Ο μυθικός Όλυμπος ως όχημα ανάπτυξης της Πιερίας
Εξαιρετικά επιτυχημένη η εκδήλωση στη Λεπτοκαρυά
Προτάσεις και δυνατότητες αξιοποίησης
Η προώθηση του τουρισμού μέσω της προβολής του Ολύμπου ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Poseidon Palace στη Λεπτοκαρυά.
Την εκδήλωση, που είχε τίτλο «Όλυμπος 2.918 μ. μύθου και ιστορίας», παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας, καθώς και πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής, της αυτοδιοικητικής και της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και προτάσεις για την ανάδειξη του βουνού των θεών και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην προβολή της ευρύτερης περιοχής.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου Θεοχάρης Ζάγκας, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ Ιωάννης Κυρίτσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Olympus Marathon Αριστείδης Νίκας, ο γενικός διευθυντής της Marketing Greece Ιωσήφ Πάρσαλης και ο αναπληρωτής πρύτανης και καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ Ιωάννης Τζιφόπουλος.Όπως επισήμανε στην ομιλία της η κα Μαυρίδου, η Πιερία είναι ένας ιστορικός και χαρισματικός τόπος με μυθικά βουνά, ιστορία και μυθολογία. «Ο τουρισμός στην Πιερία είναι πολιτισμός. Η Πιερία είναι προορισμός για κάθε επιθυμία. Τα πάντα στην Πιερία έχουν το άρωμα και τη γεύση του Ολύμπου» σημείωσε στην παρουσίασή της. Επιπλέον τόνισε πως ο Όλυμπος είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό: είναι μια ιδέα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς της Ελλάδας και όλης της ανθρωπότητας, που προσφέρεται για ανάπτυξη μεγάλης γκάμας εναλλακτικών μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις Πιερικές γεύσεις και τις γαστρονομικές παραδόσεις που τηρούνται αναλλοίωτες στην τοπική κουζίνα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διάφορες μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στον Όλυμπο, όπως είναι ο οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός, ο θεραπευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός, ο γαστρονομικός, ο ορεινός τουρισμός κ.α. «Μέλημά μας είναι η αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση του Ολύμπου. Θέλουμε έναν Όλυμπο σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας, για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης η κα Μαυρίδου αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πιερικού Οργανισμού Τουρισμού, στη συμμετοχή της Π.Ε. Πιερίας ως ιδρυτικός φορέας στο «Πανεπιστήμιο Ολύμπου» και πρόσθεσε πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ανάδειξη και ανάπτυξη του Ολύμπου προβλέπει: τη δημιουργία θεματικού πάρκου με άξονα τον Όλυμπο, τη δημιουργία δασικών χωριών, εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών χειμερινού τουρισμού, δημιουργία κέντρου αναρρίχησης και ορειβασίας, τη θεσμοθέτηση και ενίσχυση αθλητικών διοργανώσεων, την ήπια τουριστική αξιοποίηση και την ανάδειξη παλαιών παραδοσιακών οικισμών.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Ορχήστρα Νέων Δίου με τη συμμετοχή της ερμηνεύτριας Μελίνας Ασλανίδου ως πρέσβειρας προβολής του Ολύμπου.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις υπήρχε έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Αναβάσεις στο βουνό των θεών» του Frederic Boissonnas, έκθεση βιβλίων – εντύπων – περιοδικών με θέμα τον Όλυμπο από τη συλλογή του Γεωργίου Μηνούδη, ενώ στην εκδήλωση προβλήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό με τίτλο «Ο Όλυμπος σε δέκα λεπτά» από τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Μπεϊνά.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «MEDROUTE – Mediterranean Route for Tourism and Culture», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ENPI CBC MED».