Τα 50 της χρόνια γιορτάζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου Δήμου Δίου – Ολύμπου (1963 – 2013)
Με την ίδρυση του Ορειβατικού Συνδέσμου (Ε.Ο.Σ.) Λιτοχώρου το 1954, τα στελέχη του, παράλληλα με τους κυρίως στόχους του Σωματείου, έβαλαν και άλλους που είχαν σχέση με τον τουρισμό, την οικολογία (δενδροφυτεύσεις) και τον πολιτισμό. Ένας από τους στόχους ήταν και η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Ορειβατικού ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη την άνοιξη του 1963, με την επωνυμία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου». Νομικό πρόσωπο του Δήμου έγινε το 1965. Αρχικά λειτούργησε με εθελοντές βιβλιοθηκάριους, μαθητές του Γυμνασίου Λιτοχώρου. Με επιχορηγήσεις του Δήμου γινόταν η αγορά των βιβλίων της Βιβλιοθήκης. Κατά καιρούς εμπλουτιζόταν με τις καλύτερες εκδόσεις που κυκλοφορούσαν πάνω σε ποικίλα θέματα.
Η Βιβλιοθήκη σήμερα διαθέτει 12.000 τόμους που καλύπτουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης. Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα της βιβλιοθηκονομίας (σύστημα Dewey) τα βιβλία ταξινομούνται κατά κατηγορίες: φιλοσοφία και ψυχολογία, θρησκεία, κοινωνικές επιστήμες, γλώσσα, φυσικές επιστήμες και μαθηματικά, τεχνολογία, τέχνες, γεωγραφία και ιστορία, λογοτεχνία και ρητορική.
Το τελευταίο τμήμα, που είναι και το ογκωδέστερο, περιλαμβάνει λογοτεχνία ελληνική αλλά και ξένη σε μετάφραση, διηγήματα και μυθιστορήματα, αστυνομική λογοτεχνία κ.λπ. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδικών και εφηβικών βιβλίων, παραμυθιών αλλά και εγκυκλοπαίδειες για παιδιά και βιβλία με κατασκευές, μυθολογία κ.ά. Υπάρχουν ακόμη βιβλία λογοτεχνικά ξενόγλωσσα (στα αγγλικά και γερμανικά) από δωρεές που έχουν γίνει κατά καιρούς.
Για να τοποθετηθούν τα βιβλία στα ράφια είναι απαραίτητες οι γνώσεις που προσφέρονται σε Σχολές Βιβλιοθηκονομίας. Όλα τα βιβλία λοιπόν, είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα ταξινόμησης και καταχωρημένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης, με βάση το οποίο γίνεται και ο δανεισμός, ηλεκτρονικά πλέον.
Η Βιβλιοθήκη κατά την τελευταία δεκαετία, πραγματοποίησε εκδηλώσεις προσκαλώντας συγγραφείς για την παρουσίαση βιβλίων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Φώτης Μεταλληνός, «Κρότων: οι Πορφυρογέννητοι του Εμφυλίου»,
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, «Γερνάω επιτυχώς»,
Βασίλης Τζανακάρης, «Δακρυσμένη Μικρασία»,
Κλεάνθης Γρίβας, που παρουσίασε το έργο του και
Κίρα Σίνου, η οποία μίλησε στα παιδιά.
Πέρυσι, την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Άντερσεν, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία με την παραμυθού κ. Κατερίνα Κλεάρχου στην αφήγηση παραμυθιών και με μουσικοκινητικά παιχνίδια.
Φέτος, η Βιβλιοθήκη συμμετείχε στην καλοκαιρινή εκστρατεία του προγράμματος Future Library, του οποίου η υλοποίηση έγινε με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Στις 13, 14 και 15 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το Σεμινάριο «Προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για το καλοκαίρι 2013», το οποίο οργανώθηκε απ’ το δίκτυο βιβλιοθηκών «Future library». Σ’ αυτό το σεμινάριο συμμετείχε η βιβλιοθηκονόμος Κατερίνα Μυλωνίδου.
Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας απ’ την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δίου-Ολύμπου και πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο.) κ. Σοφία Ζουρζούρα, για την υλοποίηση πλήθους εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2013, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Στη διάρκεια λοιπόν της καλοκαιρινής εκστρατείας, το δίκτυο Καινοτομίας και Δημιουργικότητας «Future library» επιμελήθηκε το συνολικό πρόγραμμα, διέθεσε τις βέλτιστες πρακτικές για την καλύτερη προώθηση της εκστρατείας, ενίσχυσε τη Βιβλιοθήκη με δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού και υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, όπως παιδικά βιβλία, κ.λπ., ενώ παρείχε και βοήθεια στη διαμόρφωση του γενικού προγράμματος.
Την καλοκαιρινή περίοδο λοιπόν πραγματοποιήθηκαν είκοσι τρεις συγκεκριμένες εκδηλώσεις τις οποίες είχε προτείνει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Βοκοτοπούλου, με γενικότερο θέμα «Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος».
Σήμερα, η Βιβλιοθήκη διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή για το κοινό, σκάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλά καινούρια βιβλία. Είναι χώρος συνάντησης μαθητικών ομάδων, ερευνητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών καθώς και πλήθους επισκεπτών του τόπου μας. Δια
θέτει 680 μέλη που δανείζονται τακτικά βιβλία.
Επίσης, διαθέτει ομάδα με τίτλο «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου» στο Facebook και σελίδα χωριστή ως «Κατερίνα Μυλωνίδου-Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου» ξεπερνώντας τους 2.000 φίλους, ενώ ακολουθείται και από πολλά μέλη. Κι ακόμη, στα μελλοντικά σχέδια είναι να δημιουργηθεί «Λέσχη Ανάγνωσης», μετά από πρόταση πολλών μελών της.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στηρίζουν τη Bιβλιοθήκη με την ενεργό παρουσία τους, είτε με το να δανείζονται βιβλία και να χρησιμοποιούν τις διάφορες βιβλιογραφικές πηγές για τις εργασίες τους, είτε δωρίζοντας βιβλία. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ένα άτομο για τη λειτουργία της και είναι ανοιχτή οκτώ ώρες καθημερινά. Το τηλέφωνό της Βιβλιοθήκης είναι 2352 350 127 και το e-mail: [email protected]
Επιπλέον, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους χρήστες που δανείζονται τα βιβλία της Βιβλιοθήκης, να τα επιστρέφουν έγκαιρα και σε καλή κατάσταση. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα Future library και όλους τους εθελοντές, γιατί η βιβλιοθήκη του μέλλοντος ανήκει σε όλους μας.
Κατερίνα Μυλωνίδου – Βιβλιοθηκονόμος