλουν την αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενου και καταργούν τα εργασιακά του δικαιώματα.
Εικόνα «ζούγκλας» στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκύπτει ότι 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι από 1 έως 5 μήνες.
Το υπουργείο Εργασίας καλεί εργοδοτικούς φορείς και συνδικάτα να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με μειωμένες αμοιβές έως τις 14 Μαϊου, προκειμένου να αποφευχθούν “ακραίες καταστάσεις με δραματική πτώση μισθών”. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας, “οι νέες συμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καταγγέλλει ότι “καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, μειώνονται οι κατώτατοι μισθοί, σφαγιάζονται οι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών, καταργούνται οι δομές με τις οποίες προασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας”.
Σφοδρότατες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις μειώσεις των μισθών, που καθορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που ενέκρινε η τρόικα.
Νέες ρυθμίσεις για το εφάπαξ
Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να περικοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, ωστόσο στο στόχαστρο θα μπει έως το καλοκαίρι το εφάπαξ.
Για το ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου, που καθυστερεί το εφάπαξ έως και 2 χρόνια την καταβολή εφάπαξ σε 50.000 υπαλλήλους, σχεδιάζεται συμψηφισμός με οφειλές στεγαστικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (αφορά 8.000-10.000 δανειολήπτες).
Επίσης, για το ίδιο ταμείο αλλά και για τα ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ σχεδιάζεται:
Αύξηση της εισφοράς των υπαλλήλων και
Προκαταβολή του 40% του εφάπαξ και εξόφλησή του σε δόσεις σε βάθος 3 ετών.
Tα ταμεία
Η ανεργία και η ύφεση προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα των ταμείων, οι βεβαιωμένες οφειλές στα οποία φθάνουν τα 11 δισ., με τον αριθμό των οφειλετών να ανέρχεται σε 800.000.
Ενδεικτικά, ένας στους δύο (ποσοστό 54,14%) ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και 4 στους 10 ασφαλισμένους του ΟΓΑ (ποσοστό 38%) δεν καταβάλουν εισφορές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση των ταμείων (42,7 δισ. έως το 2015), ενώ θα περισταλούν και οι δαπάνες κατά 4,5 δισ. μόνο το 2012.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, «οι συντάξεις και οι παροχές μαϊμού ζημίωναν τα ταμεία δεκαετίες» και θα αναζητηθούν «ευθύνες και επιστροφή των χρημάτων». «Υπολογίζουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ. Μόνο από τη διακοπή 40.000 συντάξεων εξοικονομούμε 450 εκατ. ετησίως» τονίζεται.