Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Σ. Χιονίδης: «Διώκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρόωρα εκλιπόντος στελέχους της ΔΕΥΑΚ Αλέξη Καραβέργο ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης το βράδυ της Τετάρτης.
Επί τάπητος ύστερα από τοποθέτηση του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη τέθηκε το θέμα του «λουκέτου» που μπαίνει στη δημοτική αστυνομία. Παρόντες μάλιστα στη συνεδρίαση ήταν και αρκετοί δημοτικοί αστυνόμοι οι οποίοι επέδωσαν επιστολή προς το σώμα με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων την διευκόλυνση στο έργο τους μέχρι τη διαθεσιμότητα. «Η ανακοίνωση του κλεισίματος της δημοτικής αστυνομίας λειτούργησε άμεσα στην συνείδηση των πολιτών και ως εκ τούτου από την προηγούμενη εβδομάδα και έπειτα το έργο μας έχει δυσχεράνει πολύ» αναφέρεται στην επιστολή με την οποία οι δημοτικοί αστυνόμοι ζήτησαν την διευκόλυνσή τους όσον αφορά τις άδειες, αλλά και τη λειτουργία της υπηρεσίας όχι καθόλο το 24ωρο, αλλά… όσο φτάνει το προσωπικό…».
«Η δημοτική αστυνομία είναι μία κατάκτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης υπερασπιζόμενος το έργο της υπηρεσίας χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα άκρως αποδοτικό. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, ο δήμος οφείλει να τηρεί το νόμο και σύμφωνα μ’ αυτόν δεν έχει καμία βάση νομιμότητας η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αλλαγή ωραρίου συμπληρώνοντας πως «η κατανόηση έτσι κι αλλιώς υφίσταται και είναι δεδομένη».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Κατερίνης τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση διώκεται. Πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα τέλμα».
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αναστάσιος Παπαζήσης αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία στα πλαίσια του νόμου που είχε όλο αυτό το διάστημα με το σώμα της δημοτικής αστυνομίας. Παρόλα αυτά ζήτησε από τους δημοτικούς αστυνόμους να παραμείνουν στη θέση τους και ως την τελευταία ημέρα να εργαστούν έτσι όπως εργάζονταν μέχρι και σήμερα. Από την πλευρά του ο κ. Καραφουλίδης αναφέρθηκε στις πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως μείζον θέμα. «Νομίζω ότι είμαστε ανιστόρητοι αν λάβουμε μεμονωμένα το συγκεκριμένο γεγονός» είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς αστυνόμους είπε «συνεχίστε να κάνετε την δουλειά σας όπως ακριβώς την κάνατε μέχρι χθες. Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωσή σας προς τον πολίτη, εμάς αλλά κυρίως προς τον ίδιο σας τον εαυτό».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Κατερίνης Νίκος Σαλπιστής σημείωσε ότι είναι δύσκολο ότι όταν κάποιος γνωρίζει ότι θα απολυθεί, να αποδίδει στην εργασία του. «Εμείς ως παράταξη είχαμε τοποθετηθεί από τότε που δημιουργήθηκε η δημοτική αστυνομία και λέγαμε ότι δεν χρειάζεται ένας τόσο μεγάλος μηχανισμός με τόσο μεγάλες κατασταλτικές δυνατότητες» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Τ.Α. μπορεί να γίνει πάλι ένας λαϊκός θεσμός και να λύσει σοβαρά προβλήματα» τόνισε ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» Αντώνης Μάντζιος ζητώντας παράλληλα από τους δημοτικούς αστυνομικούς να είναι κανονικά στα καθήκοντά τους, σημειώνοντας ωστόσο πως ο αγώνας είναι κοινός.
«Συμπάσχουμε σήμερα με την ψυχολογική αβεβαιότητα που περνούν οι δημοτικοί αστυνόμοι. Σ’ όλη αυτήν την κατάσταση εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε να το κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρουν στην επιστολή τους ότι στις συνειδήσεις των πολιτών έχει ήδη καταργηθεί η δημοτική αστυνομία. Το άλλο θέμα είναι το πολιτικό. Όταν το 2010 ο τότε υπουργός Ραγκούσης ίδρυσε τον Καλλικράτη, ήμουν κι εγώ ένας από τους ονειροπόλους. Δυστυχώς, αυτό φαίνεται σήμερα ότι έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Λυπάμαι πολύ για το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που έχει ανοίξει και για την υποβάθμιση που παρατηρείται ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Γιάννης Μαλτζάρης.
Τέλος ο κ. Γκούνας άσκησε δριμεία κριτική σε όσους μιλούν πολιτικά στο δημοτικό συμβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ένα πρόβλημα επιβίωσης γίνεται πολιτική κουβέντα. Ρίχνουμε ευθύνες στο τάδε ή στο δείνα κόμμα. Η ευθύνη βαρύνει την γενιά του Πολυτεχνείου. Τα παιδιά όπως έχουν υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα» τόνισε προσθέτοντας πως το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί ένας εσωτερικός τρόπος για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε και εν μέσω της τουριστικής σεζόν με αυξημένες ανάγκες.