Να κατεδαφιστεί ή να μην κατεδαφιστεί; Ιδού η απορία!
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΕ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ – ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ
Διαφορετική θέση σχετικά με το ζήτημα της κατεδάφισης του κτιρίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Δ. Αρεοπαγίτου, δίπλα στην Πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη) στο κέντρο της Κατερίνης, πήραν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Τμήμα Πιερίας από τη μια και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΤΕΕ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας από την άλλη. Υπενθυμίζεται ότι η κατεδάφιση του κτιρίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Πλ. Δημοκρατίας που έχει ήδη ξεκινήσει, ανοίγοντας μια δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο κτίριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΔΑΣ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο κτίριο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’40 και είναι ένα από τα πρώτα διώροφα κτίσματα της πόλης, έχει ιστορική σημασία και αποτυπώνει την οικιστική ταυτότητα της Κατερίνης, αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά της και ένα κτιριακό κεφάλαιο με πολύ μεγάλη αξία για το Δήμο Κατερίνης. Γι’ αυτό και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προτείνει την ένταξη του κτιρίου στη νέα πλατεία πρασίνου που προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Κατερίνης, ενώ σημειώνει πως η μη ύπαρξη μελέτης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανάπλασης της περιοχής, κατά την παραδοχή της δημοτικής αρχής, καθιστά απαγορευτική την κατεδάφιση του κτιρίου πριν τη σύνταξη της μελέτης.
Αντίθετα, η ΝΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών επισημαίνουν ότι με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κατερίνης, ο χώρος της Πλ. Δημοκρατίας έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου (ελεύθεροι χώροι) και το εν λόγω κτίσμα έως σήμερα δεν κρίθηκε διατηρητέο ή ιστορικό. Σημειώνουν ωστόσο πως για την κατεδάφιση οποιουδήποτε κτιρίου που έχει κατασκευαστεί πριν το 1955 απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νομού. Καταλήγουν αιτιολογώντας πως κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης του κτιρίου θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, από τη στιγμή μάλιστα που αφορά ένα σημαντικό έργο για την πόλη, ενώ όσον αφορά τα έργα ανάπλασης στην πλατεία και δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη η σχετική μελέτη, επιφυλάσσονται για τις προτάσεις τους.
Η απόφαση του ΣΑΔΑΣ
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Πιερίας μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατεδάφιση του κτιρίου επί της οδού Μαρτίου στο ΟΤ 216, συνεδρίασε και αποφάσισε τα εξής:
• Το εν λόγω κτίσμα αποτελεί κτίριο της Κατερίνης με ιστορική σημασία, κατασκευασμένο κατά την εκτίμηση του ΣΑΔΑΣ τη δεκαετία του ’40. Αποτελεί ένα από τα πρώτα διώροφα κτίρια της πόλης.
• Έχει καταγραφεί από το ΣΑΔΑΣ (κατά την καταγραφή κτιρίων προ του ’70) ως ένα από τα 120 σημαντικά κτίρια της Κατερίνης. Τα κτίρια αυτά αποτυπώνουν την οικιστική ταυτότητα της πόλης και αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Σημειώνεται δε ότι η Κατερίνη είναι μια πόλη χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει διατηρήσει τμήματα “παλιάς πόλης” και χωρίς να έχει προστατέψει στο πέρασμα των χρόνων τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που αποτελούν την αρχιτεκτονική και οικιστική κληρονομιά της.
• Το κτίριο διαθέτει ενδιαφέροντα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Εκτός του ισογείου όπου βρίσκονται τα καταστήματα, εάν κάποιος υψώσει το βλέμμα και παρατηρήσει τον όροφο, θα διαπιστώσει την ιδιαίτερη ογκοπλασία του κτιρίου, το “χαγιάτι” που προεξέχει και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο κτιρίων της Μακεδονίας, τους ασύμμετρους εξώστες, τα ξύλινα ψηλά κουφώματα και τα ιδιαίτερα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Αξιόλογο μορφολογικό στοιχείο αποτελεί και η θύρα εισόδου του ισογείου. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον ενδιαφέροντα χρωματισμό της όψης (ο οποίος σημειωτέον έχει γίνει προ πολλών ετών) δείχνουν πόσο όμορφο μπορεί να κατασταθεί το κτίριο μετά από τις σωστές διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης του. Σαφέστατα και υπάρχουν μεταγενέστερες προσθήκες στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κτιρίου, αυθαίρετες αρχιτεκτονικά και κτιριολογικά, για τις οποίες μας βρίσκει σύμφωνους η οποιαδήποτε διαδικασία απομάκρυνσης και καθ
αρισμού τους.
• Το κτίριο αυτό αποτελεί ένα κτιριακό κεφάλαιο με πολύ μεγάλη αξία για το Δήμο Κατερίνης. Η θέση του στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και τα τετραγωνικά του, του προσδίδουν μεγάλη οικονομική αξία, όπου η σωστή επανάχρηση και λειτουργία, μπορεί να επιφέρει μεγάλα κέρδη προς όφελος των δημοτών.
• Προτείνεται η ένταξη του κτιρίου στη νέα πλατεία πρασίνου που προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Κατερίνης. Η μη ύπαρξη μελέτης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανάπλασης της περιοχής, κατά την παραδοχή της δημοτικής αρχής, καθιστά απαγορευτική την κατεδάφιση του κτιρίου πριν τη σύνταξη της μελέτης. Το κτίριο αυτό, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες καθαρισμού από τις μεταγενέστερες προσθήκες, την αποκατάσταση και ανακαίνιση του θα μπορούσε να ενταχθεί αρμονικά στη νέα πλατεία, να λειτουργήσει προς όφελος του Δήμου Κατερίνης π.χ. ως αναψυκτήριο ή χώρος πολισμού ή οποιαδήποτε άλλη χρήση προβλεφθεί στη μελέτη και κυρίως προς όφελος των δημοτών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεση τους ένα από τα λίγα κτίρια που θυμίζουν “παλιά” Κατερίνη και αποτυπώνουν την ιστορία αυτής της πόλης.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ Πιερίας
Η Πρόεδρος
Η Γραμματέας
Ευριδίκη Μανιάτη
Κατερίνα Χανδόλια
Η ανακοίνωση του ΤΕΕ
Δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις εργασίες ανάπλασης που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται στην πλατεία Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη και την κατεδάφιση διώροφου κτίσματος στην γωνία της οδού Δ. Αρεοπαγίτου & 25ης Μαρτίου, η Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Πιερίας και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας, από κοινού θα ήθελαν να ενημερώσουν τους δημότες της Κατερίνης για τα παρακάτω :
-Οι χρήσεις γης, αλλά και τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια κρίνονται κατά την εκπόνηση και τις αναθεωρήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Κατά την διάρκεια της εκπόνησης, υπάρχει διαδικασία διαβούλευσης και υποχρεωτικά λαμβάνεται η άποψη αρμόδιων φορέων όπως του Τ.Ε.Ε, του Σ.Α.Δ.Α.Σ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.α.
-Με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κατερίνης, ο χώρος της πλατείας Δημοκρατίας – Ευκαρπίδη, έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου (ελεύθεροι χώροι) και το εν λόγω κτίσμα έως σήμερα δεν κρίθηκε διατηρητέο ή ιστορικό και ουδέποτε εκφράστηκε αντίθετη άποψη από κάποιο φορέα.
-Για την κατεδάφιση οποιουδήποτε κτιρίου που έχει κατασκευαστεί προ του ’55, όπως και το εν λόγω κτίριο της πλατείας Δημοκρατίας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νομού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι:
– Δεν είναι ευδιάκριτη, ούτε η αισθητική ούτε η ιστορική αξία του κτιρίου
-Πρόκειται για κτίσμα μέσα σε χώρο πρασίνου και η κατεδάφιση ή η διατήρησή του επηρεάζει την εξέλιξη ενός έργου, σημαντικού για την πόλη μας
-Σε περίπτωση διατήρησης του κτιρίου, δεν θα φαίνεται μόνο η πρόσοψή του, αλλά θα προβάλλονται στο πάρκο οι πλάγιες και πίσω όψεις του, που δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον
Θεωρούμε ότι κάθε άποψη περί μη κατεδάφισης του κτιρίου θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Όσον αφορά τα έργα ανάπλασης στην πλατεία «Ευκαρπίδη», δεδομένου ότι δεν έχει εκπονηθεί ακόμη η σχετική μελέτη, επιφυλασσόμαστε για τις προτάσεις μας.
ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΤΕΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΔΜΠ
Ο Πρόεδρος
Τάσος Τασιούλας
Ο Πρόεδρος
Κων/νος Μπίσμπας