festival 1143ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Η κρίση και η… έλλειψη του ΕΣΠΑ επηρέασαν τα έσοδα

Απολογιστικό χαρακτήρα για το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου είχε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. το μεσημέρι του Σαββάτου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πιερίας.

Στο πλαίσιο του απολογισμού έγινε αναφορά στο καλλιτεχνικό μέρος του φετινού προγράμματος, στα οικονομικά στοιχεία όπως είναι οι δαπάνες και τα έσοδα, αλλά και στο σχεδιασμό για το 44ο Φεστιβάλ και γενικότερα τις προοπτικές και τους στόχους του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος, φέτος οι υποχρεώσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς υπήρχαν τρεις τιμώμενες χώρες, οπότε και χρειαζόταν μεγαλύτερη μέριμνα και προετοιμασία. «Το Φεστιβάλ έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της Πιερίας, ακόμη και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να γίνει το κεντρικό φεστιβάλ της Περιφέρειάς μας και υπάρχει αυτή η βούληση τόσο από την πλευρά της Αντιπεριφερειάρχη όσο και από την πλευρά του Περιφερειάρχη» σημείωσε.

Επισημάνθηκε επίσης πως πολλές χώρες επιθυμούν να είναι τιμώμενες, με τη Διοίκηση να είναι σε δίλημμα ποια θα τεθεί σε προτεραιότητα και με τη Σερβία, την Ινδία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να βρίσκονται μεταξύ αυτών που εξετάζονται. Ο κ. Παπαχρήστος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι επαφές γίνονται σε επίπεδο πρεσβειών και προξενείων, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η επαφή που διατηρείται με εκπροσώπους των χωρών που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν.

Απόντες οι τοπικοί φορείς

Όσον αφορά την προσφορά του Φεστιβάλ σε πολιτιστικό επίπεδο, ο κ. Παπαχρήστος υπογράμμισε πως δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου αναδεικνύοντας συγχρόνως τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου. «Το Φεστιβάλ ακολουθεί αυτή την πορεία σταθερά και αμετάκλητα» τόνισε και πρόσθεσε πως η θητεία αυτής της Διοίκησης λήγει στο τέλος του έτους, οπότε και η πρότασή της είναι οι εκλογές να γίνουν μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο ώστε να ξεκινήσει εγκαίρως η προετοιμασία για το 44ο Φεστιβάλ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη στήριξης από τους τοπικούς φορείς, «οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται έχουν άλλες προτεραιότητες». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολλές φορές τίθενται και εμπόδια, «μάλλον γιατί πολλοί φορείς θέλουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και σημαντικές εκδηλωσεις συμπίπτουν». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει μια «εκεχειρία» και μια συνεργασία, όπως π.χ. με το Φεστιβάλ Μουσών, προκειμένου σημαντικές εκδηλώσεις να μη πραγματοποιούνται συγχρόνως. Όσον αφορά δε την Περιφέρεια, υπό την αιγίδα της οποίας ήταν φέτος το Φεστιβάλ, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια ώστε αυτή να είναι ουσίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος επισήμανε πως πλέον η έδρα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου βρίσκεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε ένα χώρο ο οποίος προετοιμάζεται και σύντομα πρόκειται να γίνουν τα επίσημα εγκαίνιά του και ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Σ. Μαυρίδου για την παραχώρηση.

38 εκδηλώσεις

Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κώστας Μυστακίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκδηλώσεις απαντώντας και σε εκείνους που εξέφρασαν διαφωνίες ως προς την επιλογή των παραστάσεων.

Συνολικά φέτος πραγματοποιήθηκαν 38 εκδηλώσεις, από τις οποίες η μία είχε εικαστικό περιεχόμενο. Οι υπόλοιπες περιλάμβαναν 10 θεατρικές παραστάσεις, 12 συναυλίες, 2 χοροθέατρα, 4 παραστάσεις παιδικού θεάτρου, 3 κινηματογραφικές ταινίες, 4 εκδηλώσεις τέχνης και λόγου και 2 όπερες. Οι 8 εκδηλώσεις αφορούσαν τις τιμώμενες χώρες. Μερικές εξ αυτών δεν έγιναν είτε με ευθύνη των παραγωγών είτε λόγω των καιρικών φαινομένων, ενώ από το σύνολο των εκδηλώσεων 11 είχαν ελεύθερη είσοδο. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στη συμβολή του Σπύρου Τσιλιγκιρίδη, ο οποίος επιμελήθηκε το φετινό λογότυπο του Φεστιβάλ.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του τοπικού παράγοντα, όπως ήταν η συμμετοχή της πολυτονικής ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, η μουσικοχορευτική παράσταση «Κατερίνη – Ο Τόπος, Οι Άνθρωποι» και η μουσική παράσταση «Μικρά Ασία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική όσον αφορά στα μουσικά γεγονότα.

Επιλογή παραστάσεων βάσει καλλιτεχνικότητας

Επιπλέον, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά μετά τα 3 χρόνια χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ,
οπότε και δεν υπήρξε κάποια επιχορήγηση, με τα λειτουργικά έξοδα να αγγίζουν τις 50.000 ευρώ. «Δε θέλω το Φεστιβάλ Ολύμπου να μοιάζει με κανένα άλλο φεστιβάλ. Για μένα το μοναδικό κριτήριο για την ένταξη εκδηλώσεων σε αυτό είναι η καλλιτεχνικότητά τους» σημείωσε όσον αφορά στην ανομοιογένεια των εκδηλώσεων.

Ο κ. Μυστακίδης σημείωσε ότι δυστυχώς λόγω των οικονομικών συγκυριών υπήρξε πτώση των εσόδων της τάξης του 40%, καθώς η μόνη παράσταση που «έκοψε» περισσότερα από 1.000 εισιτήρια ήταν αυτή των Αφών Τσαχουρίδη. Καλά πάντως πήγαν και το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο αγγίζοντας τα 900 εισιτήρια, αν και πέρυσι οι εκδηλώσεις έφτασαν τις 2.000 – 2.500 εισιτήρια. Βέβαια, πρόσθεσε, η μείωση αυτή είναι σαφώς μικρότερη από την πτώση που παρουσιάστηκε σε άλλα φεστιβάλ και αυτό λόγω της ιστορίας του. «Εγώ δε θα κάνω ποτέ πρόγραμμα με βάση δημοσκοπικά ενδιαφέροντα της κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και όλοι κρινόμαστε γι’ αυτά που κάνουμε» κατέληξε.

Πτώση εσόδων

Ο Ταμίας του Οργανισμού Γιώργος Σαμαλής, τέλος, αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη του φετινού Φεστιβάλ, σύμφωνα με τα οποία οι θεατές ήταν περίπου 20.000, τα έσοδα από τις παραστάσεις (με ποσοστό) ανήλθαν σε 39.000 ευρώ και οι χορηγίες ήταν περίπου 5.000 ευρώ. «Μ’ αυτά τα χρήματα πολύ λίγα έξοδα καταφέραμε να πληρώσουμε για τη φετινή χρονιά και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πληρώσουμε κάτι από τα χρέη προηγούμενων ετών. Μας έλειψε πάρα πολύ το ΕΣΠΑ και γενικά φέτος τα οικονομικά πήγαν πολύ χάλια. Δυστυχώς οι αριθμοί είναι στυγνοί και θα δούμε πως θα πορευτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όπως διευκρινίστηκε το ποσό του φετινού ελλείματος ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.