Άτυπη η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Κατερίνης
odelalis,
17 Νοεμβρίου, 2015
3 λεπτά ανάγνωσης
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ
Με πολύ μικρή συμμετοχή συνεδρίασε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου εξ αναβολής η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κατερίνης, με στόχο να γνωμοδοτήσει επί του προϋπολογισμού του 2016. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 49 προσκεκλημένους φορείς και πολίτες τελικά ανταποκρίθηκαν γύρω στους 10.
Τελικά, όμως, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε απλή ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων, αφού λόγω των ενστάσεων για τη σύνθεση της επιτροπής δεν μπορούσε να έχει θεσμικό χαρακτήρα και να γνωμοδοτήσει για τον προϋπολογισμό. Αυτό εξήγησε ο προεδρεύων της επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος επεσήμανε πως η συζήτηση μπορεί παρ’ όλα αυτά να γίνει και οι προτάσεις των φορέων να ενταχθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού του ή στις αναμορφώσεις του.
Για τον τρόπο συγκρότησης της επιτροπής και τη σύνθεσή της διαμαρτυρήθηκαν τόσο ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Γιώργος Κυριακίδης όσο και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση ως απλή πολίτης. Ο κ. Κυριακίδης τόνισε πως η σύνθεση της επιτροπής είναι άκυρη, ενώ η κα Χαϊλατζίδου υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να συμβάλει σε μια διαδικασία προσχηματικού διαλόγου, που τελικά απαξιώνει τους πολίτες.
Την ουσιαστικότερη και συχνότερη λειτουργία της επιτροπής ζήτησαν από την πλευρά τους οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση ζητημάτων του δήμου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Άρης Κασιμίδης, ο οποίος έκανε μια σειρά από προτάσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την παιδεία και την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η αξιοποίηση κτιρίων της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα, η ανάδειξη του μνημείου του Συνταγματάρχη Σβορώνου, η τοποθέτηση οδωνύμων για την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών.
Ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κωνσταντίνος Κορομπίλης κατέθεσε γραπτές προτάσεις και πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρχει σύνταξη ενός ετήσιου προϋπολογισμού για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους συλλόγους.
Προτάσεις που αφορούν την Εστία Πιερίδων Μουσών και τις δραστηριότητές της έκανε ο έφορος φεστιβάλ Βαγγέλης Γκούτζας. Στις δραστηριότητες της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών επικεντρώθηκε ο εκπρόσωπός της Νικόλαος Καρράς.
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου πρότεινε να υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη της μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολείων του δήμου που απασχολούνται με σύμβαση έργου, επαρκής χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές, πρόβλεψη για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης για τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικά αδύναμους.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Δημήτρης Γάτας έθεσε μια σειρά από κτιριακά προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως στο 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο Μουσικό Σχολείο, στο 1ο ΕΠΑΛ, στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο 2ο και το 5ο Λύκειο και στα Ειδικά Σχολεία.
Τέλος, παρών ως πολίτης ήταν ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος προχώρησε σε μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων οι εξής: η λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, η λειτουργία ποδηλατόδρομων, η έκδοση σύγχρονου τουριστικού οδηγού για την Κατερίνη, η συντήρηση των υποδομών του Κολυμβητηρίου και η μείωση του κόστους λειτουργίας του κ.α.