ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Θετικός ήταν ο απολογισμός για τις εκδηλώσεις του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, παρά τις δύσκολες οικονομικοπολιτικές συγκυρίες της προηγούμενης χρονιάς, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου των μελών του ΟΡΦΕΟ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς και το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ρουμανία.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος και  τα μέλη του Δ.Σ. Ζαφείρω Κουσιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή και Περικλής Χατζηγιάννης, αλλά και το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και νομική σύμβουλος του ΟΡΦΕΟ Μελίνα Παπαδοπούλου.

Ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε πως το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά το γενικό αποτέλεσμα και το πρόσημο ήταν τελικά θετικό όχι μόνο όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου αλλά και τις εισπράξεις. Αποκάλυψε μάλιστα πως η εκδήλωση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, που ήταν κατά συνέπεια και η πιο προσοδοφόρα, ήταν η συναυλία του Γιάννη Χαρούλη.

«Ξεπεράσουμε τον αρχικό αιφνιδιασμό και αναπροσαρμόσαμε το πρόγραμμα μας με αποτέλεσμα η ανταπόκριση του κόσμου να είναι ικανοποιητική. Από τις προγραμματισμένες 32 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τελικά μόνο οι 26» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εποικοδομητική ήταν και η συνεργασία με το Μαρόκο, που ήταν η τιμώμενη χώρα του 44ου Φεστιβάλ, καθώς δόθηκε η δυνατότητα γνωριμίας με έναν διαφορετικό και ξεχωριστό πολιτισμό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαχρήστος στην ομιλία του μαροκινού αρχαιολόγου, ο οποίος ανέπτυξε τους δεσμούς που υπήρχαν από την αρχαιότητα ανάμεσα σε Ελλάδα και Μαρόκο. Πρόσθεσε μάλιστα πως πλέον ανοίγουν και άλλοι δρόμοι συνεργασίας σε οικονομικό, τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αρχαιολογικές ομιλίες, όπως αυτή που έγινε στην αρχαία Πύδνα, όπου τα ευρήματα είναι τόσο σημαντικά όσο αυτά της Αμφίπολης.
Σε οικονομικό επίπεδο, το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου κατάφερε να ανταπεξέλθει και να καλύψει εξ ιδίων τις ανάγκες του, δίχως να υπάρξει παθητικό στα οικονομικά στοιχεία. «Αντιμετωπίσαμε όλα τα έξοδα από τις εισπράξεις» τόνισε ο πρόεδρος.

Όσον αφορά στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ρουμανία, ενώ ήδη δρομολογούνται οι τομείς συνεργασίας, οι εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης.

«Στόχος μας είναι το 2016 το Φεστιβάλ Ολύμπου να ανοίξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές του και να πάψει να είναι ένα επαρχιακό φεστιβάλ, να γίνει το φεστιβάλ της Κ. Μακεδονίας και γιατί όχι και ολόκληρης της Μακεδονίας. Θέλουμε συνεργασία και με άλλα φεστιβάλ, ενώ είμαστε το μόνο φεστιβάλ που έχει υιοθετήσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Φέτος μάλιστα θα υπάρξει πρόσκληση προς τις χώρες που έχουν ήδη τιμηθεί προκειμένου να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, ακόμη και να εντάξουν εκδηλώσεις τους στο πρόγραμμα και να αναπτύξουμε συνεργασίες σε άλλα επίπεδα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δώσουμε στο Φεστιβάλ μια νέα διάσταση» υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστος.

Επίσης, σημείωσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να μπορέσει να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης. «Έχουν ανακοινωθεί προγράμματα με δράσεις που μας αφορούν και ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Πιερική Αναπτυξιακή για να προετοιμαστούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνονται» επεσήμανε.

Τέλος ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε τους ανθρώπους, τους φορείς και τους χορηγούς – ιδιώτες που στήριξαν το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Ειδικότερα, ευχαρίστησε τους τρεις δήμους της Πιερίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο δήμο Κατερίνης, ο χρηματοδότησε και το πρόγραμμα, το δήμο Δίου-Ολυμπου, ως «οικοδεσπότη» των περισσότερων εκδηλώσεων, ενώ σημείωσε πως με το δήμο Πύδνας-Κολινδρού υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο συνεργασίας. Ευχαρίστησε επίσης το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (η οποία είχε υπό την αιγίδα της το Φεστιβάλ) διευκρινίζοντας πως περίμενε περισσότερα, αν και σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένος. Επιπλέον δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις επιχειρήσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του Φεστιβάλ, όπως επίσης τους ιδιώτες-χορηγούς, τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τους εθελοντές, αλλά και τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. του ΟΡΦΕΟ.