ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλη Πολύζο πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η Β΄ Αντιπρόεδρος Ματούλα Βελώνη, ο Γ.Γ. Νίκος Ασαρίδης, το μέλος του ΔΣ Γιάννης Πεΐδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΒΕ Νίκος Χουσουρίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων Πέτρος Τερζής και οι επιχειρηματίες της περιοχής Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Σωτήρης Λακασάς. Θερμά συγχαρητήρια έδωσε και επισήμως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας στον κ. Πολύζο για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει στο νέο και με διευρυμένα προβλήματα Καλλικρατικό Δήμο Πύδνας – Κολινδρού. Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε στον Δήμαρχο βασικά ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ, γενικότερα, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη.
Βαγγέλης Πολύζος
«Συμφωνώ σε όλα», δήλωσε ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού λαμβάνοντας το λόγο και σημείωσε: «ο κόσμος θέλει έργα και σωστές αποφάσεις». Στη συνέχεια, ο κ. Πολύζος ενημέρωσε για την κατάσταση την οποία παρέλαβε πάνω σε θέματα που του έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Αναφορικά με το θέμα του Βιοτεχνικού Πάρκου, ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι σε 10 ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη όπου θα του θέσει το θέμα της δαπάνης για την υλοποίησή του. Ο κ. Πολύζος είπε ότι πρόκειται για «έργο απαραίτητο όμως πρέπει να γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο βιοτεχνικός – βιομηχανικός τομέας με σωστά κριτήρια».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, ο κ. Πολύζος τόνισε ότι είναι αντίθετος με τη natura και το μέτρο των 10 στρεμμάτων, ενώ υπεισέρχοντας στο θέμα της τουριστικής προβολής της περιοχής ανάφερε ότι ήδη ενημερώθηκε για το κόστος προβολής τονίζοντας ότι αυτό είναι απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία αλλά και ο δήμος.
Αρκετή ώρα διήρκησε η συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης του Αιγινίου. Ο κ. Πολύζος ενημέρωσε ότι το θέμα απασχόλησε ήδη το συμβούλιο του δήμου από την πρώτη συνεδρίασή του. Το θέμα τέθηκε για διαβούλευση για το αν θέλουν η εμποροπανήγυρη να παραμείνει ως έχει ή να λειτουργήσει το παραδοσιακό μοτίβο σε συνδυασμό με το σύγχρονο. Ο κ. Πολύζος τόνισε ότι τον πρώτο λόγο στη λειτουργία της εμποροπανήγυρης έχουν οι δημότες Αιγινίου. Σημείωσε δε ότι η δημοτική αρχή έχει καταγράψει όλα τα αρνητικά σημεία και θα διαφυλάξει τη σωστή λειτουργία του θεσμού ενώ θα φύγουν όλοι όσοι δεν προσφέρουν τίποτα. Ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στις επιλογές για τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης από ιδιώτη, για τις ανάγκες σε υποδομές, χώρους στάθμευσης αλλά και αστυνομικής φύλαξης.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε τα εξής ζητήματα:
1.Την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Βόρειας Πιερίας, με έμφαση στην ακτογραμμή Μακρυγιάλου – Μεθώνης, στην απαγκίστρωση από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την ίδρυση αγροτουριστικών μονάδων καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους Πύδνας, Λουλουδιών Κίτρους με αξιοποίηση στα Παλιάμπελα Κολινδρού.
Όλα τα παραπάνω, τόνισε ο Πρόεδρος, μπορούν να επιτευχθούν με άμεση χορηγία διαφημιστικής προβολής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνδρομή του Επιμελητηρίου & του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού. Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύσουμε τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μεθώνη που μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν ένας από τους ισχυρότερους πανελλαδικά εμπορευματικούς κόμβους στη Μακεδονία της περιόδου 700-650π.χ.
2.Τη δημιουργία ενός πρότυπου εμπορευματικού σταθμού στον πρώην Δήμο Μεθώνης (περιοχή Μακρυγιάλου), σε περιοχή που είχε παραχωρήσει το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας την επικαιροποιημένη μελέτη που παραδίδεται με στόχο την υλοποίηση ενός πιο ρεαλιστικού επιχειρηματικού πλάνου ( business plan ).
3.Τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στο Αιγίνιο Πιερίας όπου έχει πραγματοποιηθεί και η ανάλογη μελετητική προεργασία.
4.Τη μετατροπή του λιμανιού του Κίτρους σε τουριστική μαρίνα ώστε να γίνεται διαχείριση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ειδικών χώρων για τους αλιείς.
5.Τη συντονισμένη προσπάθεια για να υπάρχει ευελιξία στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα με το οποίο το ελάχιστο όριο α
ρτιότητας για τις περιοχές natura αυξάνεται στα 10 στρέμματα. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι με δεδομένο ότι ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού έχει πολλά στρέμματα που εντάσσονται σε περιοχές natura υπάρχει κίνδυνος υπανάπτυξης πολλών περιοχών με εξαιρετικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Μπορούμε να βρούμε βεβαίως τη χρυσή τομή και για την προστασία του περιβάλλοντος, κατέληξε ο Πρόεδρος.
6.Την εγκατάσταση ενός μοντέρνου προπονητικού – αθλητικού κέντρου σε συνέχεια των υπαρχουσών υποδομών, που θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό με παράλληλη παροχή υπηρεσιών θεραπείας.
7.Την αξιοποίηση των Αλυκών Κίτρους με εκχώρηση τουλάχιστον 100 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου θεραπευτικού & ιαματικού τουρισμού.
8.Ο Πρόεδρος ακόμη ζήτησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου σε όλα τα περίπτερα της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου, με προτεραιότητα ενοικίασης στις επιχειρήσεις της Πιερίας, ασχέτως αν το Συμβούλιο αποφασίσει τη συνεργασία ή την κοινοπραξία με ιδιώτη επενδυτή.
9.Τέλος, αναφέρθηκε η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του ρόλου των ΚΑΠΗ σε όλα τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα, καθότι το Επιμελητήριο δέχεται πάρα πολλά παράπονα από μέλη του ότι ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ανάπτυξη του τόπου.