ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ:
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ – ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Σε νέα γειτονιά μετακομίζει η Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης. Αυτή την απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στην συνεδρίαση της Τρίτης 22 Μαρτίου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάστηκε το προσχέδιο της μελέτης για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αποφασίστηκε ότι δεν θα συγκροτηθεί η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ ο δήμαρχος ενημέρωσε τους συμβούλους για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο πρώην ΨΝΠΟ στην Πέτρα και στη Χράνη. Να σημειωθεί πως παρόντες στη συνεδρίαση ήταν αρκετοί κάτοικοι των δύο περιοχών, οι οποίοι εξέφρασαν και την ανησυχία τους για το ζήτημα.
Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης
Κατόπιν διαβούλευσης με τις υπόλοιπες παρατάξεις, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση για τη μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης.
Οι νέοι οδοί στις οποίες μεταφέρεται η Λαϊκή είναι: Φλωρίνης, Δ΄ πάροδος Σαλαμίνος, Καφαντάρη, τμήμα της οδού Λιτοχώρου (από το ύψος της οδού Αγ. Γεωργίου έως και την Α΄ πάροδο Αργοναυτών) και οι κάθετοι οδοί στην Καφαντάρη μέχρι και την πάροδο Λιτοχώρου, όπως και το αντίστοιχο τμήμα από την ανατολική πλευρά. Αποκλείεται η οδός Αγγελή Γάτσιου, που θα λειτουργήσει ως οδός προσέγγισης. το συνολικό μήκος στο οποίο θα αναπτυχθεί η αγορά ξεπερνά τα 600 μέτρα.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε πως η μεταφορά θα έχει θετικό αντίκτυπο και «θα ξεκουραστεί μια γειτονιά που είναι πυκνοκατοικημένη» επισημαίνοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλοί χώροι στάθμευσης. Από πλευράς των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητήθηκε στην απόφαση να συμπεριληφθεί περιορισμός ως προς τη χρονική διάρκεια παραμονής της λαϊκής στην περιοχή.
Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αντίρρησή του και υπογράμμισε πως η απόφαση πρέπει να είναι «ανοιχτή» ως προς τη χρονική διάρκεια. Πρόσθεσε δε πως η μεταφορά της θα ήταν καλύτερο να γίνει κατά το χρονικό διάστημα 10 Ιουλίου – 10 Σεπτεμβρίου.
Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε η διάρκεια της λαϊκής να είναι ανοιχτή, ενώ σε δύο χρόνια θα επαναξεταστεί το θέμα της παραμονής της στο σημείο.
Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε και το προσχέδιο της μελέτης για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Κατερίνης.
Όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Ντούρος προτάσεις, αντιρρήσεις, βελτιώσεις ή επισημάνσεις από πολίτες, φορείς ή παρατάξεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 4 Απριλίου, προκειμένου να προχωρήσει η κατάρτιση του τελικού σχεδίου.
Στην παρουσίασή του ο μελετητής επισήμανε πως σκοπός του Τοπικού Σχεδίου είναι η εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε., του νέου ΕΣΔΑ και του νέου ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η μείωση του κόστους διαχείρισης, λόγω του φόρου ταφής και η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους.
Στην αναλυτική παρουσίαση που έγινε παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, τα αντικειμενικά εμπόδια που υπάρχουν, καθώς και οι προτεινόμενες δράσεις για την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου, που αναπτύσσονται σε τρεις άξονες.
Κάποιες εξ αυτών είναι η εφαρμογή προγράμματος μηδενικών αποβλήτων σε ξενοδοχεία της παραλίας (zero waste hotels), η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος μηδενικών αποβλήτων και «πληρώνω όσο πετάω» (ΠΟΠ) σε περιοχή του περιαστικού χώρου της Κατερίνης – περίπου 1.000 νοικοκυριά, η ανάπτυξη δράσεων επαναχρησιμοποίησης εντός των ΠΣ και σε δημιουργικό κέντρο επαναχρησιμοποίησης υλικών, η ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης βιβλίων και παζάρι επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών.
Επίσης, η διακριτή συλλογή 6 ρευμάτων (χαρτιού/χαρτονιού, πλαστικού, γυαλιού, μετάλλου, βιοαποβλήτων), η εγκατάσταση ημιβυθιζόμενων κάδων για σύμμεικτα και οργανικά απόβλητα στο παραλιακό μέτωπο (Παραλία, Κορινός, ΟλυμπιακήΑκτή), η εφαρμογή προγράμματος για ανάκτηση συσκευασιών φυτοφαρμάκων, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κυρίως σε σχολεία, καταστήματα, η κατασκευή ΣΜΑ στη θέση του αμαξοστασίου του Δήμου Κατερίνης, η αντικατάσταση παλαιών απορριμματοφόρων κ.α.
Δημοτική Επιτροπή Δι
αβούλευσης
Όσον αφορά στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αυτή δεν θα συγκροτηθεί, καθώς, όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλλιόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα, οι εμπρόθεσμες αιτήσεις στην πρόσκληση που έκανε ο δήμος σε φορείς και συλλόγους ήταν μόλις δύο.
Λαμβάνοντας το λόγο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Γιώργος Κυριακίδης τόνισε πως υπήρξε απαξίωση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και πρότεινε να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία για τη συγκρότησή της με ενημέρωση των συλλόγων και σωματείων μέσω επιστολών. Με την πρόταση του κ. Κυριακίδη συμφώνησε και η «Νέα Εποχή».
Αντίθετα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπης Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα όργανο που θεσμοθετείται για να δημιουργήσει αυταπάτες για δήθεν συμμετοχή των δημοτών και των φορέων στη διοίκηση του δήμου. Τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε και ο δήμαρχος, ο οποίος υπενθύμισε ότι είναι πάγιο αίτημα της διοίκησης του δήμου η κατάργηση της επιτροπής.
Πρόσφυγες σε Πέτρα και Χράνη
Προ ημερησίας διατάξεως, ο κ. Χιονίδης ενημέρωσε το σώμα των δημοτικών συμβούλων για τις εξελίξεις σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στο δήμο Κατερίνης. Όπως είπε, η φιλοξενία προσφύγων στην Πέτρα θα είναι διάρκειας ενός έτους, ενώ στη Χράνη μιας εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος τόνισε πως βάσει της Συνθήκης της Γενεύης «είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες είτε το θέλουμε είτε όχι». Επιπλέον, έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ξεπερνά τα όρια του δήμου Κατερίνης και με κύριο διαχειριστή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαβεβαίωσε πως η παραμονή των προσφύγων στο γήπεδο της Χράνης θα είναι προσωρινή και αυστηρά για μια εβδομάδα.
Εξάλλου, ο κ. Χιονίδης τόνισε πως ο δήμος δεν είχε ενημέρωση για το θέμα και αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στην Αθήνα όπου και επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. «Φυσικά εξέφρασα τα παράπονά μου γιατί δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σημείωσε πως η τόσο η Χράνη όσο και το κτήμα Ηρακλή επιλέχθηκαν γιατί βρίσκονται κοντά σε εθνικές οδούς και χαρακτήρισε εύλογες και δικαιολογημένες τις αντιδράσεις και την ανησυχία των κατοίκων. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου πως στην Πιερία θα εγκατασταθούν μόνο Σύριοι και μόνο οικογένειες. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να απολογηθεί, αφού δεν διαχειρίζεται αυτός το μεταναστευτικό στη χώρα και πρόσθεσε πως στην περιοχή της Πέτρας θα υπάρχει αστυνόμευση. Το λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Χράνης «Το αθάνατο» Γιώργος Τραπεζανλίδης και ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας Κύριλλος Παντελιάδης, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, που σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια και την υγιεινή και μετάφεραν την αγωνία των κατοίκων των περιοχών αυτών.