ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

”ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ”

 

Σύσκεψη με θέμα την πιθανή κατάργηση του Τελωνείου Κατερίνης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο Πιερίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη εκπρόσωποι των βουλευτών της Πιερίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και σωματείων κ.α.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως με ομοιοπαθητική δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και ζήτησε να ληφθούν υπόψη δύο αντικειμενικά δεδομένα: ότι το Τελωνείο Κατερίνης έχει αυτή τη στιγμή μοναδικό έξοδο 1.200 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο και τις λειτουργικές δαπάνες του και ότι ο επίσημος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 5.032.507 ευρώ.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως υπάρχει ρεαλιστική πρόταση, που δεν είναι άλλη από την παραχώρηση δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου ώστε να απαλειφθεί ακόμη και το ελάχιστο λειτουργικό κόστος του Τελωνείου προτείνοντας μάλιστα τον χώρο του ΚΤΕΟ.
Στην επιστολή που στη συνέχεια αναγνώστηκε αναφέρθηκαν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την Πιερία η κατάργηση του Τελωνείου και που σχετίζονται με τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τους αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών, τον ελλιμενισμό των σκαφών, τον τουρισμό και την αλιεία, τις επιρροές σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών, τα ζητήματα αστυνομικού ελέγχου, τις πρακτικές συνέπειες στους ίδιους τους εκτελωνιστές και τον κυκλοφοριακό φόρτο και την επικινδυνότητα στους δρόμους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Το Τελωνείο πρέπει να παραμείνει στην Πιερία επισήμανε και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου. Πρότεινε δε να γίνει ουσιαστική συζήτηση με τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν τον πρωταρχικό λόγο στην υπόθεση αυτή. Αναφορικά στη χρησιμοποίησει του χώρου του ΚΤΕΟ εξήγησε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις τότε μπορεί να φιλοξενήσει και το Τελωνείο.
Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος
Ο πρ. βουλευτής Γιώργος Κωνσταντόπουλος από την πλευρά του ανέφερε πως στην ιστορία όπως είχε προκύψει πριν από 1,5 χρόνο, ο σχεδιασμός ήταν η μεταφορά της έδρας στη Θεσσαλονίκη και δευτερευόντως στη Σκύδρα, με τον ίδιο να προτείνει ως λύση το παλιό Τελωνείο της Νέας Αγαθούπολης, αλλά τελικά το θέμα δεν είχε προχωρήσει. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως χωρίς το Τελωνείο δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις. „Η κατάργηση του Τελωνείου θα είναι ταφόπλακα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής” υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε πως το δημοσιονομικό κόστος του Τελωνείου σε σύγκριση με τα έσοδά του είναι ελάχιστο. „Είναι ντροπή και αδιανόητο να φύγει το Τελωνείο αν θέλουμε ανάπτυξη” υπογράμμισε. Επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενοςυ πως η Σκύδρα είναι ο 162ο δήμος στην Ελλάδα ενώ η Κατερίνη ο 9ος δήμος, γεγονός που σχετίζεται και με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Χιονίδης επισήμανε πως το πρόβλημα είναι ο συγκεντρωτισμός της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους φορείς να παλέψουν όλοι μαζί με συγκεκριμένα στοιχεία και σχέδιο.
Εκπρόσωποι βουλευτών-συλλόγων-σωματείων
Οι βουλευτές Πιερίας απουσίαζαν από τη σύσκεψη λόγω της συζήτησης στη Βουλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των βουλευτών Μπ. Σκούφα, Χ. Τζαμακλή και Κ. Κουκοδήμου, οι οποίοι δήλωσαν πως είναι αντίθετοι με την κατάργηση του Τελωνείου. Το λόγο έλαβαν επίσης εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και ενώσεων, που επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο