Ο ποιοτικός ύπνος βελτιώνει το μικροβίωμα, τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας και την πεπτική διαδικασία, συμβάλλοντας στη διατήρηση των κιλών μας, χωρίς.. αυξομειώσεις.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για να παραμένουμε υγιείς, ενεργοί και χαμογελαστοί. Κι αυτό διότι η στέρησή του, οδηγεί σε ποικίλα προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η δυσλειτουργία του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα μα ακόμη και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι οργανικές διαταραχές που ο κακός ύπνος προκαλεί, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν φυσικά και τη ζυγαριά μας.. ανεπηρέαστη.

Πώς ο «κακός» ύπνος επηρεάζει την υγεία του εντέρου και το βάρος μας
Ο ανεπαρκής, μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε δυσβίωση, δηλαδή μη αρμονική συμβίωση των βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου και υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας τίθεται σε κίνδυνο ορμονικής ανισορροπίας, παχυσαρκίας και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το βάρος μας, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της παραγόμενης κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας, ακόμη κι αν τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε καθημερινά. Η αυξημένη κορτιζόλη μειώνει χημικές ουσίες του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και τελικά τρώμε λόγω εκνευρισμού. Όταν δε παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα λανθασμένα πιστεύει πως λιμοκτονεί και ξεκινά να αποθηκεύει λίπος.

Πρακτικά, η υψηλή κορτιζόλη δεν είναι τίποτε παραπάνω πέραν μιας προσπάθειας του οργανισμού να μας προστατεύσει από το άγχος που του προκαλούμε λόγω του κακού ή ελλιπή ύπνου μας. Αυξάνει λοιπόν το σάκχαρο για να θωρακίσει τον οργανισμό έναντι στρεσογόνων καταστάσεων και εντέλει καταλήγουμε με έντονες λιγούρες και αυξημένη εναπόθεση λίπους.

Ο καλός ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη
Η εναλλαγή ύπνου-εγρήγορσης ρυθμίζει πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας και δυστυχώς δεν του δίνουμε την προσοχή που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε την υγεία μας.

Σκεφτείτε λοιπόν τον ύπνο ως μια «επένδυση» ζωής για καλή υγεία σήμερα μα και σε βάθος χρόνου και δώστε του προτεραιότητα. Ανεξάρτητα από τη μέχρι σήμερα σχέση σας με αυτόν, χαρίστε στον εαυτό σας 7 με 9 ώρες ύπνου καθημερινά ή τουλάχιστον προσανατολιστείτε προς αυτόν το στόχο, κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις συνήθειες ή τα συναισθήματα που σας τον στερούν.

 

 

Πηγή:vita.gr