Αξιοσημείωτο το ποσοστό της Χρυσής Αυγής
που την κατατάσσει τρίτο κόμμα
Η κάλπη των ευρωεκλογών ανέδειξε την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ τους μεγάλους νικητές της 25ης Μαΐου, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να συγκεντρώσει σε πανελλαδικό επίπεδο ποσοστό της τάξης του 26,6 % απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που περιορίστηκε στο 22,7 % περίπου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διατηρήσει το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (26,89 %), ενώ η Ν.Δ. σημείωσε πτώση 7 μονάδων, αφού σε εκείνες τις εκλογές είχε λάβει 29,66 %. Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009 η Ν.Δ. βρίσκεται 10 μονάδες κάτω (είχε λάβει 32,30 %), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπλασιάσει το ποσοστό του, αφού τότε είχε συγκεντρώσει 4,70 %.
Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,38 %, τέταρτη η Ελιά με 8,03 %, πέμπτο το Ποτάμι με 6,61 %, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,07 % και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,45 %. Ο ΛΑΟΣ λαμβάνει τελικά ποσοστό 2,7 %, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες του κ. Χατζημαρκάκη 1,46 %, ενώ τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ καταβαραθρώθηκαν, αφού συγκέντρωσε μόλις 1,21 %, ενώ λίγο πάνω από το 1 % βρίσκεται και το κόμμα της ΠΑΤΡΙΔΑΣ του κ. Ψωμιάδη.
Σε επίπεδο εδρών στο ευρωκοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 6, η Ν.Δ. 5, η Χρυσή Αυγή 3, η Ελιά, το Ποτάμι και το ΚΚΕ από 2 και τέλος οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1 έδρα. Σύμφωνα με τις κατεμετρημένες ψήφους, στο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται ο Μανώλης Γλέζος, η Σοφία Σακοράφα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κων/νος Χρυσόγονος, ενώ ακολουθούν και συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα (σε μη εκλέγιμες θέσεις αν τα δεδομένα μείνουν ως έχουν) οι Στέλιος Κούλογλου, Νίκος Χουντής, Κρίτων Αρσένης και Γιάννης Μήλιος.
Στη Νέα Δημοκρατία προηγούνται οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Νίκη Τζαβέλα, Γιώργος Αμυράς, Ρόδη Κράτσα, Νατάσα Ράγιου και Ζωή Ράπτη.
Από τη Χρυσή Αυγή, οι τρεις που φαίνεται ότι εκλέγονται είναι οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης και Γεώργιος Επιτήδειος, αφήνοντας στην τέταρτη και πέμπτη θέση τους κ.κ. Κων/νο Αλεξανδράκη και Βασίλειο Χαλβατζούλη.
Στην Ελιά προηγείται η Εύα Καϊλή και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση παραμένουν εκτός ευρωβουλής (βάσει των καταμετρημένων σταυρών) οι κ.κ. Παντελής Καψής, Συλβάνα Ράπτη και Κατερίνα Μπατζελή.
Από το Ποτάμι εκλέγονται οι Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος αφήνοντας πίσω τους κ.κ. Βασίλη Δοσούλα, Νίκο Ορφανό και Ζωή Αποστολοπούλου. Στο ΚΚΕ προηγούνται ο Κων/νος Παπαδάκης και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ ακολουθούν χωρίς να εκλέγονται οι Θεόδωρος Χιώνης, Λουίζα Ράζου και Μιχαήλ Μιχαήλ. Τέλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με βάσει τους μέχρι τώρα σταυρούς, εκλέγεται ο Νότης Μαριάς και ακολουθούν οι Γιώργος Ρωμανιάς, Κώστας Ζουράρις, Δημήτρης Καμμένος και Ζωή Γεωργαντά.
Κ. Μακεδονία – Πιερία
Αρκετά διαφορετική ήταν η εικόνα όσον αφορά στις ευρωεκλογές στην Κ. Μακεδονία, αφού η Ν.Δ. παρέμεινε πρώτη έστω και με μικρή διαφορά. Για την ακρίβεια, στα 3.418 τμήματα από τα 3.454, η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 23,36 %, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 22,66 %. Τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 11,33 %, τέταρτη η Ελιά με ποσοστό 7,54%, το Ποτάμι με 6,38%, το ΚΚΕ με 5,54%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,01%, ο ΛΑΟΣ με 3,69%, η ΠΑΤΡΙΔΑ με 1,94%, οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες με 1,63%, η ΔΗΜΑΡ με 1,31%.
Στην Πιερία και με ένα εκλογικό τμήμα να απομένει προς καταμέτρηση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,37 % και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,91 %, η Χρυσή Αυγή με 11,45 %, η Ελιά με 8,41 %, το Ποτάμι με 5,17 %, το ΚΚΕ με
4,89 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,82 %, ο ΛΑΟΣ με 3,66 %, η ΔΗΜΑΡ με 2,37 %, η ΠΑΤΡΙΔΑ με 2,04 %, το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών με 1,70 % και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες με 1,42 %.