ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ & ΠΙΕΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

 

Ενδιαφέρον όχι μόνο πανελλαδικό αλλά και πιερικό είχε το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ποσειδών Παλλάς» στη Λεπτοκαρυά Δήμου Δίου-Ολύμπου, το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016. Θέμα του Β΄ Συνεδρίου ήταν «οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Πιερίας».

Έτσι, πέρα από τα γενικότερα ζητήματα που αναλύθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, έγινε συζήτηση και για τις δυνατότητες της Πιερίας για προσκυνηματικές περιηγήσεις. Ακόμη, αναδείχθηκαν πνευματικοί, ιστορικοί εκκλησιαστικοί και αρχαιολογικοί χώροι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που συνδέονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ανάδειξη δεν έγινε μόνο μέσω των εισηγήσεων αλλά και με επισκέψεις που έλαβαν χώρα σε εκκλησιαστικά μνημεία της Πιερίας.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου έγινε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα από τη λειτουργία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, με την υποστήριξη των Δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, του Επιμελητηρίου Πιερίας, του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας-Πέλλας-Ημαθίας, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας, του Ελληνορωσικού Κέντρου Πολιτισμού Κατερίνης, του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Επίσης, το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Τουρισμού.

Μιλώντας ο Σεβ. Κίτρους κ. Γεώργιος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Β΄ Συνεδρίου, ανέφερε ότι τρία είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν από το συνέδριο αυτό, «για να δοθεί και το μήνυμα ακριβώς τής πνευματικότητας την οποία αντιπροσωπεύει».
Ως πρώτο στοιχείο ανέφερε το ότι «η ανάπτυξη δεν έχει μόνο οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κριτήριο, αλλά πρωτίστως έχει πνευματικό κριτήριο, εκεί άλλωστε δικαιολογείται και η εμπλοκή της Εκκλησίας». Ως δεύτερο στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί από το Β΄ Συνέδριο, ο κ. Γεώργιος επισήμανε ότι θα πρέπει να προβληθεί σε όλους τους επισκέπτες η πνευματικότητα και ο πολιτισμός μας. Τέλος, το τρίτο στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί είναι, κατά τον κ. Γεώργιο, το ότι «οι χώροι λατρείας, αναμφιβόλως, έχουν την αρχαιολογική και τη μουσειακή τους αξία αλλά πρωτίστως είναι χώροι λατρείας».