Συστατικά
Για τη φοκάτσια
250 γρ. νερό, χλιαρό
20 γρ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. βασιλικό
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη
Για το πέστο βασιλικού
70 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. φύλλα βασιλικού
40 γρ. κάσιους
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα, από 1 λεμόνι
2 κ.σ. παρμεζάνα
Για τη σύνθεση
δεντρολίβανο
ανθό αλατιού
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
δεντρολίβανο
ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη φοκάτσια
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το αλεύρι και αλάτι. Ιδανικά αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο για 5-7 λεπτά να δέσει η ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε διπλάσιες διαστάσεις από το ταψί μας. Αφήνουμε στην άκρη.
Για το πέστο βασιλικού
Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον βασιλικό και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Προσθέτουμε τα κάσιους και χτυπάμε καλά. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από το λεμόνι, την παρμεζάνα και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Για τη σύνθεση
Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Διπλώνουμε στη μέση και μεταφέρουμε σε ένα ταψί 36×28 εκ. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε περίπου 20-30 λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Πιέζουμε ξανά με τα δάχτυλά μας, απλώνουμε το δεντρολίβανο, τον ανθό αλατιού και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Σερβίρουμε με δεντρολίβανο και ρίγανη.
Πηγή: akispetretzikis.com