exofyllo1Το 2011 ξεκίνησε –εκτός όλων των άλλων- και με την εγκατάσταση και πρώτη λειτουργία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών αυτοδιοίκησης που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές. Δηλαδή, αυτοί που  καλούνται να υπηρετήσουν τη νέα «καλλικράτειο» αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

 

Τις Πρώτες δεκαπέντε μέρες του έτους και της λειτουργίας του «Καλλικράτη»  δεν έχουν αναφερθεί μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.  
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και οι τρεις Δήμαρχοι του νομού Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, Δίου – Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος έχουν πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ βασικό τους μέλημα είναι η καθημερινότητα που σε γενικές γραμμές τα πήγαν καλά.

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Υλοποιήσαμε τους πρώτους στρατηγικούς στόχους που θέσαμε για το νέο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης

Τους πρώτους στρατηγικούς στόχους, που έθεσε και πέτυχε ήδη σε μεγάλο βαθμό στην αφετηρία του 2011 η διοίκηση του νέου διευρυμένου Δήμου Κατερίνης υπογράμμισε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Ειδικότερα, η καθημερινότητα των δημοτών του διευρυμένου Δήμου, ο τρόπος απορρόφησης των 167 υπαλλήλων(από τους άλλους Δήμους, τη Νομαρχία κ.ο.κ.), η αναδιάταξη των υπηρεσιών στο Δημαρχιακό μέγαρο στη βάση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη, ήταν οι συστηματικές ενέργειες που υλοποίησε άμεσα και σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος Κατερίνης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Όπως τόνισε ο κος Χιονίδης:«Από το χιονοδρομικό κέντρο έως τις ακτές μας η αποκομιδή των απορριμμάτων αποτέλεσε από την 1η Ιανουαρίου μέρος της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας στο νέο Καλλικρατικό Δήμο. Η αποκομιδή γίνεται ομαλά τόσο σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, όσο και σε σχέση με τα ανακυκλώσιμα υλικά».
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος σημείωσε: «Ο δεύτερος στόχος μας ήταν πώς θα απορροφηθούν άμεσα οι 167 υπάλληλοι οι οποίοι έρχονται με μετατάξεις(από τους άλλους Δήμους, τη Νομαρχία, τα διάφορα σχολεία κ.λ.π.). Όλοι αυτοί οι υπάλληλοι από τις 02 Ιανουαρίου έχουν τοποθετηθεί σε προσωρινές θέσεις, όπως και προβλέπεται χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα».
ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Σε ότι αφορά τον τρίτος στόχο ο κος Χιονίδης ανέφερε: «…στόχος μας ήταν η αναδιάταξη των υπηρεσιών του Δήμου στη βάση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας με επίκεντρο τις ανοικτές αίθουσες. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη διοίκηση και αφετέρου την εξυπηρέτηση του πολίτη, εν λειτουργία έγινε η μεταφορά όλων των υπηρεσιών που αφορούν – στο μεγαλύτερο ποσοστό – τον πολίτη στο ισόγειο του Δημαρχείου, απρόσκοπτα και χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, κάτι πρωτοποριακό και πρωτότυπο σε πανελλήνια κλίμακα, που πιστεύουμε ότι γενικότερα εξυπηρετεί και τη φιλοσοφία του Καλλικράτη.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Παράλληλα ο Δήμαρχος επισήμανε: «… όπως προγραμματίζαμε έγινε στις 10 Ιανουαρίου η μεταφορά  της Δημοτικής Αστυνομίας στο κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου και υπάρχει και νέα φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, όπως η ασφάλεια του Δημότη κ.ο.κ., ενώ ένα ετήσιο όφελος που θα καταγραφεί για τον Δήμο είναι της τάξεως των 33000 ευρώ ετησίως(ενοίκιο, θέρμανση, λογαριασμοί οργανισμών κοινής ωφέλειας κ.λ.π.). Επιπλέον τις πράξεις διοικητικού περιεχομένου θα ενισχύει μόνο διοικητικό προσωπικό, ενώ οι ένστολοι θα βρίσκονται δίπλα στα προβλήματα του  Δημότη. Εντός του Φεβρουαρίου θα γίνει μια συνάντηση εργασίας με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας για να ενεργοποιηθεί δυναμικότερα το σύμφωνο που έχουμε με την Αστυνομία, ώστε να υπάρχει ακόμα καλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία, προς όφελος όλων των δημοτών».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών και άλλων υπηρεσιακών δεδομένων των δήμων που συνενώθηκαν στο διευρυμένο πλέον Δήμο ο κος Χιονίδης δήλωσε: «… γίνεται μια συντονισμένη και συστηματική δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εργαζομένους ώστε να γίνει η μετάπτωση και η αναλυτική απογραφή όλων των στοιχείων και των λεπτομερειών και θα είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του μήνα, νωρίτερα και από τα χρονικά περιθώρια που μας δίνει ο νόμος». Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ευχαρίστ
ησε τους συνεργάτες του, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς συμβούλους και όλο το προσωπικό του Δήμου για την συνεργασία και την συντονισμένη δουλειά για την ευόδωση των παραπάνω στόχων.

Η πρώτη συνέντευξη τύπου  της Σοφίας Μαυρίδου

 

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου  αναφέρθηκε τόσο στους άξονες δράσης στο πρώτο δίμηνο που επικεντρώνεται κύρια στην ομαλή μετάβαση στην περιφερειακή διοίκηση, όσο και στους στόχους που η ίδια και ο συνδυασμός του Παναγιώτη Ψωμιάδη θέτουν για την Κεντρική Μακεδονία και την Πιερία ειδικότερα.
Μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει ο Καλλικράτης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, θα αγωνιστούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών είτε αυτά αφορούν την καθημερινότητα είτε θέματα ανάπτυξης και ευημερίας, είπε η κα. Μαυρίδου.  Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που δίνονται μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς και  στην οργάνωση και δομή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας της Πιερίας, σημειώνοντας πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού τους, εκτός από τους ειδικούς θεματικούς άξονες θα επωμισθούν και με άλλες αρμοδιότητες, ώστε να καλύψουν όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τους πολίτες.
Αναφερόμενη στην  διοικητική δομή της Αντιπεριφέρειας είπε ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, έως ότου ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα και οι μετατάξεις των υπαλλήλων.
Σημείωσε πως στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και η πρώτη διαπιστωτική πράξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τον ορισμό διευθυντών και προϊσταμένων των έξι συνολικά διευθύνσεων της περιφερειακής ενότητας της Πιερίας.

Δ. Κατερίνης: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη  για τους παρακρατηθέντες πόρους

Στη Δικαιοσύνη θα στραφεί ο Δήμος Κατερίνης, προκειμένου να λάβει τους θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούται και οι οποίοι «κόπηκαν», λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει εργολάβους και προμηθευτές, καθώς το 2010, σε σχέση με το 2009,  στα ταμεία του μπήκαν 8 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από θεσμοθετημένους πόρους, ενώ αν συνεχιστεί το «πετσόκομμα» των πόρων προς τους ΟΤΑ από το κράτους, είναι ορατός ο κίνδυνος και ο Δήμος Κατερίνης να μην μπορέσει να πληρώσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων! «Δεν θέλω να το σκέφτομαι ούτε ως κακό σενάριο, γιατί πιστεύω πως θα κυριαρχήσει η λογική», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, προσθέτοντας πως: «Αναγνωρίζουμε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα, αλλά υπάρχουν προγραμματισμένες υποχρεώσεις.  Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η ΣΑΤΑ, σίγουρα χρήματα για τους δήμους, θα ερχόταν λιγότερη κατά 1/3. Ο Δήμος Κατερίνης έχει να εισπράξει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.  

Θα στραφούν κατά του ελληνικού δημοσίου
Η Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης σκέφτεται να στραφεί  δικάστηκα κατά του ελληνικού δημοσίου, ώστε να λάβει όλους τους θεσμοθετημένους πόρους που δεν έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής. Από το Νοέμβριο έχει αναθέσει  την υπόθεση σε δύο νομικούς της Θεσσαλονίκης, ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο ο δήμος θα λάβει τα χρήματα του.  «Όπως ο κάθε ιδιώτης  θα μπορούσε  να στραφεί κατά του δήμου, έτσι και ο δήμος μπορεί να πράξει αντίστοιχα  επειδή δεν στάλθηκαν οι θεσμοθετημένοι πόροι», ανέφερε ο κ. Χιονίδης. Ο Δήμαρχος Κατερίνης πρότεινε τα χρήματα στους δήμους να καταβληθούν όπως έγινε με τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Δηλαδή, ένα μέρος  να δοθεί  σε ρευστό και τα υπόλοιπα σε ομόλογα.
Εργολάβοι κατά του Δήμου Κατερίνης
Από την άλλη πλευρά, εργολάβοι έχουν ήδη στραφεί κατά του δήμου Κατερίνης, διεκδικώντας τα χρήματα για έργα που έχουν εκτελέσει και δεν έχουν πληρωθεί. Ήδη τέσσερις εργολάβοι που έχουν κάνει έργα για λογαριασμό του δήμου Κατερίνης έχουν στραφεί νομικά, καθώς τους οφείλονται τα χρήματα: «Δικαίως συμπεριφέρονται έτσι οι εργολάβοι», είπε ο κ. Χιονίδης, σημειώνοντας πως αν ο δήμος ελάμβανε τα μισά από τα χρήματα που δικαιούται δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα.

Στους Δήμους Δίου – Ολύμπου & Πύδνας – Κολινδρού

Οι Δήμαρχοι Δίου – Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος πραγματοποίησαν ήδη τις πρώτες επαφές με φορείς των περιοχών τους, ενώ βασικό μέλημά τους ήταν η καθημερινότητα. Στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού συνεδρίασε, την περασμένη εβδομάδα, με βασικό θέμα την αξιοποίηση της εμποροπανήγυρης.