ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ

Δικαιώθηκε ύστερα από 19 χρόνια από το Διοικητικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης Κατερινιώτης επιχειρηματίας, στον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών είχε επιβάλλει φορολογικό πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικά, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατασχέθηκε όλη η ακίνητη περιουσία και διώχθηκε στα Ποινικά Δικαστήρια της Κατερίνης, τα οποία «μπλόκαραν» την καταδίκη του μέχρι να βγει η απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε προσφύγει ο έμπορος συμπατριώτης μας.
Η δίωξη ξεκίνησε από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε το 2009 να ελεγχθούν οι χρήσεις για τα έτη 2000-2004, ενώ είχαν περάσει 5 χρόνια από τότε που έβαλε λουκέτο στην επιχείρησή του. Τελικά, τις προηγούμενες μέρες το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, με 7 συνεχόμενες αποφάσεις του, έκρινε ότι η υπόθεση αυτή έχει παραγραφεί, αφού δεν είναι επιτρεπτό από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος (άρθρο 78), που δεν επιτρέπει τον έλεγχο πέραν της πενταετίας.
Δηλαδή, με δύο λόγια, το υπάρχον φορολογικό σύστημα πρώτα «κατέστρεψε» επαγγελματικά, κοινωνικά και οικογενειακά τον επιχειρηματία, του κατάσχεσε την περιουσία και το σπίτι, τον δίωξε ποινικά, τον ανάγκασε να πάει μετανάστης στο εξωτερικό, αλλά όμως τα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης τον δικαίωσαν για μια φορολογική περιπέτεια, που άρχισε το 1999!
Πιο συγκεκριμένα, η περιπέτεια του Κατερινιώτη εμπόρου άρχισε το 1999, όταν έκλεισε λόγω χρεών την επιχείρησή του. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. το 2008 και ενώ είχε κλείσει την επιχείρησή του για εννιά χρόνια, του έκανε έλεγχο και του υπέβαλε συνολικά 7 πρόστιμα (εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ), που σήμερα υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ.
Ο έμπορος προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει ΦΠΑ και πρόσθετο φόρο για διάστημα άνω των 5 ετών. Και ότι ο έλεγχος στην επιχείρηση του Κατερινιώτη εμπόρου είχε υποπέσει στην προβλεπόμενη από το σχετικό άρθρο του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας πενταετή παραγραφή (άρθρο 78 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος).
Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι είναι αντισυνταγματική και παραγεγραμμένη η απαίτηση και ο έλεγχος του Δημοσίου πέραν της πενταετίας. Την πιο πάνω είδηση μάς την επιβεβαίωσε και το δικηγορικό γραφείο Παπανικολάου, που χειρίστηκε την υπόθεση.
Το  θέμα της παραγραφής και της συνταγματικότητας των πέραν της 5ετίας φορολογικών ελέγχων αφορά σήμερα δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στις αίθουσες των Δικαστηρίων, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται άρχισαν να δέχονται με την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να ελέγχει φορολογικά τους πολίτες πέραν της 5ετίας (άρθρο 78 του Συντάγματος).