ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΣΕ 4 ΑΞΟΝΕΣ
ΣΤΙΣ 20/6 Ο ΑΓΩΝΑΣ «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ»
Ο επικείμενος αγώνας δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου», αλλά και οι πρόσφατες τροποποιήσεις που αφορούν σε χρεώσεις για Μυστήρια και μετακινήσεις ιερέων ήταν τα δυο βασικά θέματα της συνέντευξης τύπου του Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
«Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»
Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά στις λεπτομέρειες και το στόχο του λαϊκού αγώνα δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Ιουνίου, με αφετηρία το Μνημείο του Αποστόλου Παύλου στη Μεθώνη και τερματισμό την Αρχαία Πύδνα. Η απόσταση που θα διανύσουν οι δρομείς είναι 9.700 μέτρα και η ώρα έναρξης είναι στις 7 το απόγευμα.
Τον αγώνα συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη Κίτρους, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού και ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων «Ζευς», ο πρόεδρος του οποίου Χρήστος Μυστρίδης ήταν παρών στη συνέντευξη.
Ο κ. Γεώργιος τόνισε πως βασικός σκοπός του αγώνα είναι να αναδειχθεί η πορεία του Αποστόλου Παύλου, όπως εξάλλου είχε δεσμευθεί και κατά την ενθρόνισή του. «Μέσω αυτού του αγώνα θέλουμε να αναδείξουμε τη Μεθώνη και την αρχαία Πύδνα. Αναμένεται ευρεία συμμετοχή δρομέων, ενώ πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι της περιοχής. Μάλιστα θα υπάρχει και σχετική τηλεοπτική κάλυψη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης.
Ο κ. Μυστρίδης επεσήμανε πως αυτή η προσπάθεια γίνεται για τρεις λόγους: α) για την προώθηση του λαϊκού αθλητισμού, αφού είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος αγώνας διοργανώνεται στη Βόρεια Πιερία, β) για την ανάδειξη της πορείας του Αποστόλου Παύλου και γ) για την ανάδειξη της Βόρειας Πιερίας γενικότερα ως τουριστικού προορισμού. «Οι δηλώσεις συμμετοχής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 300 και αναμένεται πως ο αγώνας θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτη διευκρίνισε πως ο πρωταρχικός στόχος του αγώνα είναι η ανάδειξη της πνευματικότητας του Αποστόλου Παύλου και της πορείας του με απώτερο σκοπό την προβολή του πνευματικού πολιτισμού και την απόκτηση από τους νέους πνευματικών ερεισμάτων στη ζωή τους.
Ο κ. Μυστρίδης πρόσθεσε πως υπάρχουν ήδη συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Συγκεκριμένα πρόκειται να αγωνιστεί ένας 80χρονος δρομέας, ένας ιερέας από τα Γιαννιτσά, που είναι και υπερμαραθωνοδρόμος, αλλά και άνθρωποι που πάσχουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Σε όλους τους αθλητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια.
Οι άξονες διακονίας της Μητρόπολης
Το γενικότερο πλαίσιο της διανονίας της Μητρόπολης για το φετινό καλοκαίρι διέπεται από τέσσερις άξονες: τη Λειτουργική, τη Φιλανθρωπική, την Κατηχητική και την Κοινωνική Διακονία.
Συγκεκριμένα:
Λειτουργική διακονία
– Λειτουργία παραθαλάσσιων Ιερών Ναών στις παραλίες Σκοτίνας και Λεπτοκαρυάς.
– Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λιτοχώρου, ως 3η Ενορία της πόλης.
– Τέλεση νυκτερινών ακολουθιών και Αγρυπνιών για την εξυπηρέτηση των παραθεριστών (διπλές παρακλήσεις 7 & 9 το βράδυ).
– Τέλεση Ιερών ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας στα σέρβικα-σλαβονικά από Σέρβους.
– Άσκηση του μυστηρίου της εξομολόγησης από περιοδεύοντες πνευματικούς-εξομολόγους σε όλες τις Ενορίες.
Φιλανθρωπική Διακονία
– Δωρεάν φιλοξενία 400 παιδών από ολόκληρη της Πιερία στον Άγιο Γεώργιο Ρητίνης.
– Δωρεάν φιλοξενία 100 παιδιών από την Παλαιστίνη και την Ιορδανία στην Εκκλησιαστική Σχολή Σβορώνου. Θα φιλοξενηθούν επίσης 50 παιδιά από το Βελιγράδι.
– Λειτουργία 4 περιόδων στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης (ΓΕΧΑ) Κατερίνης στη Βροντού.
– Λειτουργία 4 περιόδων στην Κατασκήνωση της Χριστιανικής Ένωσης (ΓΕΧΑ) Λάρισας, στην παραλία της Σκοτίνας.
– Διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης στις παραθαλάσσιες περιοχές και τουριστικές Ενορίες κατά το Δεκαπενταύγουστο.
Κατηχητική Διακονία
– Λειτουργία τμημάτων κατηχήσεως παιδιών σε παραθαλάσσιες και τουριστικές Ενορίες.
– Διανομή γραπτού κηρύγματος για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.
– Εκτύπωση και διανομή αντιαιρετικού εντύπου στη σέρβικη γλώσσα.
Κοινωνική Διακονία
– Συμμετοχή στο 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου
– Διοργάνωση Λαϊκού Αγώνα Δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου».
Χρεώσεις
και μετακινήσεις ιερέων
Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης ο Μητροπολίτης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες τροποποιήσεις και αλλαγές που εφαρμόστηκαν στις ενορίες της Μητρόπολης και οι οποίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των ιερέων όσο και από την πλευρά των πιστών.
Ειδικότερα, ο κ. Γεώργιος απάντησε για το θέμα της εφαρμογής συγκεκριμένων χρεώσεων για τα Μυστήρια του γάμου και της βάπτισης. Όπως εξήγησε, αυτό έγινε βάσει του Κανονισμού Ιεροπραξιών και προκειμένου να καταπολεμηθούν προβλήματα που εμφανίστηκαν όσον αφορά στη διαχείριση των χρηματικών ποσών που καταβάλλονταν από τους πιστούς. Από δω και στο εξής το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά Μυστήριο, ποσό το οποίο αποφασίστηκε ύστερα από σχετική εκτίμηση και ως μέσος όρος των μέχρι σήμερα χρεώσεων. Η καταβολή των χρημάτων δεν γίνεται πλέον στο ναό όπου τελείται ο γάμος ή η βάπτιση, αλλά προκαταβολικά στην Ιερά Μητρόπολη, ενώ κόβεται και το σχετικό παραστατικό ώστε να μπορεί να γίνει και η σχετική διασταύρωση.
Στην επισήμανση από την πλευρά των δημοσιογράφων πως πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν το παραπάνω ποσό, ο Μητροπολίτης διευκρίνισε πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο γάμος ή η βάπτιση τελούνται δωρεάν. «Το 1/3 των Μυστηρίων τελούνται ήδη δωρεάν, ενώ με τη βοήθεια του καταστήματος ενδυμάτων έχουμε παντρέψει και έξι νύφες» τόνισε. Αρκεί η δήλωση της οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά των πιστών, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις σε περιπτώσεις βάπτισης διδύμων. Επίσης, επειδή κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, πλέον καθιερώθηκε η έκδοση άδειας βάπτισης από τη Μητρόπολη ώστε οι ιερείς να απαλλάσσονται από ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες.
Το άλλο φλέγον ζήτημα, το οποίο προβλημάτισε το τελευταίο διάστημα είναι αυτό των μετακινήσεων των ιερέων. Ο κ. Γεώργιος απαντώντας και γι’ αυτό το ζήτημα, τόνισε πως σκοπός αυτών των μετακινήσεων είναι η καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία της Μητρόπολης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μετακινήσεις μπορεί να γίνουν ύστερα από αίτηση των ίδιων των ιερέων. Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρχαν ναοί σε χωριά που είχαν δύο ιερείς και άλλοι ναοί στην πόλη που είχαν μόνο έναν. Επίσης, υπήρχαν ναοί που κάποιος ηλικιωμένος ιερέας, αντικαταστάθηκε από κάποιον νεώτερο, ο οποίος μπορούσε να επιτελέσει πληρέστερα τα καθήκοντά του.
Ο Μητροπολίτης έκανε ειδική αναφορά και στη μετακίνηση του ιερέα της Αγ. Αικατερίνης στον Ι.Ν. Θείας Ανάληψης εξηγώντας τους λόγους που αυτή έγινε, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ενορίας. Εξάλλου, όπως είπε, ο ιερέας ήταν αποσπασμένος στη συγκεκριμένη θέση. «Οι αποσπάσεις συνήθως γίνονται για 3 μήνες και ο π. Κωνσταντίνος έμεινε εκεί για 17 χρόνια. Σύντομα δε πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί» εξήγησε.
Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως κάθε αλλαγή ή τροποποίηση έγινε αφού ο ίδιος απέκτησε προσωπική άποψη επί των τεκταινόμενων στη Μητρόπολη. «Ήταν θέμα αρχών μου και προσωπική μου επιδίωξη να μην ασχοληθώ με τα διοικητικά θέματα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μου στη Μητρόπολη Κίτρους. Γι’ αυτό και επέλεξα να ασχοληθώ κυρίως με τα πνευματικά και λειτουργικά θέματα» κατέληξε ο κ. Γεώργιος.