Χιονοδρομικό Κέντρο  Ελατοχωρίου:

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας του «Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου Πιερίας Α.Ε.» και η αύξηση και καταβολή του μετοχικού της κεφαλαίου. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως του «Άλλου Δρόμου» σχετικά με ελλιπή ενημέρωση επί του θέματος.

 

Τη μελέτη και τα συμπεράσματά της παρουσίασε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Κ. Κιτιξής, ο οποίος σημείωσε πως για να είναι βιώσιμη η εταιρεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ορθολογιστική οικονομική αναδιάρθρωση, βελτίωση πάγιου εξοπλισμού, αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αποφυγή αυξημένων δαπανών μη αναγνωρισμένων φορολογικά, δημιουργία ισχυρού brand name και business plan που θα προβλέπει το σύνολο ενεργειών σε ετήσια βάση.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Α.Ε. συμμετέχει ο δήμος Κατερίνης, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου, ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελατοχωρίου και ο Χιονοδρομικός Όμιλος Κατερίνης.

 

Ο κ. Κιτικής πρόσθεσε πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18-2-2015 ο πρόεδρος Κ. Γκλάρας τόνισε πως πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα καθώς τα ιδία κεφάλαια της εταιρείας είναι κατώτερα του ½ του μετοχικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας έχει αποστείλει έγγραφο για την εφαρμογή του άρθρου 47. «Το μόνο μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ποσό 231.470 ευρώ διαιρεμένο σε 7.900 μετοχές, διότι η επιχείρηση στη διάρκεια της ζωής της επένδυσε περισσότερα από 900.000 ευρώ. Η ζημία που παρατηρείται στους ισολογισμούς οφείλεται στη διαφορετικότητα των αποσβέσεων» επισήμανε.

 

Όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για κάθε μέτοχο είναι για τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό 6.029 μετοχές (118.049 ευρώ και ποσοστό συμμετοχής αύξηση σε 51%), για το δήμο Κατερίνης 3.160 μετοχές (92.588 ευρώ με το 40% που κατέχει), για τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο 395 μετοχές (11.583 ευρώ με ποσοστό 5%) και για τον Χιονοδρομικό Όμιλο 316 μετοχές (9.259 ευρώ με ποσοστό 4%).

 

Λαμβάνοντας το λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Άλλου Δρόμου» Γιώργος Κυριακίδης και Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη τόνισαν πως δεν έχουν λάβει την οικονομοτεχνική μελέτη ούτε είχαν την ευκαιρία για να την μελετήσουν. «Επειδή ακριβώς θέλουμε να βοηθήσουμε το Χιονοδρομικό θέλουμε να δούμε τη μελέτη. Πως αλλιώς θα σχηματίσουμε άποψη» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης. «Επειδή πραγματικά κοπτόμαστε για το Χιονοδρομικό, χρειαζόμαστε καλύτερη ενημέρωση.

 

Έχουμε αποδείξει ότι δεν ασκούμε στείρα αντιπολίτευση» σημείωσε από την πλευρά της η κα Νταρλαγιάννη, ενώ ο Γιάννης Φάκας πρότεινε να αποστέλλονται οι μελέτες στα e-mails των δημοτικών συμβούλων ή να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Η παράταξη πρότεινε την αναβολή του θέματος.

 

Να ψηφίσουν την μελέτη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Φώτης Δρούγκας.

 

«Όλοι γνωρίζετε τη μέχρι σήμερα πορεία του Χιονοδρομικού, το οποίο ίσως δεν έτυχε μέχρι σήμερα της αντιμετώπισης που θα έπρεπε. Πρέπει να στηριχθεί μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου» επισήμανε και πρόσθεσε πως ίσως θα έπρεπε να είναι παρών στη συνεδρίαση και κάποιος εκπρόσωπος του Χιονοδρομικού.

 

Από την πλευρά της η «Νέα Εποχή» και ο επικεφαλής Νίκος Μακρίδης δήλωσαν πως παρά το γεγονός πως δεν γίνεται κατανοητή μέσω μιας προφορικής παρουσίασης η οικονομοτεχνική μελέτη, η ψήφος θα είναι θετική «γιατί γνωρίζουμε τι γίνεται στο Χιονοδρομικό». Κατά της μελέτης τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 

Ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε ότι επί της ουσίας όλοι συμφωνούν πως το Χιονοδρομικό Κέντρο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, που δίνουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην περιοχή, παρά το παθητικό που μπορεί να έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. «Είναι εντυπωσιακό πως ο Δασικός Συνεταιρισμός συμμετέχει δυναμικότερα από μας. Ας έχουμε την καταρχήν ψήφιση του θέματος γιατί τα περιθώρια είναι στενά. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις μπορεί το θέμα να έρθει για ορθή επανάληψη στην επόμενη συνεδρίαση. Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία» υπογράμμισε.