ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Στο Δημήτρη Μπουντόλα, τον μεγάλο άνθρωπο και ορειβάτη, που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαϊου 2017 στο Λιτόχωρο. Η συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποδείχθηκε τελικά μικρή για να χωρέσει όλους όσοι παραβρέθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Δημήτρη Μπουντόλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1985, κατά τη διάρκεια ορειβατικής αποστολής στην κορυφή Annapurna South στα Ιμαλάια.
Την εκδήλωση με τίτλο “Δημήτρης Μπουντόλας (Όλυμπος 1953-Ιμαλάια 1985)” διοργάνωσαν ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης σε συνδιοργάνωση με τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων φορέων και συλλόγων όχι μόνο από την Πιερία, οι οποίοι έδωσαν το “παρών” για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο Λιτοχωρίτη ορειβάτη.
*Ο Δημήτριος (Τάκης) Μπουντόλας του Ναούμ και της Φανής Φαργκάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιτόχωρο, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο το 1965. Την ίδια χρονιά η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε και άσκησε το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου.
Γνώρισε το βουνό και τη φύση μέσω του προσκοπισμού. Το 1970 εντάχθηκε στον ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, όπου με το ζήλο, το ταλέντο και το μεράκι του εξελίχθηκε από πεζοπόρο, φυσιολάτρη και αναβάτη σε δεινό ορειβάτη και αναρριχητή. Με ορειβατική εμπειρία, αλλά κυρίως με πάθος για τον εμβληματικό και διάσημο Όλυμπο, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στα μονοπάτια και στις κορυφές. Έζησε ρισκάροντας και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους ορειβάτες της Ελλάδας με διεθνείς περγαμηνές. Το 1983 εντάχθηκε στον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε ενεργό μέλος μέχρι τον πρόωρο θάνατό του.
Πραγματοποίησε συνολικά 118 ορειβατικές αναρριχήσεις, έκανε αναβάσεις σε βουνά του εξωτερικού (Άλπεις, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία), διέτρεξε τον Όλυμπο, το Βέρμιο, το Φαλακρό, την Γκιόνα και το Παγγαίο. Διετέλεσε σύμβουλος της ΕΟΟΑ για θέματα εκπαιδευτών και οργάνωσε 6 σχολεία ορειβασίας, ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του σε ατυχήματα στις Άλπεις, στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνέβησαν 10 ατυχήματα, ενώ εξέδωσε και δύο μικρά βιβλία (φυλλάδια).
Η τραγωδία που έκοψε το νήμα της ζωής του Δ. Μπουντόλα συνέβη στην κορυφή Annapurna South, στα Ιμαλάια, σε υψόμετρο 7.600 μέτρων, στις 22 Οκτωβρίου 1985. Η ελληνική αποστολή με 13 μέλη είχε ξεκινήσει για τα Ιμαλάια στις 8 Σεπτεμβρίου 1985, με άρτιο και σύγχρονο ορειβατικό εξοπλισμό. Όμως δύο Έλληνες ορειβάτες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε από χιονοστιβάδα που τους παρέσυρε στο σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει, σε υψόμετρο 6.500 μέτρων. Η σωρός του άτυχου Δ. Μπουντόλα τάφηκε στον τόπο του ατυχήματος, καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά της. Το καταφύγιο στον Όλυμπο, που σήμερα έχει το όνομά του θυμίζει σε όλους τι έκανε για την ορειβασία στην Ελλάδα. Ότι έδωσε την ψυχή του, αλλά έμεινε άφθαρτος, αθάνατος στον ορειβατικό χώρο.
* Οι πληρφορίες για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Μπουντόλα προέρχονται από το βιβλίο του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά “Χρονικά Λιτοχώρου. Πρόσωπα και Μνήμες, Βιογραφίες”, Τόμος Δωδέκατος, Λιτόχωρο 2017.