Ξεπερνά ο Δ. Κατερίνης μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, μετά την ψήφιση του μνημονίου 3, αλλά και την Ολυμπιάδα.
Ο κ. Χιονίδης, αναφερόμενος στο θέμα της Ολυμπιάδας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, στην οποία παρέστησαν και οι τέσσερις Βουλευτές του νομού. «Θεραπεύουμε ανίατες πηγές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χιονίδης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο ζήτημα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το 1995 έγιναν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, το 1997 το ΣΧΑΠ και το 1998 εκδόθηκαν Περιβαλλοντικοί Όροι.
Το 2004 έγινε το Σχέδιο Πόλης με απόφαση υπουργού. Με το πέρας μιας δεκαετίας, το 2007, έπρεπε να κατατεθεί έκθεση και βεβαίωση για να δοθεί παράταση των Περιβαλλοντικών Όρων, «ωστόσο η τότε διοίκηση δεν έκανε το αυτονόητο».
Πρόκειται για κάτι σημαντικό, λόγω γειτνιάσεως με το καταφύγιο άγριας ζωής, το οποίο όταν χαράχτηκε αντικαθιστώντας το καταφύγιο θηραμάτων, δεν είδε κανείς ότι περνά από τη μισή Ολυμπιάδα και τη μισή ΖΟΕ, μέσα στο αγρόκτημα Κορινού. «Μέσα σε αυτά τα όρια έγινε ο Βιολογικός Καθαρισμός του Κορινού, τώρα δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα. Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί έγινε ιδιωτική πολεοδόμηση». Αντιθέτως, βγήκαν διαγωνισμοί 30 εκατ. ευρώ για έργα στον Οικισμό, με έγγραφα από την τότε Νομαρχία, κάτι που και η παρούσα διοίκηση θεώρησε ότι ήταν αρκετό για να υπάρχει απαλλαγή, όταν ανέλαβε. «Πήραμε όλες τις μελέτες και βρήκαμε τα σωστά για να προχωρήσουμε τα έργα υποδομής».
Στη συνέχεια έγιναν μελέτες μορφοτυπολογίας και συνολικά πολλή δουλειά, που δίνει υπεραξία στην περιοχή. «Τα όσα καταθέσαμε έχουν νομική τεκμηρίωση και ογκώδη επιστημονική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων».
Στα τέλη Αυγούστου κατατέθηκε και μελέτη τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πλέον, ο κ. Χιονίδης δηλώνει ότι το δίκαιο αυτό αίτημα είναι σε καλό δρόμο, κάνοντας λόγο για «20 χρόνια άδικης ταλαιπωρίας από αδαείς». Στον χώρο του οικισμού βρέθηκαν επιθεωρητές περιβάλλοντος, τα έργα όμως σταμάτησαν αυτοβούλως.
Αναφέρθηκε ακόμα το επίπεδο των μελετών που κατατέθηκαν, που εντυπωσίασε όσους τις είδαν και κατέστη σαφές ότι ο οικισμός δεν θέλει να διώξει τα πουλιά. «Το καταφύγιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του οικισμού, που θα προσφέρει το πακέτο ποιοτική κατοικία, θάλασσα, προσβασιμότητα, υγροβιότοπους. Για αυτό κάναμε πρόταση στο πρόγραμμα life. Θέλουμε να είναι μια γέφυρα προστασίας της προστατευόμενης περιοχής».
Μνημόνιο 3 και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αναφερόμενος στις περικοπές που προβλέπονται για την αυτοδιοίκηση στο μνημόνιο 3 είπε πως πρόκειται για βίαιη επίθεση κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας ανάφερε τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο κ. Χιονίδης.
«Το υγιέστερο κομμάτι του ευρύτερου δημόσιου τομέα υφίσταται επιθέσεις. Έχουμε 61% μείωση στις νόμιμες υποχρεωτικές δόσεις προς την Τ.Α.. Το κράτος εισπράττει και υπεξαιρεί. Φαντάζεστε να μην μας έδινε και η ΔΕΗ τους φόρους που εισπράττει υπέρ δήμων;»