ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ 60%

 

Μεμονωμένες μειώσεις, αλλά και αυξήσεις των δημοτικών τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στην τελευταία του συνεδρίαση, με το θέμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, το τέλος στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη συμβολή της με την οδό Γεωργάκη Ολυμπίου έως και το τέλος της στο Συντριβάνι, μειώνεται σε 60 ευρώ/τ.μ. από 90 ευρώ/τ.μ. Αντίθετα, για το πεζοδρόμιο της Πλ. Νέας Ιωνίας ή αλλιώς «Πλατάνι», το τέλος αυξάνεται σε 40 ευρώ/τ.μ. από 36 ευρώ/τ.μ.
Η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Τζουμέρκα εξήγησε πως η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που διέρχονται οι δημότες λόγω της κρίσης και είναι κοντά στους χρήστες των κοινόχρηστων χώρων. «Έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα στη Μ. Αλεξάνδρου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης κάνει έκπτωση της τάξης του 5%, ενώ εμείς πάμε στο 30% συν 14,8%» τόνισε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής. Ειδικότερα, η πληρωμή θα γίνεται με τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου με προκαταβολή της τάξης του 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφλείται μέχρι τις 10/8. Τέλος, έκπτωση 14,8% θα έχει όποιος προκαταβάλει το ετήσιο τέλος.
Ο Γιώργος Κυριακίδης από τον «Άλλο Δρόμο» απανέφερε την πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση όλων των δημοτικών τελών. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Ανανιάδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησαν να υπάρξει μείωση και για τους κάθετους στη Μ. Αλεξάνδρου δρόμους, αφού όλοι αντιμετωπίζουν την κρίση. «Η κρίση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Μ. Αλεξάνδρου δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα σημεία. Να υπάρξει μείωση για όλους» τόνισε ο κ. Ανανιάδης.

Τα τέλη για τις λαϊκές αγορές
Το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος χρήσης λαϊκών αγορών αυτό παραμένει όπως ήταν, δηλαδή στο 1 ευρώ/τ.μ. για τις λαϊκές της Κατερίνης, στα 0,60 ευρώ/τ.μ. για τις λαϊκές του Κορινού και της Καλλιθέας και στα 0,20 ευρώ/τ.μ. για τη λαϊκή της Ρητίνης. Βέβαια, η κα Τζουμέρκα σημείωσε πως το 60% πηγαίνει στην Περιφέρεια, γι’ αυτό και η πρόταση του δήμου είναι το έξοδο να μειωθεί ώστε να μη μετακυλιθεί το ποσό σε παραγωγούς και επαγγελματίες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης ζήτησε να καταγγελθεί ο ισχύων νόμος. «Η Περιφέρεια παίρνει το 60%, αλλά ο δήμος είναι αυτός που καθαρίζει. Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο, που κάποιος συνεισφέρει ελάχιστα, παίρνει αυτό το ποσοστό. Η Περιφέρεια κάνει μόνο έλεγχο μέσω του Τμήματος Εμπορίου. Είναι η Δημοτική Αστυνομία εκεί, οι εργάτες καθαριότητας. Στη λαϊκή του Σαββάτου συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο 5 τόνοι υπολειμμάτων, που σημαίνει γύρω στα 180-200 ευρώ μόνο για τη μεταφορά. Θα θέσω το θέμα στην ΚΕΔΕ. Οι δήμοι πρέπει να παίρνουν το 90%» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Με τη θέση του Σ. Χιονίδη συμφώνησε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, η οποία ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα με τον καθαρισμό των χώρων, ενώ ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το θέμα της μετακίνησης των λαϊκών αγορών.
Όπως είπε ο κ. Χιονίδης σε επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης, ενώ υπήρξε κατηγορηματικός για το θέμα της καθαριότητας. «Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Οι εργαζόμενοι κάνουν το καλύτερο».
Από την πλευρά του ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έθιξε για μια ακόμη φορά το θέμα της ανταποδοτικότητας χαρακτηρίζοντας χυδαία και αγοραία τη συγκεκριμένη λογική.