kolindros2Εκδηλώσεις στην Πιερία την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, τιμώντας τους άριστους μαθητές

Τους  τρεις επιφανείς αγίους και θεολόγους της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, τους Τρείς Ιεράρχες, τίμησε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας.  Αυτή η γιορτή καθιερώθηκε να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του πανεπιστήμιου Αθηνών. Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων. Έτσι, και στους τρεις δήμους της περιοχής μας και φέτος έγιναν εκδηλώσεις τιμώντας τους μαθητές που αρίστευσαν.

κδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Εφέσου

Για αριστεία στη ζωή παράλληλα με τα αριστεία στη γνώση έκανε λόγο χθες ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, μιλώντας στο δημοτικό σχολείο της Νέας Εφέσου, στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν των τριών Ιεραρχών στη δημοτική ενότητα Δίου, του δήμου Δίου-Ολύμπου.  Ο κ. δήμαρχος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη σημερινή κατάσταση στην παιδεία και για τη βαθμοθηρία που επικρατεί ενώ έκανε λόγο για το «πάντρεμα» της παιδείας με την παραγωγή. Και πρόσθεσε ότι το 2012 θα διοργανώσει ημερίδα με εισηγήσεις και διάλογο για ανάπτυξη ενός κινήματος αλλαγής μέσα στην παιδεία.

Η εκδήλωση

Κατά τα άλλα, η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με το απολυτίκιο των τριών Ιεραρχών από τη βυζαντινή χορωδία του δήμου Δίου-Ολύμπου. Ακολούθησε μια ακόμη βυζαντινή χορωδία και ο πανηγυρικός λόγος για τους τρεις Ιεράρχες από την εκπαιδευτικό του δημοτικού σχολείου Νέας Εφέσου κ. Χαρίκλεια Οικονομίδου.  Αμέσως μετά τραγούδησε η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Το Στουπί», απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο δημοτικό σχολείο Καρίτσας για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «kids 2 talk» ενώ έγινε και απονομή τιμητικής διάκρισης στο νηπιαγωγείο του Αγίου Σπυρίδωνα για την έκδοση της εφημερίδας «παιδικές φωνές».  Επίσης, έπαινοι δόθηκαν στους τρεις πρώτους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες που εισάχθηκαν στην Γ/θμια εκπαίδευση αλλά και στους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης της δημοτικής ενότητας Δίου. Και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοπή βασιλόπιτας των σχολείων της περιοχής.

Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου κ. Παπαθανασίου έχει ως εξής: «Είναι μια δύσκολη χρονιά. Γιορτάζουμε σήμερα τους τρεις Ιεράρχες όχι για να επιβραβεύσουμε τους άριστους, γιατί έτσι όπως έχουμε κάνει την παιδεία τρέχουμε και αγωνιζόμαστε μόνο για τους βαθμούς, αλλά θέλουμε να βραβεύουμε τους άριστους στη ζωή και στην κοινωνία. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος ο δικός μας και ιδιαίτερα των μαθητών.  Δεν αρκεί να κυνηγάμε μόνο τους βαθμούς. Πρέπει κάποια στιγμή να αγωνιζόμαστε για κάτι το καλύτερο. Κι εδώ ακριβώς είναι και οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες των γονιών και των εκπαιδευτικών. Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα δεν πάει άλλο…
Δεν ανησυχώ για τα παιδιά εάν θα μάθουνε «πέντε γράμματα» ή αν θα σπουδάσουνε. Γιατί έτσι όπως είναι το σύστημα όλοι θα περάσουνε στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Το πρόβλημα είναι άλλο, είναι το τι κάνουμε, πώς μαθαίνουμε τα παιδιά μας και πώς τα μεγαλώνουμε.  Υπάρχει προοπτική; Καταφέραμε να «παντρέψουμε» κάποια στιγμή την παιδεία με την παραγωγή; Τι χρειαζόμαστε; Καθηγητές; Δασκάλους; Γιατρούς; Φυσικούς; Δεν το έχουμε καταφέρει (να «παντρέψουμε» την παιδεία με την παραγωγή) κι εδώ ακριβώς είναι και ο προβληματισμός ο μεγάλος και γι αυτό παρουσιάζονται και τα προβλήματα σήμερα στην παιδεία.  Στις προθέσεις τις δικές μας είναι να αναπτύξουμε έναν τέτοιο διάλογο, να αναπτύξουμε ένα κίνημα αλλαγής μέσα στην παιδεία. Η φετινή χρονιά είναι λίγο δύσκολη από άποψη οικονομική. Δεν ξέρω αν καταφέρουμε κι αν θα ‘χουμε την πολυτέλεια το 2011 να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή.
Να είστε όμως σίγουροι ότι το 2012 θα τον κάνουμε αυτό τον διάλογο και πολύ πιθανότατα του χρόνου κατά την ημέρα των τριών Ιεραρχών να έχουμε μια ημερίδα με θέμα την προοπτική της παιδείας. Γιατί οι καιροί ου μενετοί.  Εγώ θα ήθελα να ευχηθώ από το βήμα αυτό να έχουν καλή πρόοδο τα παιδιά, καλό κουράγιο στους δασκάλους, υγεία σε όλους μας και να έχουμε μια καλύτερη χρονιά με αισιοδοξία και με προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Απονομή επαίνων στο
«Κυπαρισσοπούλειο Κληροδότημα» Κολινδρού

Ανήμερα των τριών Ιεραρχών, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, έγινε  η απονομή επαίνων σε υποτρόφους του «Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος» και σε εισαχθέντες έτους 2010-2011 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.   Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, στο σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους νέους της περιοχής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ζωή και την πορεία του αείμνηστου Κολινδρινού εκπαιδευτικού Χαρίλαο Κυπαρισσόπουλο, ο οποίος με τη διαθήκη τους άφησε στον Κολινδρό το Κληροδότημα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπιτσιάνης, Ξανθούλα Βαιλειάδου και Βούλα Ζησιού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού Γιώργος Πολυχρονίδης, ο πολιτευτής Στέργιος Τόκας, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση για τα γράμματα από το σύλλογο Αιγινίου «Δήμητρα»

Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»  διοργάνωσε εκδήλωση «Γραμμάτων και Παιδείας» την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ στην αίθουσα του Συλλόγου. Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Καίτη Σταθούδη, η οποία μίλησε για την «ευθύνη μας, απέναντι στη σημερινή κρίση της παιδείας μας». Στη  εκδήλωση συμμετείχε η  χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ενώ τιμήθηκαν οι αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες- μέλη του Συλλόγου  και οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ . Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ζαφείρης αναφέρθηκε στην ημέρα των Τριών Ιεραρχών, αλλά και στην πρωτοβουλία του συλλόγου να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.