Υλικά

300γρ. σπαγγέτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το pesto

500γρ. παντζάρι βρασμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κλωναράκια δεντρολίβανο ή θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
80γρ. φιστίκι Αιγίνης καβουρδισμένο, χοντροκομμένο
60γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη χυμό από 1 λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φλοίδες γραβιέρας
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για το σπαγγέτι: Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σουρώνετε, κρατάτε λίγο ζουμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη.

Για το pesto: Βάζετε στο μπλέντερ το παντζάρι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και πολτοποιείτε, μέχρι να λιώσουν. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε τα φιστίκια, τη γραβιέρα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά.

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτετε το pesto και το ανακατεύετε, ρίχνετε λίγο ζουμί από το σπαγγέτι, για να αραιώσει, προσθέτετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε πολύ καλά. Σερβίρετε αμέσως με φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Πηγή: olivemagazine.gr