Συστατικά
Για το κοτόπουλο
1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σκόνη
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη
2 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
150 γρ. ξινόγαλο
1 αβγό
500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και δέρμα
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη σάλτσα
50 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. δεντρολίβανο
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. γάλα
1 κ.γ. μπούκοβο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
πιπέρι
ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
πατάτες τηγανητές
ρίγανη
θυμάρι
δεντρολίβανο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
Σε ένα μπολ βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύσμα από το λεμόνι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παίρνουμε 1 κ.σ. από τη μαρινάδα μας και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
Στο ίδιο μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε το κοτόπουλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί 12-24 ώρες.
Για το κοτόπουλο
Τοποθετούμε ένα γουόκ με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και τη 1 κ.σ. από την ξηρή μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 5-8 λεπτά. Αν είναι μικρό το τηγάνι μας τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις.
Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο.
Βάζουμε το γάλα σε 5 δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η μία προσθέτουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπούκοβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
Για το σερβίρισμα
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε σε ξύλο κοπής με πατάτες τηγανητές και φρέσκα μυρωδικά.
Πηγή: akispetretzikis.com