Το εργοστάσιο εμποτισμού στο Σιδηροδρομικό Σταθμό απέκτησε και πάλι ζωή
Η ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΗ… ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ «ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ 2017»
Κοιμώμενο … γίγαντα θυμίζει πλέον το αδρανοποιημένο από την εξέλιξη της τεχνολογίας εργοστάσιο εμποτισμού του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) που βρίσκεται στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης και αποτελεί ασφαλώς ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης.
Η αξιοποίηση αυτού του ιστορικού χώρου που συνάδει με την εξέλιξη της Κατερίνης αλλά και την συνύπαρξη με το προσφυγικό στοιχείο που εγκαταστάθηκε εκεί την δεκαετία του τριάντα, ευαισθητοποίησε την Εταιρεία Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, με σκοπό την αναβάθμιση και λειτουργικά ανάδειξη του πάλαι ποτέ εργοστασίου εμποτισμού ξυλείας στρωτήρων γραμμής του Ο.Σ.Ε. και στύλων της Δ.Ε.Η. και Ο.Τ.Ε. με πισσέλαιο.
Άλλωστε η αναγέννηση του χώρου αποτελεί διακαή πόθο και πρώτη προτεραιότητα και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, τα μέλη του οποίου με επικεφαλής την ιδιαίτερα δραστήρια ταμία Σόνια Γκάσα πρόστρεξαν στην πρόσκληση για συνεργασία και μάλιστα πολύ μεράκι.
Αυτή η πρωτοβουλία έγινε πράξη με μουσική-ιστορική και χορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατόβραδο 10 Ιουνίου 2017 στην είσοδο του εργοστασίου, μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο των «Εαρινών Ημερών Μουσών 2017» της Εστίας Πιερίδων Μουσών και τις οποίες συντονίζει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.
Το περίγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε συναυλία ρεπερτορίου με νοσταλγική μουσική-ρετρό μια άλλης εποχής (συναυλία από Ε.Π.Μ. Κατερίνης), ιστορικές αναφορές με θεματολόγιο τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον γύρω συνοικισμό (εικόνα και κείμενα-έρευνα των Νικολάου Γραίκου και Νικολάου Σαλπιστή) και παραδοσιακούς χορούς (από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδ. Σταθμού).
Αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια της Εστίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, οι εργαζόμενοι στον Ο.Σ.Ε. Κατερίνης και όχι μόνο, που στηρίζουν την πρωτοβουλία μετατροπής του εργοστασίου σε ένα σύγχρονο μουσείο και παράλληλα σε έναν πνεύμονα πολιτισμού. Σημαντική και καθοριστική η υποστήριξη στην επιτυχία της βραδιάς, από την προϊσταμένη επιθεώρησης Ο.Σ.Ε. Λάρισας, Κωνσταντίνα Σιουποτίνα και τους Σταθμάρχες του Ο.Σ.Ε. Κατερίνης, Απόστολο Μερσίνη και Πανδώρα Παναηλίδη. Από μέρους των οικοδεσποτών προσφώνησε, ευχαρίστησε και υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος της Λέσχης Σιδηροδρομικών Πιερίας ελιγμοδηγός, Στέφανος Καρράς που δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της οικογένειας των σιδηροδρομικών σε ανάλογες ενέργειες.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Γρηγόριος Μιτσοκάπας, επισήμανε: «Είμαστε απόψε όλοι εδώ, με την ευγενική φιλοξενία των ανθρώπων του Ο.Σ.Ε. και του Συλλόγου Σιδηροδρομικών Ελλάδος που συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανοίξει και πάλι μετά από χρόνια τις πύλες του ο χώρος του εργοστασίου εμποτισμού Κατερίνης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Είμαστε εδώ για να ευαισθητοποιήσουμε μέσω της εκδήλωσης τους φορείς της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, ώστε να αξιοποιηθεί πολιτιστικά αυτός ο χώρος, που εδώ και πολλά χρόνια αναζητά την συνέχεια και το αύριο του.
Πολύτιμη και σημαντική η συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης καθώς και των δύο εξαίρετων συμπολιτών μας που κατέγραψαν την ιστορία του τόπου μας, των αγαπητών Νικόλαο Γραίκο και Νικόλαο Σαλπιστή.
Όπως γνωρίζετε πριν από αρκετά χρόνια κάποιοι ρομαντικοί και ονειροπόλοι άνθρωποι της Ε.Π.Μ. άρχισαν να καθαρίζουν τα αγριόχορτα στο χώρο του αρχαίου θεάτρου Δίου για να ανεβάσουν την παράσταση της Αντιγόνης και να απολαμβάνουμε σήμερα στο Νομό μας το Φεστιβάλ Ολύμπου. Έτσι και σήμερα χρειάζεται μια σπίθα από κάποιους άλλους ρομαντικούς και ονειροπόλους για αναδειχθεί ο πλούτος του εργοστασίου το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, για να αποδοθεί ως ένα τεχνολογικό μουσείο μηχανών εξωτερικής καύσης χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση και ως ένας πολυχώρος πολιτισμού.
Κυρίες και κύριοι σας παραδίδω στα χέρια του εκλεκτού μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστίας, του αρχιτέκτονα της βραδιάς, του Ευθύμιου Μαυρίδη.»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στη συναυλία-ρετρό με νοσταλγικό ρεπερτόριο της παλιάς εποχής με μα
έστρο τον Ευθύμιο Μαυρίδη, τραγούδησαν οι Ιωάννα Ηλιάδου, Μαρία Βούλγαρη, Μαρία Αυγουστίδου, Μαίρη Τσομπανοπούλου και Αθανάσιος Μπατάλας. Τους συνόδευσε στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου.
Η ιστορική αναφορά των κ. Γραίκου και Σαλπιστή επικεντρώθηκε στην κατασκευή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά στην εγκατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην καθοριστική συμβολή του Ο.Σ.Ε. στην ανάπτυξη του συνοικισμού. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε από τους ιστορικούς, το εργοστάσιο με τη συνεργασία Γάλλων τεχνικών κατασκεύαζε στο παρελθόν και ατμομηχανές.
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης απέδωσε αντιπροσωπευτικούς ποντιακούς χορούς.
Χαιρετισμούς στη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυναν, ο Αιδεσιμότατος Ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους πατέρας Κυριάκος Κοκελίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η Αντιδήμαρχος Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου και το διοικητικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης Αλέξανδρος Φυσέας.