Συστατικά

Για τη σάλτσα bbq

1 κρεμμύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 σκ. σκόρδο
4 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
2 κλ. δεντρολίβανο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
200 γρ. κέτσαπ

Για το κουρκούτι

200 γρ. μπίρα
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
1 κ.γ. δυόσμο
1 κ.γ. ρίγανη
400 γρ. γίγαντες, βρασμένοι
400 ml ηλιέλαιο

Για το σερβίρισμα

ρίγανη

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα bbq

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε καλά να καραμελώσουν τα υλικά.

Βάζουμε το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το βαλσάμικο, προσθέτουμε την κέτσαπ και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά να δέσουν τα υλικά.

Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.

Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μπίρα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τον δυόσμο και τη ρίγανη ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε μέσα τους γίγαντες και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε έναν έναν τους γίγαντες μέσα και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανοί.
Σερβίρουμε με ρίγανη.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com