Αντιδράσεις εργαζόμενων ΨΝΠΟ για την κατάργηση του Νοσοκομείου
odelalis,
2 Μαρτίου, 2012
3 λεπτά ανάγνωσης
Σε κατάληψη των Διοικητών Υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου προχώρησαν, το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του ΨΝΠΟ, αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου να προχωρήσει στο κλείσιμο νοσοκομείων και ψυχιατρείων της χώρας, μεταξύ αυτών και του ΨΝΠΟ. Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, όπου αναμένεται να λάβουν απόφαση για επόμενες κινητοποιήσεις.
Στο Ψ.Ν.Π.Ο. τα τελευταία χρόνια επιτελέστηκαν ραγδαίες εξελίξεις. Το Άσυλο μετασχηματίστηκε σε ένα σύγχρονο δίκτυο παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών μέσα στην Κοινότητα. Η επιτυχία όλου αυτού του εγχειρήματος είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας της Πολιτείας, της Διοίκησης, των εργαζομένων, των ασθενών και ανθρώπων της κοινότητας. Κινητήριος μοχλός όμως όλης αυτής της προσπάθειας ήταν οι εργαζόμενοι, που κατέβαλαν όλη τους τη δύναμη, έκαναν κατάθεση ψυχής, οραματίστηκαν ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους ανθρώπους που υπηρετούν όσο για τους ίδιους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι: Το Δίκτυο των κοινοτικών υπηρεσιών του Ψ.Ν.Π.Ο. που αποτελεί σήμερα πρότυπο στον Ελλαδικό χώρο. Οι άνθρωποι αυτοί επένδυσαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, απόκτησαν γνώσεις και εμπειρία και δόθηκαν ολοκληρωτικά σ΄αυτό που πίστεψαν.
«Σήμερα καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις επιταγές των νέων Νόμων και Διατάξεων για την ένταξη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα Γενικά Νοσοκομεία ως ψυχιατρικά τμήματα. Αναπάντεχα προκύπτουν σκέψεις, προβληματισμοί, αβεβαιότητα και ανασφάλεια αφενός για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφετέρου για το επαγγελματικό μέλλον του κάθε υπαλλήλου του ΨΝΠΟ.
Για τη δημιουργία των Μονάδων, Υπηρεσιών και Δράσεων δαπανήθηκαν πολλά κονδύλια (ευρωπαϊκά και ελληνικά) για την εκπαίδευση του συνολικότερου προσωπικού και ειδικότερα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία σήμερα είναι ιεραρχημένη και διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως σε ένα σύγχρονο Δίκτυο που απαιτεί οργάνωση, καθοδήγηση, επίβλεψη και έλεγχο. Επιπλέον οι ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας εξασφαλίζουν τη συνεχή βελτίωση του Δικτύου και την έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες του πληθυσμού σε ψυχική υγεία.
Οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για παροχή ψυχιατρικής βοήθειας, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής, του έντονου άγχους, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, απαιτούν τη δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού εξειδικευμένων υπηρεσιών. Στο ήδη αναπτυγμένο Δίκτυο πρόκειται να ενταχθούν και υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, μονάδα άνοιας, κέντρο ημέρας εφήβων κλπ , γεγονός που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το πλαίσιο υπηρεσιών του.
Αν τελικά επικρατήσει η άποψη της ένταξης του ΨΝΠΟ στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
Να παραμείνει το ΨΝΠΟ ως ξεχωριστός οργανισμός με δική του διάρθρωση και θέσεις εργασίας αποκλειστικά και μόνο για το χώρο της Ψυχικής Υγείας.
Να υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός για το χώρο της Ψυχικής Υγείας έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί ο τομέας .
Οι αποκεντρωμένες και διάσπαρτες Μονάδες του Δικτύου στην Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας να εξακολουθούν να είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό που δε θα είναι υποδουλωμένο στην απλή νοσοκομειακή νοοτροπία.
Να μην αποτελέσει η ένταξη αυτή τροχοπέδη στα επιχειρησιακά σχέδια του ΨΝΠΟ που προβλέπουν περαιτέρω εξειδικευμένων υπηρεσιών και δράσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού.
Να υπάρχει Διοικητική αυτονομία με μία Διοίκηση αυστηρά και αποκλειστικά επικεντρωμένη στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Να διαθέτει γνώσεις και ευαισθητοποίηση που θα δώσει όραμα και έμπνευση στους εργαζόμενους. Θα διοικεί με σύγχρονες μεθόδους υποκίνησης, καθοδήγησης και βέλτιστων πρακτικών. Θα κάνει σύμμαχο την κοινότητα και θα καταπολεμήσει διακρίσεις και στιγματισμό (που ακόμη δυστυχώς υφίστανται). Θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς , ώστε να είναι σε θέση πάντα να απαντά στις ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας που χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας.
Τέλος η οποιαδήποτε απόφαση της Πολιτείας να επιφέρει πρόοδο στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και εναρμόνιση με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΨΝΠΟ.