Απαντήσεις σε επικρίσεις για τα βιοκλιματικά σχολεία
odelalis,
3 Φεβρουαρίου, 2016
3 λεπτά ανάγνωσης
Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη
«Η Κατερίνη μέχρι το 2030 δεν θα έχει ανάγκη από νηπιαγωγεία και δημοτικά»
Με βασικό θέμα την κατάσταση στα βιοκλιματικά σχολεία της πόλης και με αφορμή την συνάντηση στο 19ο Δημοτικό Σχολείο από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων της Κατερίνης – παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, αμέσως μετά τις συγκεντρώσεις και τις αγροτικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος άρχισε τη συνέντευξή του αναφερόμενος στα αγροτικά προβλήματα, γι αυτό και δήλωσε συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών, αγώνα επιβίωσης, αγώνα που δίνουν για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.
Επίσης, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο Ελατοχώρι στη μνήμη των εκτελεσθέντων Ελλήνων από τους Γερμανούς, όπου τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δ.Βαϊνάς.
Τέλος, έκανε και αναφορά στην ηρωική θυσία του Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου, ο οποίος στις 16 Αυγούστου 1974 άφησε την τελευταία του πνοή στην Κύπρο υπερασπιζόμενος τον χώρο που στρατοπέδευε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Πρόκειται για ένα τέκνο της Πιερίας, με καταγωγή από την Έλαφο, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στην Κύπρο, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Έλαφο Δ.Κατερίνης για να γίνει επιμνημόσυνη δέηση και τοποθέτηση στο νεκροταφείο της περιοχής.
Για τα βιοκλιματικά σχολεία της πόλης
Ο κ. Χιονίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έδειχνε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από όλα όσα είχαν ειπωθεί σε συνάντηση που έγινε στο 19ο βιοκλιματικό σχολείο Κατερίνης με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων αλλά και με την παρουσία των βουλευτών Ελισάβετ Σκούφα και Χαρίλαου Τζαμακλή, όπου κάποιοι «ειδικοί», όπως είπε, επιχείρησαν να απαξιώσουν τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του σχολείου μιλώντας για βασικές ελλείψεις -που όμως δεν υπάρχουν- μιλώντας για ακατάλληλα υλικά κλπ χωρίς όμως να γνωρίζουν.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή, όταν με ευθύνες άλλων σημειώθηκαν ελλείψεις (όπως εξοπλισμός, καθαρίστριες, πετρέλαιο) όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε πρωτοβουλίες για να τακτοποιηθούν τα προβλήματα αυτά. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα υπάρχουν κάποιες λίγες ελλείψεις που έχει υπόψη του και που θα τακτοποιηθούν και αυτές.
«Με τα όσα αναληθή, ανερμάτιστα και προκλητικά λένε ορισμένοι, μας δίνουν την ευκαιρία να προβάλουμε τα τέσσερα νέα σχολεία που, σε καιρό κρίσης, δημιουργήσαμε. Η Κατερίνη μέχρι το 2030 δεν θα έχει ανάγκη από νηπιαγωγεία και δημοτικά», είπε ο κ. Χιονίδης, εννοώντας ότι η πόλη θα έχει επάρκεια σχολείων και ότι δεν θα έχει ανάγκη να κατασκευαστούν νέα κτίρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει διπλοβάρδια σε κανένα σχολείο. Τέλος παρέθεσε στοιχεία από τη μελέτη κατασκευής του σχολείου όπως και το πρακτικό προσωρινής παραλαβής του.
Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι έθεσαν ερωτήματα για το όλο θέμα. Μεταξύ δε αυτών, τέθηκε και ερώτημα που δεν είχε σχέση με το κεντρικό θέμα της συνέντευξης αλλά σχετίζονταν με τις απόψεις του Υπουργού κ. Μάρδα για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στον Όλυμπο.
Στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος μίλησε για σεβασμό προς το βουνό των θεών και τόνισε ότι οποιαδήποτε σκέψη για ανάπτυξη θα πρέπει να συνάδει με τον χαρακτήρα του Ολύμπου ως παγκόσμιου μνημείου της φύσης. Ωστόσο, όπως είπε, θα έβλεπε με θετικό μάτι τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των ανθρώπων, δηλαδή ακόμη και των αναπήρων, να μπορούν να ανέβουν στο βουνό και να απολαύσουν τη φυσική του ομορφιά, υπονοώντας μάλλον ότι π.χ. δεν θα είχε αντίρρηση με τη δημιουργία ενός τελεφερίκ που θα μετέφερε τουρίστες, ντόπιους αλλά και άτομα με αναπηρία προς το βουνό των θεών.