Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:
Σ. ΧΙΟΝΙΔΗΣ: «ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»
Ομόφωνα καταδίκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε τηλεοπτική εκπομπή περί εθνοκάθαρσης και όχι Γενοκτονίας των Ποντίων.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης επέκρινε με δριμύτητα τη στάση του Υπουργού Παιδείας ζητώντας την καταδίκη της δήλωσής του, καθώς όπως τόνισε έχουμε να κάνουμε με μείζον εθνικό θέμα και λογικές που πρέπει να αποπεμφθούν.
«Όταν είσαι μέλος της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζεις την ελληνική κοινωνία. Φυσικά και έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αλλά εκ της θέσεώς του δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει, θα πρέπει να εκφράζει τις θέσεις του λαού και μάλιστα για ένα θέμα για το οποίο έχει αποφανθεί ομόφωνα το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και άλλα κοινοβούλια» υπογράμμισε.
Μάλιστα, με ιδιαίτερη ένταση αναρωτήθηκε: «Και τι κάνανε δηλαδή οι παππούδες μας; Για ποιο λόγο κρύφτηκε ο παππούς μου στο υπόγειο μέσα στα κάρβουνα στο σπίτι; Και γιατί φύγανε για να πάνε στο Σοχούμ; Επειδή δεν τους κυνηγούσανε Ποια Εθνοκάθαρση; Ήταν Γενοκτονία». Ο κ. Χιονίδης ζήτησε επίσης να υπάρξει επανόρθωση από την πλευρά του υπουργού, η οποία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
Συνεχίζοντας ο Σ. Χιονίδης τόνισε πως το θέμα δεν αφορά μόνο του Ποντίους, αλλά όλη την Ελλάδα. Είναι θέμα επιβίωσης. Ο συγκιεκριμένος τρόπος διαχείρισης ήταν απαράδεκτος και ανθελληνικός. Γι’ αυτό πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα και να διατρανώσουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν μπορεί ο κ.
Φίλης να εκφράζει προσωπικές απόψεις από τη στιγμή που έχει θεσμικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές άλλων τοπικών κοινωνιών. Ο ποντιακός ελληνισμός στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται».
Τις ενστάσεις της σχετικά με το κάτα πόσο μπορούν να καταδικαστούν οι απόψεις ενός ατόμου προέβαλε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, η οποία υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια καπηλείας του γεγονότος από ακροδεξιές δυνάμεις. «Ο ποντιακός ελληνισμός πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Όταν οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελλάδα κάποιοι τους υποδέχθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι τους κυνήγησαν. Ο Ποντιακός ελληνισμός βοήθησε στην ανάπτυξη του τόπου και βοηθήθηκε από τις δημοκρατικές δυνάμεις, αυτές που και σήμερα βοηθούν τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση έχει εκφρασμένη άποψη, η οποία δεν έχει αναιρεθεί.
Διαφωνούμε με την άποψη του Νίκου Φίλη, αλλά διαφωνούμε και με την καταδίκη οποιασδήποτε άποψης. Δεν δεχόμαστε να καταδικάσουμε προσωπικές απόψεις. Υπάρχει έντονη προσπάθεια καπηλείας από κάποιες δυνάμεις που συμφωνούν με εκείνους που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα. Ζητάμε να σταματήσει η υποκρισία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, ενώ οι κ.κ. Γιάννης Φάκας, Γιώργος Κυριακίδης, Δημήτρης Αγαθαγγελίδης και Σπύρος Ράδης από τον «Άλλο Δρόμο» διαφοροποιήθηκαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φάκας επεσήμανε πως το ερώτημα εθνοκάθαρση ή γενοκτονία είναι άτοπο και ψευδές, καθώς αυτό που συνέβη είναι και γενοκτονία και εθνοκάθαρση.
Ο κ. Κυριακίδης θύμισε ότι οι απόψεις του Ν. Φίλη είναι γνωστές από παλιά, αλλά σήμερα έχει θεσμική ιδιότητα και η άποψή του ηχεί στα αυτιά κακόηχα. «Σαφώς και πρέπει να απορριφθεί με ισχυρό τρόπο, αλλά να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. Χρειάζεται να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα» υπογράμμισε.
Ο κ. Ράδης τόνισε πως ξαφνικά εμφανίζεται ένας νέος εθνικός διχασμός, τη στιγμή που η Ελλάδα από το 1994 αναγνωρίζει επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Κανένας υπουργός δεν δικαιούται να εκφράζει την προσωπική του γνώμη δημόσια λες και είναι στο καφενείο.
Περιφρονεί το διεθνές διπλωματικό δίκαιο. Η Γενοκτονία αφορά, εκτός των άλλων, και την ποινικοποίηση του εγκλήματος. Κανείς δε νομιμοποιείται υπερβαίνοντας διεθνείς αποφάσεις να προκαλεί και να προσβάλλει τον ποντιακό ελληνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αγαθαγγελίδης, φορτισμένος συναισθηματικά, δήλωσε ότι θα μιλήσει ως Πόντιος τέταρτης γενιάς και όχι σαν δημοτικός σύμβουλος διαβάζοντας στίχους από ένα ποντιακό τραγούδι και στη συνέχεια τι σημαίνει ο όρος γενοκτονία. «Κουβαλάμε στις πλάτες μας 353.000 νεκρούς, Προσωπικά αυτό δεν μπορώ να το συγχωρήσω. Ο Φίλης πρέπει να ντρέπεται για αυτά που είπε» κατέληξε.
Ο Νίκος Μακρίδης από τη «Νέα Εποχή» επεσήμανε η χώρα μας γεννά από τα αρχαία χρόνια Λεωνίδες, αλλά και Εφιάλτες. «Ο Νίκος Φίλης είναι Εφιάλτης. Είναι ντροπή να έχουμε αυτόν τον άνθρωπο στο Υπουργείο Παιδείας» υπογράμμισε και ζήτησενα επανέλθει στα βιβλία της Ιστορίας και να διδάσκεται το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Από την πλευρά του ο Περικλής Αμοιρίδης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού.
Στην προσπάθεια να μείνει η νεολαία ανιστόρητη και αγράμματη αναφέρθηκε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος ανέφερε:
«Εμείς δεν έχουμε ελληνόμετρα. Είμαστε υπέρ ενός ψηφίσματος που θα απορρίπτει την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τα σχολεία και τα βιβλία. Υπάρχει αλήθεια και αντικειμενικότητα της Ιστορίας.
Την αλήθεια δεν την εκφράζει ούτε ο εθνικισμός ούτε ο κοσμοπολιτισμός του κ. Φίλη» σημείωσε προσθέτοντας πως απώτερος στόχος του θέματος που δημιουργήθηκε είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα προβλήματά του.