Υλικά

4 φλιτζάνια λάχανο
4 φλιτζάνια ρύζι Basmati
600γρ. γαρίδες μεσαίες
2 σκελίδες σκόρδο
8 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
2 κουτ. γλυκού σος ψαριού (fish sauce)
6 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
αλάτι, λίγο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζετε το ρύζι σε μία κατσαρόλα και προσθέτε νερό τόσο ώστε να καλύψει το ρύζι κατά 2 δάχτυλα. Αλατίζετε και βράζετε σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά πολύ, σκεπάζετε την κατσαρόλα αφήνοντας μία μικρή χαραμάδα κενό και το αφήνετε να βράζει μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζετε ένα πιρούνι μέσα να δείτε αν έχει απορροφηθεί όλο το νερό. Αν δεν έχει, την ξανατοποθετείτε στη φωτιά μέχρι να μην υπάρχει καθόλου νερό στην κατσαρόλα. Αν το νερό απορροφηθεί αλλά το ρύζι είναι ακόμα σκληρό, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και το αφήνετε να βράσει. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο αν έχει αρχίσει να «κολλάει» στη βάση της κατσαρόλας.

Βράζετε τις γαρίδες και τις καθαρίζετε.

Ρίχνετε σε wok ή σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι, την fish sauce, τη σόγια και τη ζάχαρη. Ανάβετε το μάτι σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει η σάλτσα να βράζει, ρίχετε μέσα το ρύζι, το λάχανο, τις γαρίδες και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε.

Μόλις το λάχανο μαραθεί λίγο, το φαγητό είναι έτοιμο.

 

Πηγή: olivemagazine.gr