Επίσκεψη του Ρώσου Προξένου στη Θεσσαλονίκη στην Πιερία
IMG_0834Επίσκεψη του Ρώσου Προξένου στη Θεσσαλονίκη στην Πιερία
Ολοκληρώθηκε η  σύντομη, αλλά εποικοδομητική και γεμάτη συναντήσεις, εθιμοτυπική  επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πιερία,  ο Γενικός   Πρόξενος της Ρωσίας  στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπόβ μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.  Το  πρόγραμμα του κ. Αλεξέι Ποπόβ  επιμελήθηκε προσωπικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και περιελάμβανε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, επίσκεψη στη Μητρόπολη Κατερίνης,  στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου , στο ΄΄ Αλεξάνδρειο Ίδρυμα΄΄,  στα αρχαία της Βόρειας Πιερίας και  στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.
Ο Γενικός   Πρόξενος της Ρωσίας έφθασε  στην Πιερία το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου 2011 και αμέσως επισκέφθηκε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο γραφείο της. Ο κ. Ποπόβ έτυχε θερμής υποδοχής από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τους συνεργάτες της και ενημερώθηκε για τα  αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της Πιερίας. Στην  ατζέντα της συνάντησης,  οι   προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία στους τομείς του τουρισμού, των εξαγωγών και των επενδύσεων. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανέπτυξε το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επισημαίνοντας έργα- υποδομές που πρόκειται να  αναδείξουν την περιοχή. Παράλληλα,  λαμβάνοντας υπόψη την προτίμησή  των Ρώσων τουριστών  στο θρησκευτικό τουρισμό τους κάλεσε να επισκεφθούν την Πιερία λόγω των μοναστηριών και των εκκλησιών που κοσμούν την περιοχή.

Επισκέψεις στην  Ι. Μητρόπολη, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο υπήρχαν   στο πρόγραμμα φιλοξενίας του κ.Ποπόβ.
Ο  Γενικός   Πρόξενος της Ρωσίας ξεναγήθηκε  από τον Αρχιμανδρίτη  π. Ιωακείμ Οικονομίκο στους χώρους της  Ι. Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την άρτια οργάνωση και  λειτουργία της Μητρόπολης.
Στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου ο κ. Ποπόβ περιηγήθηκε από τον   Ηγούμενο   Αρχιμανδρίτη  π. Μάξιμο   Κυρίτση και ενημερώθηκε λεπτομερώς τόσο για την ιστορία της μονής, το βίο του Αγίου Διονυσίου αλλά και τη σημερινή λειτουργία του μοναστηριού.
Ο Ρώσος Πρόξενος γοητευμένος από το κλίμα της πνευματικής ζωής, εξέφρασε τη διάθεση   να επισκεφθεί σύντομα και το Παλαιό Μοναστήρι του Αγ . Διονυσίου  αλλά και να  δημιουργηθεί ένας  δίαυλος  επικοινωνίας   προκειμένου να ενημερώνεται συχνά για τη ζωή και  τις δράσεις του μοναστηριού. Οι   δυνατότητες  για διμερείς συνεργασίες στον  τομέα του τουρισμού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε  ο Ρώσος Πρόξενος με  τον αναπληρωτή  Δημάρχου ,  Νικόλαο  Παπαζιώγα  στο Δημαρχείο Κατερίνης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω    προβολής της Κατερίνης στη Ρωσική τουριστική αγορά.   Οι τρόποι ανάδειξης και ανάπτυξης  της περιοχής συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρόξενος της Ρωσίας με το Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελο Πολύζο. Ο κ. Πολύζος επικεντρώθηκε στα σημαντικής αρχαιολογικής και θρησκευτικής  αξίας μνημεία  της  βόρειας  Πιερίας-  και που χρήζουν συντήρηση, αποκατάσταση και προβολή- που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών με την τόνωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού πχ. θρησκευτικού, αρχαιολογικού-πολιτιστικού  τουρισμού  που θα επιμηκύνει  και την τουριστική περίοδο με πολλαπλά   οφέλη για την περιοχή.   Ωφέλιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Δήμο Δίου- Ολύμπου, ο κ. Ποπόβ, όπου  τον υποδέχτηκε ο ασκών χρέη Δημάρχου, Γιώργος Φαρμάκης. Ενθουσιασμένος από το απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς και φυσιολατρικής αξίας τοπίο με σύμβολο τον Όλυμπο,  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής επισημαίνοντας δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού.
Για το ρόλο του Επιμελητηρίου,  τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νομό Πιερίας και τα  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος ενημερώθηκε ο Ρώσος Πρόξενος  στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου,  Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Ο κ. Ποπόβ ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον εμπορευματικό σταθμό στο  Μακρύγιαλο και τη θαλάσσια σύνδεση  της Πιερίας, του οποίου τη στήριξη ζήτησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου  για την εύρεση πιθανών επενδυτών.
Λάτρης της ελληνικής γλώσσας  και της ιστορίας μας, ο κ. Ποπόβ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξέφρασε το θαυμασμό του επισκεπτόμενος τα αρχαία της Βόρειας Πιερίας, τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και το ΄΄ Αλεξάνδρειο ίδρυμα΄΄, υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτισμός ενός τόπου μπορεί να λειτουργήσει  ως μηχανή  ανάπτυξης που μπορεί  να δώσει  σημαντικά αποτελέσματα στην περιοχή.  Ο Ρώσος Πρόξενος  ολοκλήρωσε την επίσκεψή  του στην Πιερία το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου 2011, τονίζοντας   ότι το ταξίδι αυτό  αποτελεί μία  επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Ο κ. Ποπόβ  ευχαρίστησε θερμά  την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την άριστη  φιλοξενία, δήλωσε    θαυμασμό και  χαρά για τη γνωριμία του  με την ιστορία της περιοχής και τους ανθρώπους  της και εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει  την αρχή μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς.


rosos-epimelitisrio-2Επίσκεψη του Ρώσου Προξένου στη Θεσσαλονίκη στο Επιμελητήριο Πιερίας
Έντονο το ενδιαφέρον του Ρώσου Προξένου στη Θεσσαλονίκη για τον εμπορευματικό σταθμό στον Μακρύγιαλο και τη θαλάσσια σύνδεσης Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής με τις Σποράδες, έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου για τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια. Ο κ. . Αλεξέι Ποπόβ βρέθηκε στο επιμελητήριο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο νομό μας, έπειτα από πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη Σ. Μαυρίδου.
Αρχικά, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τον ενημέρωσε για το ρόλο του Επιμελητηρίου, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νομό μας, Εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Πιερική γη, αλλά και στις οργανωμένες συνεταιριστικές οργανώσεις.
Σημείωσε δε πως υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον δευτερογενή τομέα, με πολύ καλές βιομηχανίες – Βιοτεχνίες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τουρισμό, καθώς ήδη πολλοί ρώσοι τουρίστες επιλέγουν την περιοχή μας για τις διακοπές τους, καθώς ο νομός διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών. Επεσήμανε δε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η περιοχή μας, η οποία ευνοεί τις επενδύσεις, λόγω γεωγραφικής θέσης, ζητώντας τη στήριξη του Ρώσου Πρόξενου για τον Εμπορευματικό Σταθμό Μακρυγιάλου, για ένα έργο το οποίο φορείς επιδιώκουν να ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.  Από την πλευρά τοθ ο Ρώσος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη  σημείωσε πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Σημείωσε επίσης πως η χώρα μας δεν έχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποτρέπει πολλούς επενδυτές.  Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Ποπόβ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ζητώντας ωστόσο να επεκταθούν οι δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, όπως ο αρχαιολογικός και θρησκευτικός τουρισμός. Πάντως, ο Ρώσος Πρόξενος στη συμπρωτεύουσα ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον εμπορευματικό σταθμό Μακρυγιάλου, αλλά και για τη θαλάσσια σύνδεση.