Μια συνταγή για τρυφερό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, διανθισμένο με φέτα και πιπεριές Φλωρίνης. Ένα πιάτο κλασικό και ανεπανάληπτο. Η συνταγή αυτή προσθέτει απλώς τη φέτα στο ταψί και συμπληρώνει τη γεύση με πιπεριές Φλωρίνης. Δοκιμάστε το και θα δείτε πως είναι πεντανόστιμο.

 

Μερικά μυστικά της συνταγής

Κάθε φορά που ψήνουμε ένα κοτόπουλο στο φούρνο, καλό είναι να ετοιμάσουμε ένα ντρέσινγκ για να αλείψουμε την επιφάνεια του πουλερικού, ώστε να πάρει γεύση και αρώματα. Δοκιμάστε επίσης να ψήσετε το κοτόπουλο αρχικά μόνο του, πριν προσθέσετε τα λαχανικά στο ταψί.

Κάτι που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε σε μια συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο είναι να γεμίζουμε την κοιλιά του με διάφορα υλικά. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, μικρά κρεμμυδάκια, μυρωδικά όπως δενδρολίβανο και φέτες λεμόνι θα προσφέρουν άρωμα και γεύση από μέσα στο πιάτο. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, τα αφαιρούμε και τα πετάμε.

Τέλος, δοκιμάστε να βγάλετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα αφού ψηθεί και να το αφήσετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί εκτός φούρνου. Είναι μια διαδικασία που, όπως και με τα κρεατικά, ενισχύει τη γεύση.

 

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό)
1 ολόκληρο σκόρδο -κρατήστε 3 σκελίδες χωριστά
2 κουταλιές ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
2 λεμόνια, 1 στυμμένο και 1 κομμένο σε φέτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
3 μικρά ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες, κυδωνάτες
3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
200 γρ. φέτα σε κυβάκια

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα

Αναμειγνύουμε τις 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Κάνουμε μερικές τομές με κοφτερό μαχαίρι στα πόδια του κοτόπουλου και το βάζουμε σε μεγάλο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνειά του με 2 κουταλιές από το μείγμα λεμονιού που φτιάξαμε. Βάζουμε τις στυμμένες λεμονόκουπες στην κοιλιά του κοτόπουλου και βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά

Στο μεταξύ αναμειγνύουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και τις πατάτες σε μεγάλο μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μια-δυο κουταλιές από το μείγμα λεμονιού

Αραδιάζουμε τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού και ψήνουμε για μία ώρα ακόμη

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ξεκουραστεί.

Προσθέτουμε στο ταψί με τα λαχανικά (μπορείτε να αφαιρέσετε το σκόρδο) τη φέτα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε.

Γυρίζουμε στον φούρνο μόνο τα λαχανικά, να ζεσταθούν

Σερβίρουμε, με το κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr