Η Επέτειος του
SAM_3294Η Επέτειος του ΟΧΙ στην Κατερίνη
Γύρισαν «την πλάτη» στους πολιτικούς
Μπορεί σε αρκετές περιοχές της χώρας η παρέλαση για την επέτειο του Όχι να μην έγινε, όπως στη Θεσσαλονίκη, λόγω αναταραχών, στην Κατερίνη διεξήχθη κανονικά. Και στην επέτειο του ΟΧΙ, όπως συνέβη στην παρέλαση της 16ης Οκτωβρίου, οι επίσημοι αποδοκιμάστηκαν από πολίτες που βρισκόταν απέναντι από την εξέδρα, ενώ είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε «Κλέφτες». Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, για ακόμη μία φορά, δεν γύρισαν το κεφάλι στους επισήμους , ενώ αρκετοί το έστρεψαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κίνηση που απέσπασε θερμό χειροκρότημα του κόσμου που είχε κατακλύσει το κέντρο της πόλης, ώστε να παρακολουθήσει την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της πόλης μας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί με Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Αγαθόνικο, παρουσία αρχών του τόπου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας, από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θύμιο Σώκο, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, από σώματα ασφαλείας, από εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης και εκπροσώπους Κομμάτων.

Στη συνέχεια οι επίσημοι, σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις που έγιναν για την απελευθέρωση  της πόλης, διέσχισαν με πόδια την οδό Ειρήνης για να μεταβούν στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, η οποία ξεκίνησε με τα τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης και τους Καλούς Σαμαρείτες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, ενώ ολοκληρώθηκε με τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων.


Δηλώσεις

Θύμιος Σώκος
Με την εντυπωσιακή παρουσία του λαού της Κατερίνης γιορτάστηκε το έπος του 40 με μεγαλοπρέπεια, όπως αξίζει σε ένα λαό που αγωνίστηκε το 1940 ενάντια στο ναζισμό, στο φασισμό και κάθε μορφής ολοκληρωτισμό. Ένα λαό που αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του και τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Για τις αποδοκιμασίες: Δείτε το πόσες χιλιάδες άνθρωποι ήταν παρόντες εδώ. Όλα τα μηνύματα έχουν την αξία και τη σημασία τους. Εκείνο που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας είναι ότι ο λαός μας τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας μας. Για εκείνους που θέλουν να υποδηλώσουν το ανθρώπινο φρόνημα με ναζισμό και φασισμό. Τα αγαθά της Δημοκρατίας Υπάρχουν, ισχύουν.
Θανάσης Παπαγεωργίου
Όπως και το 1940 που ο λαός έκανε θυσίες, αγωνίστηκε για την Ελευθερία του, έτσι και σήμερα με τις θυσίες, την επιμονή και με μπροστάρη την κυβέρνηση θα ξαναβρούμε το δρόμο., η χώρα θα άρει το δεσμά που την καθηλώνουν και την ταλαιπωρούν.  Αυτές οι εκδηλώσεις (διαμαρτυρίες, γιουχαΐσματα) βεβηλώνουν τις παρελάσεις, δεν ανταποκρίνονται στις ιστορικές στιγμές και την τιμή που πρέπει να δίνουμε στους αγωνιστές μας. Από εκεί και πέρα Δημοκρατία έχουμε ο καθένας κάτι ότι θέλει.
Σοφία Μαυρίδου
Είναι μια μέρα μνήμης και σεβασμού των ανθρώπων αυτών που χάθηκαν και μας χάρισαν την Ειρήνη και Ελευθερία. Σήμερα το μήνυμα θα πρέπει να είναι συνενωτικό γιατί πρώτα απ όλα είμαστε Έλληνες, άνθρωποι που έχουμε ιδανικά . Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν και μέσα σε αυτούς τους καιρούς ας βρούμε τις ισορροπίες ώστε να δείξουμε πως τίποτε δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα.
Σάββας Χιονίδης
Το μεγάλο ΌΧΙ των Ελλήνων το γιορτάζουμε και σήμερα είναι πολύ σημαντικό να λέμε τα μεγάλα ΟΧΙ. Τα μεγάλα όχι στην κατρακύλα, τα μεγάλα όχι στις εκπτώσεις των ιδεών μας, τα μεγάλα όχι στην επιβολή, άλλων και αλλότριων δυνάμεων. Τα μεγάλα όχι, σε μια δύσκολη στιγμή θα πρέπει να είναι συντονισμένα και ουσιαστικά. Συμφωνώ με την αντίδραση και την αγανάκτηση. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι αγανακτισμένος. Το θέμα είναι με πιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το ζήτημα, να κάνουμε την αγανάκτηση μας πηγή παραγωγής, προόδου και αισιοδοξίας. Ο ελληνισμός πολλές φορές δέχθηκε επιθέσεις, δέχθηκε την κατάπτωση, αλλά ποτέ δεν πέθανε, αναγεννάτε
από την ελληνική ψυχή. Πάμε μπροστά. Μέσα στους αγανακτισμένους Έλληνες είναι μαθητές και άνθρωποι που εκφράζουν με ένα διαφορετικό τρόπο την αντίδραση τους. Έχω όμως μια σημαντική διαφωνία:  Για μια μεγάλη επέτειο , όπου άνθρωποι δώσανε τη ζωή τους, οφείλουμε περισσότερο  σεβασμό σε αυτές τις εκδηλώσεις, αν είμαστε τις άποψης πως χρειάζονται  οι παρελάσεις για να τιμούμε αυτούς που χύσανε το αίμα τους, σε μια άλλη επιβολή με τα όπλα. Να κάνουμε ουσιαστική διαμαρτυρία.