Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης Έντονες αντιπαραθέσεις για εκλογή υδρονομέων και ανέγερση Χώρου Πολιτισμού
Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε τη Μεγ. Πέμπτη. Αφορμή η εκλογή των υδρονομέων για την αρδευτική περίοδο 2015, με την αντιπολίτευση να αντιδρά στη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και λόγω της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης στην περιοχή των υπεραστικών ΚΤΕΛ, οι εργασίες του οποίου έχουν σταματήσει εδώ και λίγους μήνες.
Εκλογή υδρονομέων
Ο τρόπος εκλογής των υδρονομέων για την αρδευτική περίοδο 2015 «άναψε τα αίματα», με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για εμφανείς πελατειακές σχέσεις και πως πράττει μεν το νόμιμο όχι όμως και το ηθικό.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και του «Άλλου Δρόμου» Χρήστος Γιαννούλης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τις «πιο εμφανείς πελατειακές σχέσεις για τις θέσεις των υδρονομέων, που φιλοδοξούν να γίνουν τοπικοί γκρούεζες» και έκανε λόγο για αδιαφανείς σχέσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών.
Από την πλευρά της η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου έθεσε το ερώτημα αν οι προτάσεις που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς για συγκεκριμένα άτομα, που θα αναλάβουν ως υδρονομείς, έχουν περάσει από τα Τοπικά Συμβούλια και πρότεινε η επιλογή τους να γίνεται από μια διαπαραταξιακή επιτροπή βάσει κριτηρίων.
Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισήμανε ότι θα έπρεπε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για τα άτομα που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις θέσεις.
Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικό που συνέβη σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια της προηγούμενης θητείας, όπου δημοτική σύμβουλος της παράταξης Χιονίδη είχε προβεί σε καταγγελίες για υδρονομέα σε συγκεκριμένη τοπική κοινότητα. Μάλιστα είπε πως το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ πρόσθεσε πως ονόματα που μπαίνουν στις λίστες των υδρονομέων είναι εικονικά φέρνοντας ως παράδειγμα υδρονομέα, ο οποίος πληρώθηκε κανονικά, ενώ το σύστημα δεν είχε δουλέψει.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Μακρίδης, από την πλευρά του, τόνισε πως ο τρόπος που γίνεται η επιλογή των υδρονομέων είναι σε όλους γνωστός, με παιδιά, νύφες και άλλα συγγενικά πρόσωπα, που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές και δεν εκλέχθηκαν να εμφανίζονται στις λίστες των υδρονομέων.
Στην απάντησή του ο κ. Χιονίδης επισήμανε πως το ποιος αποφασίζει για την εκλογή των υδρονομέων κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές και πρόσθεσε πως ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων είναι γνωμοδοτικός, αφού η οριστική απόφαση ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, σημείωσε πως οι άνθρωποι που εκλέγονται ως υδρονομείς πρέπει να έχουν εμπειρία και να γνωρίζουν τον τόπο. Όσον αφορά στην καταγγελία της πρώην δημοτικής συμβούλου του συνδυασμό του, τόνισε πως θυμήθηκε να αντιδράσει τις τελευταίες 40 μέρες της θητείας της, καθώς ήθελε να στηρίξει συγγενικό της πρόσωπο που κατέβαινε υποψήφιος σε άλλο συνδυασμό «κατόπιν εντολών τρίτων».
Η απάντηση του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον κ. Γιαννούλη και την κα Χαϊλατζίδου να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αλαζονεία και αμετροέπεια. Μάλιστα επισήμαναν πως η εκλογή των υδρονομέων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ψηφοθηρικά. Ο κ. Μακρίδης τόνισε πως προφανώς για τη δημοτική αρχή ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.
Στη δευτερολογία του ο κ. Χιονίδης υπογράμμισε πως ο δήμος πρέπει να ακολουθεί τις επιταγές του νομοθέτη και πως ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ είδε θετικά τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα επιλέγει υδρονομείς με ορισμένα κριτήρια.
Χώρος Θεάτρου και Πολιτισμού
Εξάλλου, η προ ημερήσιας διάταξης ερώτηση του δημοτικού σύμβουλου του «Άλλου Δρόμου» Χρήστου Λιανού σχετικά με τη διακοπή των εργασιών ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης και το τι μέλλει γενέσθαι, δημιούργησε εξαρχής ένταση στη συνεδρίαση. Ο κ. Λιανός επισήμανε πως η κατασκευή του Θεάτρου έχει σταματήσει εδώ και οκτώ μήνες, τη στιγμή που το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015 και υπάρχει κίνδυνος το κόστος, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ, να το πληρώσουν οι δημότες.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το Ρυμοτομικό Σχέδιο και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και την «αντίφαση» στα προβλήματα χρήσης γης. Ενημέρωσε επίσης το σώμα πως η δημοτική αρχή ήταν εκείνη που
ζήτησε να γίνει διακοπή εργασιών ώστε να μην δημιουργηθούν οποιαδήποτε νομικά θέματα και συμπλήρωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει παράταση στα έργα του ΕΣΠΑ.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει πως υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και έκανε λόγο για κωλυσιεργία, τη στιγμή που ο ίδιος έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους υπαλλήλους.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννούλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν δεν υπάρξει παράταση του ΕΣΠΑ τότε κινδυνεύει η πόλη να βρεθεί με ένα ακόμη «κουφάρι».
Ζήτησε δε να ενημερωθεί αν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση του δήμου Κατερίνης με την Περιφέρεια, για να λάβει την απάντηση πως δεν υπάρχει περίπτωση η Κατερίνη να αποκτήσει ένα ακόμη «κουφάρι» και πως προφανώς δημιουργείται και «πολιτικό» θέμα όταν η πολιτική αρχή δεν μπορεί να «τσεκάρει» τους υπαλλήλους της.