nomarxia-agrotes-n1Με τα πιο «μελανά χρώματα» περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της Πιερίας οι εκπρόσωποί τους, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια

Ποιες οι προτάσεις της Αντιπεριφέρειας Πιερίας για την Αγροτική Ανάπτυξη του Νομού

«Εχθρικό»  χαρακτηρίζουν το τοπίο οι αγρότες της Πιερίας, καθώς μια σειρά από προβλήματα αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, η πλειοψηφία των οποίων έχει λάβει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στη φετινή σοδειά, ενώ έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους από τις επιδοτήσεις. Επιπλέον, σε πολλούς αγρότες δεν έχει επιστραφεί εδώ και δύο χρόνια τα ποσά για τις εγγυητικές που καταβάλλουμε για τους αλλοδαπούς και συν τοις άλλοις τους ζητείται τώρα  να επιστρέψουν το ΦΠΑ.
Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα του αγροτικού όπως αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, με πρωτοβουλίας της κας Σοφίας Μαυρίδου.

Οι φορείς

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσιμήτρης και Νίκος Μακρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρηγόρης Παπαχρήστος και Νίκος Παπανικολάου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, η αντιδήμαρχος Αιγινίου του Δ. Πύδνας-Κολινδρού Ξανθούλα Βασιλειάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δίου –Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής και Γιώργος Κουτούλης. Επίσης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πιερίας Διονύσιος Παπάς, ο τ. δήμαρχος Ελαφίνας και πρόεδρος ΣΑΜΨΟΥΣ Πασχάλης Κατσάρας, ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας Αθανάσιος Γκουντάρας, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Διονύσης Φώλιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας Νίκος Κούρτης, ο πρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Θωμάς Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσος, ο πρόεδρος ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλίας Ρίζος, ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια Δημήτρης Μανώσης, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κερασιών Ράχης Δημήτρης Ντούρος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κ. Μηλιάς Γεώργιος Μαλάμος, ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού της ΕΑΣ Πιερίας Κυριάκος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος κερασοπαραγωγών Λόφου Ευάγγελος Γιαννώτας  καθώς και αγρότες και εκπρόσωποι πολλών αγροτικών φορέων της Πιερίας όπως από τον Α.Σ. Κερασοπαραγωγών Λόφου – Μηλιάς,  από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κολινδρού, από την Ομάδα Καπνού Κολινδρού  και πολλών άλλων αγροτικών συνεταιρισμών.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη και τη στήριξη του εισοδήματος του αγρότη της Πιερίας.
Τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών,  η ανάγκη υιοθέτησης συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης για την αναβάθμιση της ποιότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση της εξαγωγικής δύναμης και της εξωστρέφειας των πιερικών προϊόντων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτικών υποδομών άρδευσης κ.λπ ήταν μερικά από τα κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Επίσης,  συζητήθηκε  η προοπτική συγκρότησης μίας επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης της Πιερίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων η οποία θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του αγροτικού σχεδιασμού της Πιερίας καθώς και η συνεργασία με τα ΤΕΙ Κατερίνης στον τομέα της μελέτης και εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων μεταποίησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
Στο τέλος της σύσκεψης,  η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου ζήτησε από τους αγροτικούς φορείς τις έγγραφες προτάσεις τους για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι  η συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν «μόνο η αρχή» ενός συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου με τους αγροτικούς φορείς με στόχο την  ανάδειξη της Πιερίας ως «νομό – πιλότο αγροτικής ανάπτυξης» .

Οι προτάσεις  της Αντιπεριφέρειας Πιερίας
για την Αγροτική Ανάπτυξη

Στόχος της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση των προτάσεων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας καθώς και η καταγραφή και διαμόρφωση των προτάσεων των αγροτικών φορέων για την αγροτική ανάπτυξη και στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού.
Στην έναρξη της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, έκανε μία σύντομη παρουσίαση των προτάσεων και των βασικών αξόνων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότ
ητας Πιερίας και τόνισε την ανάγκη του ανοικτού διαλόγου και της στενής συνεργασίας με τους αγροτικούς φορείς ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες προτάσεις  και να υλοποιηθεί με επιτυχία ο προγραμματισμός των δράσεων στήριξης της αγροτικής οικονομίας του νομού.
Στη συνέχεια ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρης Τσιμήτρης υπογράμμισε μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας όπως είναι τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών. Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς αναφέρθηκε εκτενώς στην Αγροδιατροφή, ως πρώτο πυλώνα αναπτυξιακής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα της Πιερίας και παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις αναδιαρθρωτικών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του διατροφικού τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων της Πιερίας που θα δώσουν το στίγμα της ιδιαίτερης ταυτότητας της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας του νομού και θα αποτελέσουν το «καλάθι των προϊόντων της Πιερίας», «προϊόντων που συνθέτουν το αγροδιατροφικό μοντέλο, ένα πραγματικό ποιοτικό πολύχρωμο πάζλ, γεμάτο αρώματα και γεύσεις».   Ο κ. Ρουκάς τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της πιστοποίησης των προϊόντων (προϊόντα Π.Ο.Π.) καθώς και την  ανάγκη εφαρμογής  σύγχρονων μεθόδων  τυποποίησης και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Τοποθετήσεις φορέων στη Σύσκεψη

Πασχάλης Κατσάρας – Πρόεδρος Ομάδας Κπανού ΣΑΜΨΟΥΣ
Ο Πρόεδρος της ομάδας Καπνού ΣΑΜΨΟΥΣ ορεινής Πιερίας και πρώην δήμαρχος Ελαφίνας Πασχάλης Κατσάρας σημείωσε πως αντιλαμβάνεται την πρόθεση του υπουργείου να μεταφερθούν σημαντικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και την επιλογή των προϊόντων που θα προωθηθούν, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως η Περιφέρεια θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στα αγροτικά θέματα. Ο κ. Κατσάρας ζήτησε η περιφέρεια να εργαστεί και να δέσει με τους Δήμους και τους αγρότες σε κάθε περιοχή για να γίνει συγκεκριμένος και ουσιαστικός σχεδιασμός.
Γρηγόρης Παπαχρήστος – Περιφερειακός Σύμβουλος
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος είπε πως θα πρέπει να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και στόχευση στους τομείς που μας αφορούν άμεσα για να έχει η Πιερία κατεύθυνση και ένα στρατηγικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε όλοι.
Νίκος Παπανικολάοιυ – Περιφερειακός Σύμβουλος
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Παπανικολάου πρότεινε να γίνει επαναφορ΄πα του σχεδίου του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ώστε η Πιερία να γίνει νομός πιλότος.
«Πως θα γίνουν όλα αυτά όταν δεν έχει η Περιφέρεια αρμοδιότητες, πχ διεύθυνση δασών και αρχαιολογίας; Πως θα κάνουμε αυτά όταν οι υπηρεσίες αυτές είναι εχθρικές προς τις επιχειρήσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου. Πρότεινε επίσης η Περιφέρεια να ζητήσει να τις δοθούν όλες οι αρμοδιότητες εκτός του υπουργείου Άμυνας και Εξωτερικών. Τέλος, ο κ. Παπανικολάου πρότεινε να γίνει αναδασμός στην Νότια Πιερία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βαρυκού.
Γιώργος Κωτούλης – Εκπρόσωπος Δ. Δίου – Ολύμπου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου Γιώργος Κωτούλης τόνισε πως μόνο η γεωργία και ο τουρισμός μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή διάσταση στη χώρα, ζητώντας να υπάρχει σταθερή εθνική πολιτική για την γεωργία.  Σε επίπεδο νομού πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή που να συμβουλεύει τους αγρότες τι να καλλιεργούν.
Δημήτρης  Μανώσης – Πρόεδρος ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Ο Πρόεδρος της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ Δημήτρης Μανώσης σημείωσε πως οι έλληνες δεν έχουν συνεταιριστική συνείδηση, ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να αναπτύξουν  και τη γεωργία, λέγοντας πως οι ομάδες παραγωγών της χώρας μας δεν είναι τίποτ μπροστά σε αυτές αντίστοιχων ευρωπαϊκών κρατών. Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να στραφούμε στην εξωστρέφεια, με πρώτη την πολιτεία και στη συνέχεια να επεκταθούμε και στην έρευνα. Τόνισε δε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να συμμετάσχει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε.  
Διονύσης Φόλιος – Μέλος ΠΑΣΕΓΕΣ
Το μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ  Διονύσης Φόλιος τόνισε πως το σχέδιο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Πιερίας που παρουσίασε η Αντιπεριφέρεια  βρίσκεται στη σε σωστή βάση, σημειώνοντας πως οι αγρότες θα πρέπει να έχουν επαγγελματική και επιχειρηματική συνείδηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτό το δύκολο περιβάλλον.
Ξανθίππη Βασιλειάδου – Αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού
Η Αντιδήμαρχος Πύδνας  Κολινδρού Ξανθίππη Βασιλειάδου ανέφερε πως απουσιάζει η ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό, σημειώνοντας πως οι νέοι αγρό
τες θα βπρέπει να γίνουν… επιστήμονες. «Οι άνθρωποι σε δύο χρόνια όλα δείχνουν πως οι αγρότες που καλλιεργούν επιδοτούμενα προϊόντα θα πεινάσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Νίκος Μπουρονίκος – Αντιδήμαρχος Κατερίνης
Ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος προέβλεέψε πως η δύσκολη οικονομική συγκιρία θα στρέψει  ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ξανά στη γεωργία και πρέπει η πολιτεία να είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί. Ζήτησε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των φορέων και να συσταθεί ένα άτυπο συμβούλιο σε επίπεδο νομού για να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα θέματα.
Θανάσης Γκουντάρας – Διευθυντής Ε.Α.Σ. Πιερίας
Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας Θανάσης Γκουντάρας τόνισε ότι για τον σχεδιασμό θα πρέπει να ακουστεί και η άποψη των φορέων που έχουν εμπειρία, τονίζοντας πως υπάρχει η αναγκαιότητα για την παραμονή της καπνοκαλλιέργειας σαν κύρια στην Πιερία, αν και με τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν επηρεαστεί αρνητικά τα ακριβά καπνά όπως τα δικά μας που δεν μπορούν να απορροφηθούν.
«Να σταματήσει λοιπόν η φορολογική επιβάρυνση στο τσιγάρο, γιατί έτσι υφίστανται ζημιά οι καπνοπαραγωγοί και οι δύο εταιρίες που παράγουν ακριβότερα τσιγάρα.  Εφόσον οι ενισχύσεις θα είναι στοχευμένες και θα έχουν στο επίκεντρο τον ενεργό αγρότη, θα πρέπει να προτείνουμε συγκεκριμένες καλλιέργειες για τον κάθε Δήμο, έχοντας πάντα τον καπνό σαν βασικό πυλώνα», είπε.
Θωμάς Παπανικολάου – Πρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς
Ο Πρόεδρος της ομάδας κανπού ΣΠΕΚΟ Βροντούς Θωμάς Παπανικολάου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρβλήματα που απασχολούν σήμερα τους καπνοπαραγωγούς, καθώς δεν έχουν πάρει δικαιώματα. «Δεν θα αφήσουμε τους παραγωγούς μας στον αέρα και σαν ομάδα θα αναλάβουμε όλα τα νομικά έξοδα των παραγωγών για να στραφούν κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μας έχουν πει πως κάποιος υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάει φυλακή», είπε.
Αναφορικά με την ενισχύσεις των αγροτών είπε πως είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως με τη νέα ΚΑΠ δεν θα δοθεί πάνω από 150 ευρώ / στρέμμα σε κανέναν καπνοπαραγωγό. Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για πόλεμο που δέχονται οι καπνοπαραγωγοί από τον αντικαπνιστικό αγώνα, που τους οδηγεί στο να στραφούμε στα προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας.
Νίκος Κούρτης – Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας
Ο κ. Νίκος Κούρτης,  Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας, χωρίς να βρίσκει την απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία, ενώ είπα χαρακτηριστικά πως οι αγρότες θα πρέπει να έχουν τα τρακτέρ έτοιμα για κινητοποιήσεις.
Βασίλης Ιωάννου – Πρόεδρος Ομάδας Καπνού Κολινδρού
Ο Πρόεδρος της ομάδας καπνού Κολινδρού κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι καπνοπαραγωγοί είναι εξαγριωμένοι με τις χαμηλές τιμές που δόθηκαν στα καπνά, ζητώντας να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι καπνοπαραγωγοί τα δικαιώματά τους χωρίς καθυστέρηση.
Δημήτρης Ντούρος – Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης
Ο  Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης Δημήτρης Ντούρας  αναφέρθηκε στους λόγους που αγρότες σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, λέγοντας πως δεν φταίνε πάντα οι άλλοι και οι επιδοτήσεις δινόντουσαν για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Τόνισε δεν πως πρέπει να παράγουμε πιστοποιημένα προϊόντα, ζητώντας να δοθεί έμφαση στην άρδευση.
Θανάσης Καλαϊτζής – Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Δίου – Ολύμπου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Θανάσης Καλαϊτζής είπε χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν τα κόμματα να παίρνουν την επιχορήγηση μέχρι το 2015 με δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα  και οι αγρότες να μην μπορούν να παίρνουν άτοκο δάνειο που θα το ξεπληρώσουν σε 5 – 10 χρόνια.